Як дочекатися карти побиту в Польщі і зберегти мобільність?

Posted by

Схоже, що безвіз вніс трохи сумбуру в усталену сферу залучення в Польщу трудових мігрантів з України.
Раптово поламалася ціла низка давно перевірених способів заробляння практично на повітрі – тут й торгівля запрошеннями на роботу, й “допоміжні” агенції з візової підтримки, й, власне, візовий збір.
Плюс можливість заробітчан вільно кататися до дому й витрачати зароблене там, а не по місцю своєї вимушеної прив’язки.
Купа фінансових та нефінансовіх втрат, коротко кажучи!

Але польська бюрократія з таким станом речей не змирилася.
Думали посадовці, думали – що ж робити? – і нарешті придумали: у жовтні на офиіційному сайті польської прикордонної служби з’явилося повідомлення, що віднині період очікування, пока розглядається ваша заява на надання дозволу на тимчасове перебування вважається короткостроковим перебуванням і вичерпує шенгенський коридор.
І байдуже, що раніше той самий час рахувався аналогічно до національної візи, байдуже, що у більшості випадків той коридор  вичерпаний, а людина спокійно перебуває у Польщі….
У таких умовах іноземець в Польщі  має добряче замислитися – чи варто їхати додому, бо повернутся зможе лише по національній візі, яку ще треба дочекатися.

Що ж робити?
Знову знехтувати звичайним прагненням побувати вдома? забути про свободу пересування?  відчувати себе заручником?

Ми пропонуємо алгоритм, як в цих умовах зберігти максимальну мобільність.
Чи вартує це все подвоєних зусиль, варішувати звісно ж,   вам.

Отже, якщо ви плануєте перебувати  в Польщі доволі тривалий термін, оптимальним буде зробити так

  1. Якщо на вас поширюються умови безвізового режиму, то найкраще буде приїхати до Польші по біометричному паспорту  (бажано, якщо ви про своє місце роботи/ навчання домовилися заздалегідь і у випадку роботи вам вже зробили освядченіє і почали виготовляти зезволеніє). Втім, підійде й шенгенська віза.

2. Тепер у вас є 90 днів на наступне

  • отримати пакет документів, який дозволяє претендувати на карту тимчасового перебування / національну візу (договір з роботодавцем +  дозвіл  на роботу  АБО документи про зарахування на навчанння АБО інші, екзотичніші варіанти)
  • подати пакет документів на карту тимчасового перебування (найпростіше – поштою)
  • записатися на подачу документів на національну візу до відповідного консульства (подати документи та повернутися треба до того, як вичерпаються ваші 90 днів)
  • взяти вихідні, у визначену дату поїхати додому і подати документи на візу
  • повернутися ще по біометриці (печатка в паспорті вам особливо не потрібна до того моменту, поки у вас є віза, але якщо ви її поставите, суперечити візі вона не буде)

3. Коли віза буде готова – поїхати за нею. Звісно, можна й спланувати віддати / забрати візу за одну поїздку, але не завжди є час на чекання. Друга поїздка тягне додаткові витрати, але й має свої переваги. На цей момент у вас можуть вже бути вичерпані 90 днів безвіза, але це не має значення – виїхати ви зможете “по печатці”, а приїхати – із новенькою візою.

4. Якщо вам доведеться чекати карту довше, ніж термін дії візи – операцію можна й повторити.

5. Після отримання карти не забути коректно анулювати  візу, адже карта і віза Д одночасно існувати не можуть. Теоретично, для анулювання візи треба звернутися у консульський відділ Посольства Польщі. Наприклад, у першу ж планову поїздку до дому. Або ж про діючу візу варто повідомити працівника ужонду вмомент отримання карти. Можливо, вам буде достатньо написати заяву на місці або ж під’їхати до найближчого офісу прикордонної служби.

Занадто складний план?

З огляду на нинішню практику розгляду заяв на тимчасове перебування – це програма дій на рік-півтора щонайменше. Для такого періоду – не такий вже й складний сценарій, правда?
До того ж, все це – вимушена міра власного захисту людини від негативних наслідків бюрократичного хаосу.

