Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

Перехід з візи D на перебування по безвізу (ДОПОВНЕНО)

Правовою підставою для такого рішення польські прикордонники вважають положення Шенгенського кодексу

Після того, як  стала більш-менш зрозумілою ситуація по перетину кордону із печаткою та обрахунком шенгенського коридору, найактуальнішим питанням залишається наступне:

У мене робоча віза (тобто – D) і маю біометричний паспорт. По закінченню дії візи, я можу залишитися ще на 90 днів в Польщі? Чи обов’язково треба перетинати кордон?

Тут варто звернути увагу, що офіційної позиції прикордонної служби Польщі по цьому питанню немає.
Отже, українські громадяни змушені звертатися з індивідуальними запитами, на які вже не вперше  отримують відповідь такого змісту:

Zarząd do Spraw Cudzoziemców KGSG przekazuje następujące stanowisko.

Jeżeli do pierwszego dnia po zakończeniu ważności wizy długoterminowej D nie wyczerpała Pani limitu pobytu krótkoterminowego tj. max 90 dni w każdym okresie 180 dni wstecz na obszarze Schengen (na wize Schengen C, wizie krajowej D w innym państwie niż Polska tj. wystawca wizy, stampili w ruchu bezwizowym) to nie ma konieczności wyjazdu i może Pani kontynuować ten pobyt jako pobyt krótkoterminowy na terytorium wszystkich państw obszaru Schengen w ruchu bezwizowym.
Powyższe wynika z faktu, że zgodnie z obowiązującymi przepisami Kodeksu Granicznego Schengen za datę wjazdu uważa się pierwszy dzień pobytu na terytorium państw członkowskich, a datę wyjazdu liczy się jako ostatni dzień pobytu na terytorium państw członkowskich.

Zarząd do Spraw Cudzoziemców
Komendy Głównej Straży Granicznej
Al. Niepodległości 100
02-514 Warszawa
tel. : (22) 500 42 37
fax : (22) 500 47 77

Тобто – по закінченню національної візи можна залишитися в Польщі без перетину кордону, якщо є не використані дні шенгенського коридору.
Правовою підставою для такого рішення польські прикордонники вважають положення Шенгенського кодексу, згідно якого датою в’їзду вважається не день перетину кордону, а перший день перебування у шенгенській зоні.

Отже, тим, у кого закінчується національна віза і є біометричний паспорт можна порадити наступне:

  • як мінімум – при наступному перетині кордону мати при собі роздруківку або скрін тексту від прикордонної служби, який був процитований вище
  • для більшої впевненості та за наявності часу можна надіслати до прикордонної служби запит, отримати індивідуальну відповідь та теж мати її при собі.

Зрештою, якщо подібних запитів надходитиме багато –  буде більше шансів, що узагальнена відповідь на них з’явиться в розділі “Питання, що постають найчастіше” і тоді це вже буде офіційно висловленою позицією прикордонної служби Польщі, на яку можна буде посилатися всім без обмежень.

ДОПОВНЕННЯ (01/03/2018)

Стоп! Не треба писати запитів до прикордонної служби – вже сталося те, що ми й передбачали.
Ця тема потрапила до переліку питань, які задають найчастіше і вже місяць як офіційну відповідь розміщено на сайті.
Роздруковуйте та показуйте при перетині кордону!

Наводимо цю відповідь повністю:

Mam polską wizę  krajową kat. D na której wjechałam do Polski. Posiadam również paszport biometryczny, który uprawnia mnie do pobytu krótkoterminowego w ramach przepisów o ruchu bezwizowym. Czy po zakończeniu pobytu na podstawie polskiej wizy D, można przebywać w Polsce dalej na podstawie paszportu  biometrycznego ? Czy muszę wyjechać z kraju przed zakończeniem ważności polskiej wizy D i wjechać ponownie do Polski na podstawie paszportu biometrycznego, żeby pobyt się liczył na podstawie paszportu biometrycznego ? 

Jeżeli po wjeździe do Polski na podstawie polskiej wizy krajowej typ D (pobyt długoterminowy) cudzoziemiec posiada jednocześnie paszport biometryczny możliwe jest po zakończeniu pobytu długoterminowego kontynuowanie tego pobytu (bez konieczności wyjazdu) jako pobytu krótkoterminowego w ruchu bezwizowym (tj. max 90 dni w każdym okresie 180 dni wstecz) na podstawie posiadanego paszportu biometrycznego pod warunkiem, że limit pobytu krótkoterminowego nie został wykorzystany przez cudzoziemca już wcześniej.

W praktyce kontrola wykorzystania limitu dopuszczalnego pobytu krótkoterminowego polega na cofnięciu się o 180 dni (od dnia dokonywania kontroli lub pierwszego dnia planowanego wjazdu/pobytu) i obliczenia np. na podstawie odcisków stempli kontroli granicznej liczby dni pobytu krótkoterminowego, które cudzoziemiec już wykorzystał w tym 180-dniowym okresie.

