Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

Перетин кордону з печаткою/децизією

які документи треба мати/як поводитися/на що очікувати

ЗВЕРТАЄМО УВАГУ!

Ця стаття була написана в липні 2017 року (два роки тому!!!)
З того часу з’явилися уточнення у трактовці деяких процедур та вимог.

Радимо вам подивитися також свіжіші та актуальніші статті на дотичні теми:

В’їзд в Польщу в очікуванні карти

Новий паспорт, безвізовий коридор та депортація! Всі крапки над Ї

Чи можна “на печатці” подорожувати шенгеном?

Як можна витратити безвіз ще не маючи біометричного паспорта

Віза на підставі децизії

=====

ВАЖЛИВО! Польська Прикордонна Служба віднедавна почала відносити перебування на печатці до короткотермінового.

Детальніше про це читайте у публікації В’їзд в Польщу в очікуванні карти. Відтак поради, написані в цій публікації, за нових умов можуть бути неактуальними!

=====
strac5bc-granicznaЧас  від початку дії безвізового режиму промайнув швидко і доволі буденно.
За перший місяць  95 461 українець скористався можливістю подорожувати з біометричними  паспортами без віз. Третина подорожуючих (32 062 з них)  попрямували до Польщі. Це був найбільш популярний напрямок безвізовіх подорожей. До другої за популярністю Угорщини в рамках першого місяця безвізу в’їхали 13 600 українців.

Причин, чому так багато подорожуючих вірішили перетининати кордон ЄС саме через Польщу – декілька.
Одна з них нарешті почала привідкривати проблему, яка зріла впродовж 2-х попередніх років і про яку досі публічно намагалися не говорити.
Польща доволі давно була зацікавлена у мігрантах з України, про це відкрито говорили, заради цих мігрантів адаптували законодавство та впроваджували комплексні програми з заохочення приїзду працівників та студентів.

Зрештою, активні промоції, з одного боку,  та події в Україні, з іншого,  призвели до того, що приток мігрантів став таким, що польські органи самоврядування не змогли забезпечити проведення процедур легалізації перебування в Польщі  іноземців (в першу чергу – українців) у ті терміни, що передбачені законом.
У містах, які є найбільш популярними серед мігрантів (Варшава, Вроцлав, Краків тощо) доволі розповсюдженою є ситуація, коли у людини приймають документи на тимчасовий/сталий побут, а рішення про його надання/відмову доводиться чекати понад рік.
Очевидно, що за цей час віза закінчується у всіх, якою б тривалою вона не була. Тим більше, що людина має законне право подати документи на побит навіть й в останній день дії візи.

Так з’явився специфічний сленг серед мігрантів в Польщі:

  • перебувати на печатці означає статус, коли людина має підтвердження подачі документів на отримання тимчасового/сталого побиту. Такий документ дозволяє легально перебувати на території Польщі. З таким документом можна виїхати з Польщі в Україну без жодних штрафних санкцій. Інших можливостей пересування людина не має. Щоправда, тут існує декілька варіантів розуміння, що таке є та “печатка” – це може бути штамп, поставлений у закордонний паспорт іноземця (зокрема – українця), а може бути окремий папірець, на якому зазначено, що документи на карту подані, є дата та штамп. Існують версії, що печатка в паспорті – це документ, а папірець з печаткою – ні. Це не так. У якому вигляді людина отримала підтвердження її легального статусу перебування у Польщі залежить не від неї, а від польських посадовців, відтак польські прикордонники мають на це зважати відповідно.
  • мати децизію означає дочекатися того щасливого моменту, коли людині поштою приходить лист від місцевого органу влади про розгляд її документів на побит та прийняття позитивного рішення з цього питання. Після того пластикову карту, яка є основним документом, що підтверджує відповідний статус, доведеться чекати ще декілька місяців.

За ці два роки, коли перебування на печатці/децизії стало тривалим та набуло масових масштабів, українці вже звикли, що мають залишатися в Польщі аж до самісінької перемоги – тобто, або до отримання омріяного “пластика” (карти) або до вичерпання всіх можливостей для оскарження негативної децизії.
У самому крайньому разі розглядався варіант поїхати додому, там знову оформити візу і їхати за своєю децизією/картою по візі, дочекавшися появи доступних днів у візовому коридорі відповідно до типу отриманої візи.