Навіщо подаватися на карту, якщо й так є віза?
В принципі, за нинішніх умов карта справді виглядає зайвою принадою. Та ще й вартує додаткові гроші. Але…
Після того, як карту вдасться дочекатися, вона виявиться зручнішою за візу.  Для оформлення нової вже не треба їздити через кордон, а діє вона до вигтовлення нової. Зрештою, карту можна отримати одразу на 3 роки, а візу – ні.
Підстраховка візою виправдана лише в ситуації довгого очікування першої карти. Але саме в цей період в поточних умовах вона дозволяє бути мобільним, подорожувати шенгенською зоною і не відчувати надмірної залежності від обставин.

Хоча, звісно,  завжди є надія, що вся ця бюрократія буде приборкана і отримати завітний пластик можна буде у короткі терміни, передбачені законами.
Щойно таке станеться – цей алгоритм можна буде благополучно забути.

Advertisements

10 comments

  1. Добрий день. Підскажіть будь-ласка, чи зможемо ми влаштувати дитей віком 7 та 12 років до школи в Польщі, маючи національну візу. Чи все-таки необхідно дочекатися тимчасової карти побиту?

    Подобається

  2. Добрий день. Дружина подала документи на карту тимчасового побиту. Має печатку в паспорті. 90 днів коридору безвізу вже використані.Слідуючий коридор відкривається 10 червня 2018 року. Має гарну роботу. Але невідомо, скільки часу ще займе отримання карти побиту і чи взагалі не буде відмови. Які варіанти можливі для відвідування сім”ї в Україні і повернення назав в Польщу?

    Подобається

    1. Якщо ваша дружина знаходиться в Польщі, то “наступний коридор” в неї відкриється лише після перебуваня вдома 91 день. Допоки людина в Польщі “на печатці” понад 90 днів, то шенгенський коридор вичерпаний.
      При перебуванні на печатці варіантів в’їзду в Польщу лише два – пробути вдома 91 день або національна віза.

      Подобається

      1. Дякую! Але є деякі уточнення: печатка датована кінцем листопада 2017 року. З того часу кожного місяця вона
        здюйснювала поїздки в Україну строком на 5-6 днів і поверталася до Польщі. Як правильно вирахувати, коли вичерпаний шенгенський коридор. І на якій підставі подавати документи на отримання національної візи. Дякую!

        Подобається

      2. Здається, шенгенський коридор вичерпався завсім нещодавно.
        На сьогодні з 30 листопада (дата взята для прикладу) минуло 141.
        Вашій дружині просто повезло, що вона встигла в’їхати поки були доступні дні коридору.
        Для візи потрібні ті документи, які подавалися на карту побиту – дозвіл на працю та угода з працедавцем.

        Подобається

      3. Добрий день. Який термін з дня подачі документів відкриття національної візи і на який строк може бути відкрита віза? Чи можливо це зробити без фізичної присутності моєї дружини, але при наявності всіх необхідних документів в мене.

        Подобається

      4. Терміни залежать виключно від консульства, вони ніде не унормовані.
        Подача документів на визу здійснюється особисто

        Подобається

  3. добрий вечір! я подала документи на карту побиту, але ні печатки ні децизії ще не маю.
    чи зможу я, якщо використаю всі 90 днів безвізу, залишатися в польщі?
    чи я змушена повертатись на Україну і робити візу для того щоб чекати на карту?
    чи я зможу легально перебувати в польщі навіть по закінченню безвізу?

    Подобається

Залишити відгук

Заповніть поля нижче або авторизуйтесь клікнувши по іконці

Лого WordPress.com

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис WordPress.com. Log Out /  Змінити )

Google+ photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Google+. Log Out /  Змінити )

Twitter picture

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Twitter. Log Out /  Змінити )

Facebook photo

Ви коментуєте, використовуючи свій обліковий запис Facebook. Log Out /  Змінити )

w

З’єднання з %s