Перехід з візи D на перебування по безвізу (ДОПОВНЕНО)

Posted by

Після того, як  стала більш-менш зрозумілою ситуація по перетину кордону із печаткою та обрахунком шенгенського коридору, найактуальнішим питанням залишається наступне:

У мене робоча віза (тобто – D) і маю біометричний паспорт. По закінченню дії візи, я можу залишитися ще на 90 днів в Польщі? Чи обов’язково треба перетинати кордон?

Тут варто звернути увагу, що офіційної позиції прикордонної служби Польщі по цьому питанню немає.
Отже, українські громадяни змушені звертатися з індивідуальними запитами, на які вже не вперше  отримують відповідь такого змісту:

Zarząd do Spraw Cudzoziemców KGSG przekazuje następujące stanowisko.

Jeżeli do pierwszego dnia po zakończeniu ważności wizy długoterminowej D nie wyczerpała Pani limitu pobytu krótkoterminowego tj. max 90 dni w każdym okresie 180 dni wstecz na obszarze Schengen (na wize Schengen C, wizie krajowej D w innym państwie niż Polska tj. wystawca wizy, stampili w ruchu bezwizowym) to nie ma konieczności wyjazdu i może Pani kontynuować ten pobyt jako pobyt krótkoterminowy na terytorium wszystkich państw obszaru Schengen w ruchu bezwizowym.
Powyższe wynika z faktu, że zgodnie z obowiązującymi przepisami Kodeksu Granicznego Schengen za datę wjazdu uważa się pierwszy dzień pobytu na terytorium państw członkowskich, a datę wyjazdu liczy się jako ostatni dzień pobytu na terytorium państw członkowskich.

Zarząd do Spraw Cudzoziemców
Komendy Głównej Straży Granicznej
Al. Niepodległości 100
02-514 Warszawa
tel. : (22) 500 42 37
fax : (22) 500 47 77

Тобто – по закінченню національної візи можна залишитися в Польщі без перетину кордону, якщо є не використані дні шенгенського коридору.
Правовою підставою для такого рішення польські прикордонники вважають положення Шенгенського кодексу, згідно якого датою в’їзду вважається не день перетину кордону, а перший день перебування у шенгенській зоні.

Отже, тим, у кого закінчується національна віза і є біометричний паспорт можна порадити наступне:

  • як мінімум – при наступному перетині кордону мати при собі роздруківку або скрін тексту від прикордонної служби, який був процитований вище
  • для більшої впевненості та за наявності часу можна надіслати до прикордонної служби запит, отримати індивідуальну відповідь та теж мати її при собі.

Зрештою, якщо подібних запитів надходитиме багато –  буде більше шансів, що узагальнена відповідь на них з’явиться в розділі “Питання, що постають найчастіше” і тоді це вже буде офіційно висловленою позицією прикордонної служби Польщі, на яку можна буде посилатися всім без обмежень.

ДОПОВНЕННЯ (01/03/2018)

Стоп! Не треба писати запитів до прикордонної служби – вже сталося те, що ми й передбачали.
Ця тема потрапила до переліку питань, які задають найчастіше і вже місяць як офіційну відповідь розміщено на сайті.
Роздруковуйте та показуйте при перетині кордону!

Наводимо цю відповідь повністю:

Mam polską wizę  krajową kat. D na której wjechałam do Polski. Posiadam również paszport biometryczny, który uprawnia mnie do pobytu krótkoterminowego w ramach przepisów o ruchu bezwizowym. Czy po zakończeniu pobytu na podstawie polskiej wizy D, można przebywać w Polsce dalej na podstawie paszportu  biometrycznego ? Czy muszę wyjechać z kraju przed zakończeniem ważności polskiej wizy D i wjechać ponownie do Polski na podstawie paszportu biometrycznego, żeby pobyt się liczył na podstawie paszportu biometrycznego ? 

Jeżeli po wjeździe do Polski na podstawie polskiej wizy krajowej typ D (pobyt długoterminowy) cudzoziemiec posiada jednocześnie paszport biometryczny możliwe jest po zakończeniu pobytu długoterminowego kontynuowanie tego pobytu (bez konieczności wyjazdu) jako pobytu krótkoterminowego w ruchu bezwizowym (tj. max 90 dni w każdym okresie 180 dni wstecz) na podstawie posiadanego paszportu biometrycznego pod warunkiem, że limit pobytu krótkoterminowego nie został wykorzystany przez cudzoziemca już wcześniej.

W praktyce kontrola wykorzystania limitu dopuszczalnego pobytu krótkoterminowego polega na cofnięciu się o 180 dni (od dnia dokonywania kontroli lub pierwszego dnia planowanego wjazdu/pobytu) i obliczenia np. na podstawie odcisków stempli kontroli granicznej liczby dni pobytu krótkoterminowego, które cudzoziemiec już wykorzystał w tym 180-dniowym okresie.