Очевидно, що такий стан речей не давав можливості українським мігрантам почувати себе вільними людьми.
Аж тут раптом такий очікуваний, вимріяний і надихаючий безвіз!

І посипалися запитання у соцмережах, відповіді на які бувають діаметрально протилежними – від “неможна нікуди їхати, отримаєш депортацію” до “ніяких підтверджуючих документів не потрібно, лише біометричний паспорт”.

Виглядає таке спілкування приблизно так:

Ми навмисно залишили лише перший та фінальний  допис подорожуючого, який зрештою повідомив, що  12 коментаторів дарма лякали його всякими негараздами і необхідністю підтверджувати мету приїзду в Польщу цілим пакетом документів.

Аби допомогти зорієнтуватися тим українцям, які хочуть перетнути кордон Україна-Польща або подорожувати шенгенською зоною з Польщі, ми будемо збирати практичні поради по кожному можливому варіанту.

Отже, які документи треба мати/як поводитися/на що очікувати, якщо:

Людина знаходиться в Польщі, документи на карту подані, ані печатки, ані децізії ще нема.

Чи можу я поїхати у відпустку в Німеччину чи іншу країну? Паспорт не біометричний

На жаль. Для виїзду в Україну потрібна щонайменше печатка/підтвердження факту подачі документів. За таких умов перебування в Польщі є легальним.
В інші країни поїхати не вдасться.
Єдиний варіант –  їхати у відпустку в Україну, робити біометричний паспорт і вже з ним мати можливість подорожувати. Або ж робити туристичну шенгенську візу у  діючий паспорт.

Людина знаходиться в Польщі, має печатку.

Типовий приклад:

Здала на карту побиту ще в груднi, досi не маю вiдповiдi, а в жовтнi закiнчується паспорт, чи можу без децизii поiхати в Украiну i повернутися вже по бiометричному паспорту

Відповідь: Так, можна.
Підставою для безпроблемного перетину кордону з Польщі в Україну буде печатка. Не має значення в якому вигляді. Прикордонники мають доступ до бази даних поданих заяв на побут.
Підставою для в’їзду в Польщу буде наявність біометричного паспорту. Мета поїздки – отримання децизії. Перетнути кордон можна буде, якщо людина перебувала “на печатці” менше 90 днів!

Маємо печатку. Чи можемо поїхати з Польщі в Італію власною автівкою?

Відповідь: Ця поїздка – доволі великий ризик.
Ваша печатка – це документ, який дозволяє легально знаходитися в Польщі.
Якщо у вас біометричний паспорт і не вичерпані 90-й днів перебування у шенгенській зоні, ви можете також в’їхати у країну ЄС.
Питання лише в тому, аби коректно перетнути кордон і отримати відмітку в паспорті про такий перетин.
Для цього, наприклад, можут підійти країни ЄС, які ще не зняли контроль на своїх внутрішніх кордонах:  Болгарія, Кіпр, Румунія та Хорватія.
Вже є повідомлення, що таке можливо:

Тиждень назад ми летіли з Польщі до Хорватії по біометриці, маємо не печатки, а папірчик про вньосек з печаткою. Поки без проблем, вертаємося до Польщі через тиждень, побачимо як пройде все.
Irina Koliada

Будемо відстежувати подібний досвід, аби скласти об’єктивну картину.

Маю печатку. Термін дії віз скінчився. Паспорт не біометричний.
Чи обовязково маю вїжджати до України з Польщі, чи могла би вїхати з Угорщини?

Відповідь: Для прикордонників Угорщини польська “печатка” не є документом, який легалізує ваше перебування в шенгенській зоні. Тому кордон Україна-Шенгенська зона варто перетинати саме з Польщі.