Przy obliczeniu dozwolonego limitu pobytu krótkoterminowego należy uwzględnić wszystkie dni pobytu  na terytorium państw obszaru Schenen (w każdym okresie 180 dni wstecz) na podstawie wiz krótkoterminowych Schengen typ C, na podstawie paszportu biometrycznego w ruchu bezwizowym oraz również wszelkie dni pobytu w procedurze legalizacyjnej w Polsce na podstawie tzw. stampili Wojewody.

Natomiast do prawidłowego obliczenia długości pobytu na terytorium RP nie uwzględnia się okresów pobytu dozwolonych na mocy polskiego zezwolenia na pobyt długoterminowy (karta pobytu) lub wizy długoterminowej (wiza typ D). Pobyty długoterminowe nie sumują się bowiem z pobytami krótkoterminowymi.

=======

Аби оперативно отримувати повідомлення про нові публікації нашого сайту підписуйтеся на оновлення або читайте нас в Телеграм

Вам сподобалася ця стаття? Клікніть, будь ласка, на блок реклами нижче. Це єдине джерело, яке дозволяє нам покривати витрати на підтримку сайту.

Відповіді до “Перехід з візи D на перебування по безвізу (ДОПОВНЕНО)”

  1. Галина

    Добрий день.Скажіть будь ласка, мама з дитиною приїхала в Польщу 4.03 2022р.по біометричному паспорту.Термін дії паспорта дитини закінчився 3.04.2022р.Чи можна з таким паспортом поїхати в Україну і продовжити дію його по місцю проживання в Україні ,чи це потрібно зробити в Польщі щоб не було проблем на кордоні.Мама з дитиною зареєстровані в ужонді для тимчасового захисту і плануючи повернутись в Польщу і відвідувати школу.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Можна продовжити й в Україні, й в Польщі, як вам зручніше.
      Але врахуйте – вже відновили виготовлення нових паспортів, вам можуть настійливо рекомендувати оформити новий, а не продовжити наявний

      Подобається

  2. Галина

    Добрий день.Мене цікавить питання, як на даний час рахується в’їзд в Польщу після 24 лютого 2022р.( 4.03.2022р) по біометричному паспорту. Який термін я можу знаходитись в Польщі легально, якщо я не реєструвалась в ужонді для тимчасового захисту.Чи на цей час рахується мені безвіз. Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Для всіх громадян України перебування в Польщі по безвізу є легальним впродовж 18 місяців від 24-го лютого, незалежно від того, мають вони тимчасову охорону чи ні. Детальніше можна прочитати в цій статті https://wp.me/p6f1CG-4EV
      Цей продовжений безвіз дозволяє перебувати в Польщі, але не подорожувати по шенгену. Питання виїзду в Україну та повернення в Польщу на цей момент є дискусійним, офіційної позиції немає

      Подобається

  3. оля

    добрий день.чи покладуть мене на карантин якщо я предявлю на кордоні сертифікат про щеплення .про те що я була два рази вакцивована,але в Украіні.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ні, з сертифікатом не потрібно відбувати карантин.
      Але бажано, щоб вакцина була від Pfizer або Moderna. Їх в Польщі точно визнають.
      Astra Zeneka, якщо друга доза була з європейських поставок, то в країнах ЄС її переважно визнають, але тут немає чіткого визначення.
      Якщо Coronavac – то рішення залежить від прикордонників, Польща його офіційно не визнала

      Подобається

  4. Дмитро

    Доброго дня! Допоможіть розібратися, ситуація така, що маю 2 паспорти (звичайний старий не біометричний і новий біометричний), знаходжуся зараз в Польщі і хотілося б поїхати у відпустку до іншої країни шенген угоди, а карта побиту якраз закінчується 05.08.21 (на нову карту вже подався і є печатка в новому біометричному паспорті). Останній в’їзд в Польщу був по карті побиту зі старим звичайним, не біометричним паспортом. Питання – чи можу я використати новий біометричний паспорт, щоб поїхати з Польщі у іншу країну в шенген зоні, використовуючи безвіз, наприклад в Німеччину чи Францію, при тому, що заїзд в Польщу був не по біометричному паспорту?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Для Польщі ваша карта буде продовжена до кінця стану епідемії.
      Для інших країн шенгену у вас 06.08 починає діяти безвіз.
      Аби це було зрозуміло прикордонникам, потрібно буде показувати карту побиту та біометричний паспорт.
      Але зараз ще потрібно враховувати умову в’їзду в країни шенген в умовах епідемії, в різних країнах вони різні

      Подобається

  5. Володимир

    Добрий день.скажіть будь ласка у мене є воєвудське запрошення з 05.05.21року до 20.02.23року.чи можу я подати на візу в грудні по цьому запрошенні чи воно мені не пропаде.а зараз відкрити звичайну робочу візу?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо ви будете працювати на цій роботі, для якої цей дозвіл, то можна й в грудні.
      А якщо ви продовжите працювати на іншій роботі, то можуть бути проблеми з візою. Детальніше можна прочитати тут https://wp.me/p6f1CG-2p4

      Подобається

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.