Przy obliczeniu dozwolonego limitu pobytu krótkoterminowego należy uwzględnić wszystkie dni pobytu  na terytorium państw obszaru Schenen (w każdym okresie 180 dni wstecz) na podstawie wiz krótkoterminowych Schengen typ C, na podstawie paszportu biometrycznego w ruchu bezwizowym oraz również wszelkie dni pobytu w procedurze legalizacyjnej w Polsce na podstawie tzw. stampili Wojewody.

Natomiast do prawidłowego obliczenia długości pobytu na terytorium RP nie uwzględnia się okresów pobytu dozwolonych na mocy polskiego zezwolenia na pobyt długoterminowy (karta pobytu) lub wizy długoterminowej (wiza typ D). Pobyty długoterminowe nie sumują się bowiem z pobytami krótkoterminowymi.

Advertisements

283 comments

  1. Доброго вечора! Цікавить наступне: маючи 2 закордонних паспорти, людина в*їжджає до Польщі по національній робочій візі, яка внесена у звичайному закордонному паспорті. Після закінчення терміну дії візи планується продовжити перебування на тереторії Польщі по безвізу, тобто вже на підставі біометричного паспорта, в якому не буде жодної помітки про перетин кордону. Чи можна так залишитися, не перетинаючи кордон? Чи можна в*їхати по одному паспорті, а виїхати по іншому? Дякую

    Подобається

    1. Так можна робити. Про це прямо написано на сайті прикордонної служби.
      Інша справа, якщо вам під час перебування по безвізу знадобиться подавати заяву на карту побиту, то тоді краще перетнути кордон, аби мати штамп. Про це детальніше написано тут https://leewadia.wordpress.com/2019/01/04/%d1%83-%d0%bf%d0%be%d0%b4%d0%b0%d1%87%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d0%ba%d0%b0%d1%80%d1%82%d1%83-%d0%bf%d1%96%d1%81%d0%bb%d1%8f-%d0%b2%d1%96%d0%b7%d0%b8-%d1%82%d0%b0-%d0%b1%d0%b5%d0%b7%d0%b2%d1%96%d0%b7%d1%83/

      Подобається

  2. Здравствуйте. У меня была открыта воевудская виза с 20.02.2018 по 19.02.2019. Но въехала в Польшу 13.05.2018 и работала на другую фирму 153 дня по oświadczeniu, Следующую рабочую визу на 180 дней могу получить с 13.05.2019. Могу ли я в феврале поехать в гости в Польшу на 2 недели по безвизу. Не изменятся ли сроки по рабочей визе , т.е. смогу ли я ее открыть как и планировала в мае 2019

    Подобається

  3. Добрий день. Перебуваю в Польщі по візі національній, навчання у вищій школі. Перший семестр майже закінчився. Далі навчатись не планую, тож або здам сесію і відрахуюся або мене відрахують не несплату на другий семестр. Питання в тому, чи анулюють мені мою студентську візу? (дали візу до вересня 2019). Дуже дякую.

    Подобається

    1. Справа в тому, що в законі є перелік підстав, при яких анулюється віза.
      Можна, звісно, відкрити закон про іноземців і ретельно перевірити всі підстави.
      Але по факту – аби відповідні служби скасували візу, хтось має повідомити про те, що знакла підстава видання візи. Виш цього робити не буде, адже виш завжди зацікавлений у поверненні студента до навчання і залишатимк йому для цього можливості.
      Тобто, ваша віза у вас залишиться. Більше того, у випадку студентської візи дуже важко визначити, що вона використовувалася не за призначенням, адже студенти часто роблять перерви у навчанні, причин тому є багато

      Подобається

    1. Можливість або неможливість працювати обумовлена видом дозволу.
      Детальніше про це можна прочитати тут https://leewadia.wordpress.com/2018/11/05/%d0%ba%d0%be%d0%bb%d0%b8-%d0%b7%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%83-%d0%bc%d0%be%d0%b6%d0%bd%d0%b0-%d1%97%d1%85%d0%b0%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d1%80%d0%be%d0%b1%d0%be%d1%82%d1%83-%d1%8f%d0%ba%d1%89%d0%be-%d1%86/

      Подобається

  4. А якщо в мене немає печатки і залишився один день по безвізу щоб в’їхати в Польщу ?
    Чи є реальним отримати печатку одразу ж при подачі документів на карту?

    Подобається

    1. Шанси отримати печатку при подачі залежать від воєвудства та комплектності документів.
      Якщо в паспорті небуде печатки і є лише 1 день по безвізу, то просто буде більше запитань на кордоні. Якщо у вас буде папірець, який підтверджує подання документів на карту і також документи, які є підставою для перебування (по работі, по навчанню чи проживання із родиною), тоді пропустять спокійно

      Подобається

      1. Не у всіх воєвудствах печатку ставлять одразу. В деяких її доводиться чекати по кілька місяців і навіть більше року

        Подобається

Залишити відгук

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out /  Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out /  Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out /  Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out /  Змінити )

З’єднання з %s