На даний момент перебуваю в Польщі, була піврічна робоча віза D. Останній в’їзд в Польщу був в червні на підставі цієї візи.
Ще до її закінчення, подала документи на карту побиту на підставі працевлаштування.
Також у мене є актуальна Польська Шенгенська віза на 2 роки (з 2016 по 2018 рік).
Питання – чи можу я виїжджати за межі Польщі, в країни Шенгенської зони, в період очікування карти, користуючись Шенгенською візою?

Відповідь: За наявності доступних днів  шенгенського коридору ви можете подорожувати по шенгенській зоні. Єдине застереження.
Всередині шенгенської зони (майже) нема внутрішніх кордонів.
Тому, якщо в шенгені у вас перевірять документи та неможливо буде встановити, коли саме ви виїхали з Польщі й скількі днів перебуваєте в шенгені на підставі візи С, то можуть виникнути складнощі.
Тому подорожувати по шенгену можна, але варто все ж таки отримати в паспорт штамп із датою, коли ви в’їхали в шенген по візі С.
Наприклад, можна поїхати в ту країну, яка ще не зняла внутрішній кордон (це Болгарія, Кіпр, Румунія та Хорватія).
З іншого боку, якщо ви не порушуєте терміни перебування у шенгені по візі С (90 днів з 180) – то це не має бути вашою проблемою, як саме їх коректно обчислити.
іІ ще один важливий момент. Якщо у вас буде штамп перетину шенгенского кордону по візі С, а назад ви повернетеся у Польщу без зворотнього штампу, то у вас вичерпаються 90 днів шенгенського коридору, і тільки потім почне діяти печатка (така позиція польських прикордонників).

Людина знаходиться в Польщі, має децизію

В такому випадку дицизія є достатнім документом, аби виїхати з Польщі в Україну та заїхати по безвізу з України в Польщу. Мета приїзду в Польщу – отримання карти.

Дитина віком 7 міс., народилася в Польщі. Отримала децизію, має з батьками виїхати в Україну і за декілька тижнів знову повертатися до Польщі, карту виготовити не встигли, але дитина має біометричний паспорт.
Чи не буде проблем при перетині кордону?

Відповідь: Щодо виїзду з Польші жодних застережень нема.
Щодо в’їзду – подібні перетини кордону вже траплялися. Напередодні подорожі різні профільні структури давали батькам коментарі, які супеерчать один одному.
На практиці вийшло наступне:
Польський прикордонник подивився децизію, спитав “Коли термін отримання карти?”, попередив, що карту обов’язково треба отримати впродовж 90 днів та поставив печатку на в’їзд.
Можна сперечатися, чи є відповідальністю батьків терміни виготовлення карти, але головне тут в наступному: так, з децизією та біометричним паспортом дитина може в’їхати в Польщу.

Людина знаходиться в Польщі, має діючу карту, печатку про подачу документів на  нову карту

Здавалося – повна легітимація наявна.
Але треба поїхати до дому.
І виникають питання – коли краще виїхати та заїхати

Маю діючу річну карту до 31-го серпня, біометричний паспорт та печатку, що документи на нову карту подані у червні.
Чи зможу я заїхати по безвізу, припустимо, 2 вересня?

Відповідь: Якщо вам принципово повернутся вже після закінчення дії карти, то ви, вочевидь, зможете заїхати 2-го вересня по безвізу.
Але 31-го серпня ви зможете заїхати по карті і не витрачати свої 90 днів безвізу. Вони вам зможуть стати в нагоді, якщо нову карту доведеться чекати надто довго.

Людина знаходиться в Україні, хоче приїхати в Польщу

Три дні тому отримав позитивну децизію (сталий побит), але другий тиждень вже знаходжусь в Україні, чи можу заїхати по біометричному паспорту?

Відповідь: Ймовірно, так.
З маленьким уточненням.  При перетині кордону перевірятимуть, чи не вичерпані у вас дні шенгенського коридору (треба відрахувати 180 днів назад і з тієї дати до дня перетину кордону ви  мали бути в шенгенській зоні по візі С/безвізу  не більше  89 днів. Тут можна прочитати детальніше пояснення про обрахунок днів)

Маю децизію та звичайний, не біометричний паспорт.
Як я можу приїхати в Польщу, аби отримати карту?

