Перехід з візи D на перебування по безвізу

Posted by

Після того, як  стала більш-менш зрозумілою ситуація по перетину кордону із печаткою та обрахунком шенгенського коридору, найактуальнішім питанням залишається наступне:

У мене робоча віза (тобто – D) і маю біометричний паспорт. По закінченню дії візи, я можу залишитися ще на 90 днів в Польщі? Чи обов’язково треба перетинати кордон?

Тут варто звернути увагу, що офіційної позиції прикордонної служби Польщі по цьому питанню немає.
Отже, українські громадяни змушені звертатися з індивідуальними запитами, на які вже не вперше  отримують відповідь такого змісту:

Zarząd do Spraw Cudzoziemców KGSG przekazuje następujące stanowisko.

Jeżeli do pierwszego dnia po zakończeniu ważności wizy długoterminowej D nie wyczerpała Pani limitu pobytu krótkoterminowego tj. max 90 dni w każdym okresie 180 dni wstecz na obszarze Schengen (na wize Schengen C, wizie krajowej D w innym państwie niż Polska tj. wystawca wizy, stampili w ruchu bezwizowym) to nie ma konieczności wyjazdu i może Pani kontynuować ten pobyt jako pobyt krótkoterminowy na terytorium wszystkich państw obszaru Schengen w ruchu bezwizowym.
Powyższe wynika z faktu, że zgodnie z obowiązującymi przepisami Kodeksu Granicznego Schengen za datę wjazdu uważa się pierwszy dzień pobytu na terytorium państw członkowskich, a datę wyjazdu liczy się jako ostatni dzień pobytu na terytorium państw członkowskich.

Zarząd do Spraw Cudzoziemców
Komendy Głównej Straży Granicznej
Al. Niepodległości 100
02-514 Warszawa
tel. : (22) 500 42 37
fax : (22) 500 47 77

Тобто – по закінченню національної візи можна залишитися в Польщі без перетину кордону, якщо є не використані дні шенгенського коридору.
Правовою підставою для такого рішення польські прикордонники вважають положення Шенгенського кодексу, згідно якого датою в’їзду вважається не день перетину кордону, а перший день перебування у шенгенській зоні.

Отже, тим, у кого закінчується національна віза і є біометричний паспорт можна порадити наступне:

  • як мінімум – при наступному перетині кордону мати при собі роздруківку або скрін тексту від прикордонної служби, який був процитований вище
  • для більшої впевненості та за наявності часу можна надіслати до прикордонної служби запит, отримати індивідуальну відповідь та теж мати її при собі.

Зрештою, якщо подібних запитів надходитиме багато –  буде більше шансів, що узагальнена відповідь на них з’явиться в розділі “Питання, що постають найчастіше” і тоді це вже буде офіційно висловленою позицією прикордонної служби Польщі, на яку можна буде посилатися всім без обмежень.

Advertisements

31 comments

  1. добрий день,скажіть будь-ласка чи можу я по закінченні візи д (робочої),якщо я використав по ній 5 місяців ,одразу в’їхати по біометрії ,і чи обов’язково виїзджати для того,і ще одне питання ,якщо це що було вище сказано можливо ,чи зможуть мене зареєструвати на роботі .Дякую!)

    Подобається

  2. Після робочої візи ви можете одразу використати дні безвізу.
    Для цього не обов’язково виїжджати.
    Але при виїзді вже після цих 90 днів на кордоні треба буде показати наявність біометричного паспорта.
    На роботу вас зможуть прийняти на підставі дозволу, на виготовлення якого потрібний час.

    Подобається

  3. Доброго дня! Якщо перебувати по безвізу 3 місяці в Польщі і працювати, то чи можна по закінченню 3-ох місяців відкривати робочу візу на пів року і працювати по ній. Чи буде враховуватись коридор по безвізу в такому випадку?Дякую!

    Подобається

  4. Дякую за відповідь. Ще одне питання: якщо я студент чи дадуть мені робочу візу (Д національна)? В анкеті мені вказувати, що я студент, чи писати, що безробітний?

    Подобається

  5. Якщо ви студент, то ймовірно у вас є національна віза по навчанню.
    Дві національні візи одна людина мати не може

    Подобається

  6. скажіть будь ласка чи можу я по безвізу поїхати в Польщу припустим на 2 місяці якщо 3 місяці назад я приїхав з польщі (був там по робочій візі). Чи всерівно діє коридор 180 днів?

    Подобається

  7. Якщо попередній раз ви були по побочій візі (національній, тип Д), то ви можете скористатися безвізовими 90 днями хоч й одразу, ці коридори ПЕРЕБУВАННЯ рахуються незалежно один вид іншого. Інша справа – що ви плануєте робити по безвізу. Туризм, відвідини родичів/друзів – без питань. Аби працювати – треба витримати перерву у 6 місяців. Зазвичай. Але цього року існує однозазова можливість працювати теж без перерви завдяки тому, що в цьому році змінилася система контролю за дозволами на роботу, зокрема – за піврічними освядченями. Тому якщо ви плануєте працювати – то саме зараз це теж можливо

    Подобається

Залишити відгук

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out / Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out / Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out / Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out / Змінити )

З’єднання з %s