Наразі є неофіційна інформація, що консульства оформлюють візи на тій підставі, що у людини є децизія.
Це – логічно. Адже людина вже отримала дозвіл на перебування в країні, надавши при тому необхідний пакет документів. Відповідно, вона має право приїхати й отримати карту.
Єдине питання, яке тут може виникати – на який термін буде відкрито таку візу і якого типу. Адже, карта побиту це аналог візи типу D. Якщо вона вже випущена, то  візу D відкрити не можна – у людини може бути лише одна віза визначеного типу.
Відкривати  візу С на 90 днів теж не має сенсу, адже стосовно Польщі вона потрібна рівно на 1 день, лише для перетину кордону. В Польщі перебування стає легальним на підставі децизії.
Тобто, якщо людина не планує подорожувати за межі Польщі впродовж найближчих 3-х місяців, то можна просити одноразову шенгенську візу хоч й на 1-2 дні.
Якщо є плани подорожів Європою – то краще просити шенгенську візу 90/180, але для обгрунтовання потреби у такій візі однієї децизії, скоріш за все, буде замало.

========

Загальні рекомендації по всіх перелічених вище варіантах.
При прийнятті рішення стосовно поїздки, отримання біометричного паспорту/національної візи варто врахувати таке:

  • в Україні зараз дуже високий попит на біометричні паспорти, є проблеми із записом до черги
  • біометричний паспорт можна також замовити в Консульствах України в Польщі. Обійдеться він дорожче (від 600 злотих) і виготовлятиметься довше
  • при перетині кордону є окрема черга подорожуючих із біометричними паспортами та окрема – із візами. Перша рухається суттєво швидше
  • Якщо ви заїдете по безвізу – то у вас спочатку рахуються дні перебування у шенгені навіть якщо у вас є децизія (адже децизія не є візою). Відтак, навіть за наявності децизії, у вас спочатку вичерпаються дозволені 90 днів у шенгені, а потім ваше перебування в країні буде легалізовано децизією/картою.
    Якщо вам доведаться чекати карту більше 90 днів, то ви на ті самі 90 днів обмежите себе у можливостях подорожування – до України поїхати зможете, у іншу країну ЄС – ні, у нешенгенську країну – лише за умови наявності відповідної візи. Якщо ви отримаєте карту швидше, ніж за 90 днів, то варто подумати про те, аби перетнути кордон ще раз і в’їхати вже по карті, аби припинити витрачати “шенгенські” дні. Раптом, вони вам знадобляться?
  • Наразі розповсюдженими є твердження, що у людини, яка чекає на карту в Польщі, “шенгенський” коридор завжди є вичерпаним. Це помилкове твердження. Закон зворотньої сили не має. Правило, яке процитоване нижче діє лише з 11 червня і дні шенгенського коридору рахуються одноразово – одразу по перетину кордону. Після вичерпання “шенгенських” днів людина отримує той самий статус, як й на національній візі. може продовжувати перебувати в Польщі, але днів безвізу у неї немає

    Інформація з сайту прикордонної служби є застарілою!!!
    Do obliczenia dozwolonego okresu pobytu w ramach ruchu bezwizowego nie wlicza się okresu pobytu na samej stampili, natomiast należy mieć na uwadze, że okres pobytu na stampili rozpoczyna się nie z dniem jej otrzymania, lecz z dniem wyczerpania okresu pobytu, do którego cudzoziemiec był uprawniony w ramach ruchu bezwizowego. To oznacza, że dopiero po wykorzystaniu całego okresu pobytu przysługującego w ramach ruchu bezwizowego, następuje płynne przejście na uprawnienia wynikające ze złożenia w terminie wniosku na pobyt czasowy, pobyt stały lub pobyt rezydenta długoterminowego UE. Джерело

    =======

    Аби оперативно отримувати повідомлення про нові публікації нашого сайту підписуйтеся на оновлення або читайте нас в Телеграм

    Вам сподобалася ця стаття? Клікніть, будь ласка, на блок реклами нижче. Це єдине джерело, яке дозволяє нам покривати витрати на підтримку сайту.

Відповіді до “Перетин кордону з печаткою/децизією”

  1. Вікторія

    Добрий день . Маю таке питання . Діти подані карту . Чекаємо 2 роки . Є дицизія .
    Карта готова тільки великі черги і неможемо забрати . На днях терміново потрібно їхати в Україну на тиждень . Чи можемо ми перетинати кордон маючи дицизію ?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Децизія не є документом для перетину кордону. Це детально пояснено в статті, під якою ви залишили ваше питання

      Подобається

  2. Slavik Kivals

    Доброго дня,

    Я в Іспанії отрмав податковий номер (NIE). Мені видали листок A4 з цим номером, моїм відпечатком пальця та фото. Пластикове посвідчення я ще не отримав. Зараз я повертаюсь в Ураїну і в мене незабаром закінчуються 90 днів перебування в Євросоюзі. В Іспанії я з цим документом можу знаходитись без проблем. Але чи можу я вїжджати в Польщу з України з цим документом по закінченню 90?

    Подобається

    1. lyamschikova

      У Польщі у вас звичайний безвіз, і все. Вид на проживання і інший країні ЄС до безвізу нічого не додає

      Подобається

      1. Slavik Kivals

        Дякую за попередню відповідь,

        Тепер цікавить чи дозволить мені Польща вїхати на свою територію з України якщо в мене закінчились 90 днів перебуваня але в мене є іспанське посвідчення особи іноземця (TIE – tarjeta de identidad de extranjero) — це документ, який підтверджує мій правовий статус іноземця в Іспанії?

        Подобається

      2. lyamschikova

        У польських прикордонників завжди стандартна відповідь: або у вас є дні безвізу, або дозвіл на довготермінове перебування в Польщі (карта побиту, польська карта резидента ЄС, тимчасова охорона тощо). Дозвіл на проживання в Іспанії таким документом не є.
        Скоріше за все через кордон не пропустять. Хіба що як транзитного пасажира, якщо у вас на руках будуть квитки на літак до Іспанії й ви зможете переконливо пояснити, що іншого маршруту до Іспанії у вас немає

        Подобається

  3. Тетяна

    Доброго дня. Якщо маю децизію в біометричному паспорті, але не маю пластику. Знаходжусь в Польщі по протермінованій візі воєводській. Чи можна приїхати в Україну і через 2 тижні вернутись без перешкод в Польщу по децизії

    Подобається

    1. lyamschikova

      Децизія – це не відмітка у паспорті.
      Це – окремий документ (ось тут можна побачити, як вона приблизно виглядає https://wp.me/p6f1CG-3fl).
      До того ж – децизія не є підставою для перетину кордону.
      У вашому випадку підставою для перетину кордону може бути безвіз.

      Подобається

      1. Тетяна

        Дякую. Так тільки існують думки що якщо віза закінчилась (в моєму випадку 08.04.21 перебувала в Польщі по подовжені документів у зв’язку з війною в Україні) то дні по біометрії автоматично були включені, і що тепер потрібно пробути коридор в 3 місяці, для повернення в Польщу.

        Подобається

      2. lyamschikova

        08.04.21 діяв закон Ustawa z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19, innych chorób zakaźnych oraz wywołanych nimi sytuacji kryzysowych.
        На його підставі дія візи продовжувалася.
        Потім епідемія по COVID закінчилася й почав діяти закон (Ustawa z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa.
        Ваш безвіз не використавувався

        Подобається

  4. Жанна

    Працедавець не відає оригінал дицизії. Чи має він право так робити?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ні, не має.
      Але у роботодавця й не може бути вашої децизії. Це ваш документ й ви самі мали його отримати

      Подобається

  5. Оля

    Доброго дня як що не відсиділа повністю карантин які можуть бути наслідки

    Подобається

    1. lyamschikova

      про який карантин мова?

      Подобається

  6. Роман

    Доброго дня, чи маю я право виїхати з Польщі в Естонію, на відпочинок, маючи децизію, але карти ще не отримав?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Децизія не є документом для перетину кордону.
      Коли ви перетинаєте внутрішній кордон шенгену, документи можуть й не перевірити, але порушення правил перетину кордону можуть виявити згодом

      Подобається

  7. Valeriia

    Якщо я була рік в Польші на печатки потім виїхала до Англії по візі на 2 місяці , повернулась на 1.5 місяці в Польщу, чи будуть в такому випадку в мене дні безвізовий?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Яка була підстава повернення в Польщу? Печатка не є підставою для в’їзду, а безвізу у вас немає

      Подобається

  8. Тарас Шибка

    Доброго дня,я виїхав з Польщі в 2021р по візі в мене була печатка на побут,тепер я хочу заїхати потрібно мені робити візу,чи можливо інакші варіанти.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо у вас біометричний паспорт – ви можете їхати по безвізу

      Подобається

  9. Платоничева Лариса

    Рік назад син подавався на карту побиту, але уїхав не дочекавшись децизії. Відповідь прийшла одобрена, але лист він не забирав.Зараз він хоче отримати візу в Чехії, буде печатка в паспорті перешкодою для її отримання? В Польщі він робити не хоче і карту побиту не отримував.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Вашому сину вчора надані детальні пояснення

      Подобається

  10. Олександр

    Добрий день, таке питання: отримав децизію, але пластик ні, виїхав терміново на Україну, оригінал децизії залишився в Польщі, до цього був на безвізі, коли я можу знову заїхати і на яких умовах?

    Подобається

    1. lyamschikova

      На 91-й день від дня перетину кордону Польщі, по безвізу. Прикордонникам скажете, що маєте децизію. Якщо маєте її фото або паперову копію – це в плюс, не потрібно мати страховку і гроші.
      Врахуйте ще карантинні обмеження. Якщо немає щеплення / довідки про перенесену хворобу – тоді 10-денний карантин

      Подобається

  11. Міша

    При поданій карті побиту чи можливо буде вилетіти в Хорватію з печаткою з Польщі

    Подобається

    1. lyamschikova

      Хеоватія не входить в шенгенську зону. Ваша печатка для Хорватії нічого не значить, для вас умови в’їзду будуть таками ж, як для всіх громадян України

      Подобається

  12. myk

    Додадтковий коментар по заміні прав водіння.
    Міняв у Вроцлаві, особисто. 2 рази візит до міськ. ужонду. 1й раз – подання заяви в ужонд + заява в консульство на укр. мові, оплати в УА консульство УА 125зл. та ужонду 105зл., довідка про замельдовання у Вроцлаві, карту побиту – показати. Далі через місяц отримав листа, що справа переносится. Далі через тиждень смс , що права готові и можна забрати. Права видані на 15 років. В Україні отримав в 1988 і міняв в 2017 (були дійсні 30 років). На питання що роблять с правами УА – відповідь – висилаем до України. На питання як повернути УА права – відповідь – звернутися до нас повторно. Хотів здати екзамен в ПР – сказали що не треба. Читав, що за користування правами понад 6 міс може бути штраф до 5000зл. ..Ось так.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Дякуємо!
      Будь ласка, пишіть коментарі під відповідною статтею.
      Тут люди ваш коментар не побачать, в він же корисний.

      Подобається

  13. Анастасія

    Доброго дня, прийшла відмова по 3-х пунктах
    А саме це 5-й, 8-й і 11-й
    У мене все впорядку з паспортом, ні разу не перетинала кордон!
    І поставили штамп в паспорті з таким літерами- ACD
    Скажіть будь ласка яка причина може бути?
    І чи зможу я перетнути кордон з запрошенням, якщо в мене уже стоїть печать?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Тут все пояснено детально https://bit.ly/3dioDDb

      Подобається

  14. myk

    Доброго Дня ! Що порадити мати з собою крім паспорту та карти побуту (термін закінчений та продовжений згідно ковід закону в ПР) для авіаліній та погран служби УА и ПР при виїзді з УА вїзді в ПР. Працівники Віз Єйр перевіряють наявність документів для вїізду в ПР. Чи не будє проблемою закінчений термін карти побиту ? Дякую. М.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Найнадійніше джерело на сьогодні щодо перетину кордону – ця інформація прикордонної служби https://bit.ly/2SvDS29
      В ній сказано, що карти достатньо.
      В цій нашій статті https://bit.ly/3jyRzJK є лист прикордонників щодо продовження карти. Можете ще його роздрукувати, якщо маєте перестороги

      Подобається

  15. myk

    Доброго дня! маю схоже питання. Карта побиту закінчена, але продовжена по ковід з-ну у Польщі. Чи робоча віза Д додасть мобільності ? Чи тилькі для транзиту в Польщу через іншу країну ЕС ?.

    Дякую. М.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Не додасть. Робоча віза в Польщу для країн ЄС – це те саме. що й безвіз. Далеко не для кожної країни шенгенскої зони зараз транзит є підставою для в’їзду. Тим більше, що Україна має пряме сполучення з Польщею

      Подобається

  16. Олег

    Доброго дня! 23.09.2020 хотів поїхати за кордон, але при спробі перетнути по біометрії угорську митницю поставили мені печатку із літерою “H” (така особа, про яку розповсюджено попередження про заборону на в’їзд в національному обліку)… Скажіть будь- ласка, чи можу я виїхати з України в ЄС по біометричному паспорті , обравши іншу країну? Якщо у звичайному закордонному паспорті у мене є діюча робоча віза, то чи зможу я нею скористатись для перетину кордону? Як можна взнати причину заборони на в’їзд?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Угорщина – країна шенгенської зони. Якщо вам поставили такий штамп, скоріше за все – ви внесені в систему SiS.
      Як отримати інформацію з цієї системи можна прочитати в цій статті https://bit.ly/3ibU2Z6

      Подобається

  17. myk

    Доброго дня! Питання наступне. Карта побиту закінчилась 31.08.20 але згідно с ковід законом продовжує дію. Чи можу подорожувати в Німеччину, Украіну? Чи поставлять на консульский облік в укр. консульстві в Кракові ? Дякую. М. Чи може людина заїхати із України в Польщу через іншу Евро країну (де дозволено в звязку с Ковід) по безвізу і потім виїхати із Польщі в Україну ? Дякую. М.

    Подобається

    1. lyamschikova

      1. Ваша карта продовжується лише в Польщі. На інші країни шенгенської зони польські закони не діють.
      В Україну можна подорожувати. Можна повертатися в Польщу.
      По шенгенській зоні ваша карта рівнозначна безвізу, відповідно в’їхати можна в ті країни, які зараз пускають по безвізу. Німеччина не пускає.
      2. На консульський облік по продовженій карті не поставлять. Для консульського обліку потрібно, аби термін дії карти був мінімум рік. А скільки триватиме стан епідемії – невідомо.
      3. Якщо в’їзд у іншу країну по безвізу дозволений і є підстави для в’їзду в Польщу (наприклад, дозвіл на роботу) то так їхати можна

      Подобається

  18. myk

    Доброго Дня! Ще одне питання.Чи можуть до мене приїхати дружина та дітина по безвізу на тиждень часу і які документи треба їм мати для перетину кордону ? Дякую. М.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Відвідини родини зараз не є підставою для перетину кордону.
      Має бути робота або навчання

      Подобається

  19. myk

    Доброго Дня!
    Повторно запитую бо в серпні виізджав до України и повернувся. Чи в цьому випадку карта і дозвіл далі діють ?
    Доброго дня! 31.08.2020 в мене закінчується Дозвіл А та карта побиту. Фирма вже подала на продовження дозволу А, а я подав заяву на карту і дозвіл на працю на наступні 3 роки. Контракт маю безтерміновий. Чи можу працювати після 31.08.20 якщо ще небудє дозволу А або печаткі в паспорті ? Чи треба їхати по візу Д ? Дякую М.

    Подобається

    1. lyamschikova

      1. Завдяки “протиепідемічному” закону ані ваша карта, ані ваше zezwolenie 31.08 не закінчуються. Вони діятимуть до кінця стану епідемії + 30 днів
      2. Якщо ви пропрацювали на цьому місці понад 90 днів та подали на новий дозвіл на роботи (карта pobyt ta praca / zezwolenie) й у вас umowa o prace, то ви можете продовжувати працювати на тому місці в очікуванні дозволів (це стаття 88za Ustawy o promocji zatrudnenia)

      Подобається

  20. Светлана

    Ребенку 16 лет, есть паспорт биометричный, учиться в польской школе, сейчас есть на Украине. Сможет ли пересечь границу по биометрии, или всё таки делать студенческую визу? И ещё есть штамп в паспорте, что подала документы на карту часового побыту.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо є шкільна легітимація або довідка про зарахування до школи, і є дні безвізу, то зможе перетнути кордон

      Подобається

  21. myk

    Прошу написати де можно прочитати документ на цю тему ? Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Про продовження карти – тут https://bit.ly/3ggla8Y
      Дозволу на роботу – тут https://bit.ly/39LN5vi

      Подобається

  22. myk

    Доброго дня! 31.08.2020 в мене закінчується Дозвіл А та карта побиту. Фирма вже подала на продовження дозволу А, а я подав заяву на карту і дозвіл на працю на наступні 3 роки. Контракт маю безтерміновий. Чи можу працювати після 31.08.20 якщо ще небудє дозволу А або печаткі в паспорті ? Чи треба їхати по візу Д ? Дякую М.

    Подобається

    1. lyamschikova

      В зв’язку з коронавірусом у вас не закінчуєьться ані карта, ані дозвіл. Можете спокійно працювати далі

      Подобається

  23. Taras

    Доброго дня, десь загубив підтвердження складання вньоску. На руках не маю нічого. Звертався до стражі граничної по декількох мейлах, нічого конкретного не відповіли. В ужонд пишу, мовчать, дзвоню – не беруть трубку. Треба терміново виїхати в Україну. Не депортують мене, що не маю підтвердження?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Папірець про подання заяви – не документ для прикордонників. Вони перевірятимуть вашу справу по реєстру. Тому – немає значення, є у вас підтвердження чи воно загубилося

      Подобається

      1. Taras

        Дякую за відповідь, а то я декілька днів дзвоню/пишу і ніякого ефекту. В робочі години працюю, не можу вирватись, а через декілька днів мені їхати. Вони по паспорту дивляться?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Так, вони перевіряють дані паспорту в базі

        Подобається

      3. Taras

        Моя подруга подала на студентську карту побиту в середині квітня, поштою, ще до закінчення безвізу (перед безвізом була студ.віза). Теж не має жодного підтвердження. Я так розумію, їй взагалі не потрібно нічого для виїзду, згідно того антиепідемічного закону, який продовжує безвіз?

        Подобається

      4. lyamschikova

        Так, у неї безвіз продовжується до моменту виїзду

        Подобається

      5. Taras

        У подруги безвіз мав закінчитись 14 квітня. Оцей місяць від початку карантину – 14 березня – 14 квітня вона потім зможе використати після виїзду з Польщі і заїзду пізніше, чи ці 30 днів пропадають?

        Подобається

      6. lyamschikova

        Ваше питання не зрозуміле.
        Де саме перебувала ваша подруга 14 березня? З 14 березня по 14 квітня? Після 14 квітня?

        Подобається

      7. Taras

        Подруга весь час в Польщі. 14 квітня мав закінчитись безвіз. Якщо зараз вона виїде з Польщі, в неї буде в наявності 30 днів (14 березня-14 квітня) безвізу чи вони витратились?

        Подобається

      8. lyamschikova

        Безвіз закінчився 14 квітня, як й мав закінчитися.
        Зараз безвізу у вашої подруги немає.
        Але її перебування в Польщі є легальним попри вичерпаний безвіз, оскільки так визначено в законі.
        Якщо ваша подруга виїде з Польщі, то скористатися безвізом вона зможе лише через 90 днів

        Подобається

  24. Віка

    А можуть за таке посадити ?
    Якщо два роки нелегально знаходишся ?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Тільки депортувати

      Подобається

  25. Вікторія

    Доброго дня, маю таке питання, якшо людина знаходиться нелегально 2 роки на території Польщі, яка кара за це може бути на кордоні ?
    Дайте будь ласка відповідь , чекаю )

    Подобається

    1. lyamschikova

      Штраф та заборона в’їзду

      Подобається

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.