Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

Як дочекатися карти побиту в Польщі і зберегти мобільність?

Післясвяткові роздуми із урахуванням практичного досвіду

Схоже, що безвіз вніс трохи сумбуру в усталену сферу залучення в Польщу трудових мігрантів з України.
Раптово поламалася ціла низка давно перевірених способів заробляння практично на повітрі – тут й торгівля запрошеннями на роботу, й “допоміжні” агенції з візової підтримки, й, власне, візовий збір.
Плюс можливість заробітчан вільно кататися до дому й витрачати зароблене там, а не по місцю своєї вимушеної прив’язки.
Купа фінансових та нефінансовіх втрат, коротко кажучи!

Але польська бюрократія з таким станом речей не змирилася.
Думали посадовці, думали – що ж робити? – і нарешті придумали: у жовтні на офиіційному сайті польської прикордонної служби з’явилося повідомлення, що віднині період очікування, поки розглядається ваша заява на надання дозволу на тимчасове перебування вважається короткостроковим перебуванням і вичерпує шенгенський коридор.
І байдуже, що раніше той самий час рахувався аналогічно до національної візи, байдуже, що у більшості випадків той коридор  вичерпаний, а людина спокійно перебуває у Польщі….
У таких умовах іноземець в Польщі  має добряче замислитися – чи варто їхати додому, бо повернутся зможе лише по національній візі, яку ще треба дочекатися.

Що ж робити?
Знову знехтувати звичайним прагненням побувати вдома? забути про свободу пересування?  відчувати себе заручником?

Ми пропонуємо алгоритм, як в цих умовах зберігти максимальну мобільність.
Чи вартує це все подвоєних зусиль, варішувати звісно ж,   вам.

Отже, якщо ви плануєте перебувати  в Польщі доволі тривалий термін, оптимальним буде зробити так

  1. Якщо на вас поширюються умови безвізового режиму, то найкраще буде приїхати до Польші по біометричному паспорту  (бажано, якщо ви про своє місце роботи/ навчання домовилися заздалегідь і у випадку роботи вам вже зробили освядченіє і почали виготовляти зезволеніє). Втім, підійде й шенгенська віза.

2. Тепер у вас є 90 днів на наступне

  • отримати пакет документів, який дозволяє претендувати на карту тимчасового перебування / національну візу (договір з роботодавцем +  дозвіл  на роботу  АБО документи про зарахування на навчанння АБО інші, екзотичніші варіанти)
  • подати пакет документів на карту тимчасового перебування (найпростіше – поштою)
  • записатися на подачу документів на національну візу до відповідного консульства (подати документи та повернутися треба до того, як вичерпаються ваші 90 днів)
  • взяти вихідні, у визначену дату поїхати додому і подати документи на візу
  • повернутися ще по біометриці (печатка в паспорті вам особливо не потрібна до того моменту, поки у вас є віза, але якщо ви її поставите, суперечити візі вона не буде)

3. Коли віза буде готова – поїхати за нею. Звісно, можна й спланувати віддати / забрати візу за одну поїздку, але не завжди є час на чекання. Друга поїздка тягне додаткові витрати, але й має свої переваги. На цей момент у вас можуть вже бути вичерпані 90 днів безвізу, але це не має значення – виїхати ви зможете “по печатці”, а приїхати – із новенькою візою.

4. Якщо вам доведеться чекати карту довше, ніж термін дії візи – операцію можна й повторити.

5. Після отримання карти не забути коректно анулювати  візу, адже карта і віза Д одночасно існувати не можуть. Теоретично, для анулювання візи треба звернутися у консульський відділ Посольства Польщі. Наприклад, у першу ж планову поїздку до дому. Або ж про діючу візу варто повідомити працівника ужонду вмомент отримання карти. Можливо, вам буде достатньо написати заяву на місці або ж під’їхати до найближчого офісу прикордонної служби.

Занадто складний план?

З огляду на нинішню практику розгляду заяв на тимчасове перебування – це програма дій на рік-півтора щонайменше. Для такого періоду – не такий вже й складний сценарій, правда?
До того ж, все це – вимушена міра власного захисту людини від негативних наслідків бюрократичного хаосу.

Навіщо подаватися на карту, якщо й так є віза?
В принципі, за нинішніх умов карта справді виглядає зайвою принадою. Та ще й вартує додаткових грошей. Але…
Після того, як карту вдасться дочекатися, вона виявиться зручнішою за візу.  Для оформлення нової вже не треба їздити через кордон, а діє вона до вигтовлення нової. Зрештою, карту можна отримати одразу на 3 роки, а візу – ні.
Підстраховка візою виправдана лише в ситуації довгого очікування першої карти. Але саме в цей період в поточних умовах вона дозволяє бути мобільним, подорожувати шенгенською зоною і не відчувати надмірної залежності від обставин.

Хоча, звісно,  завжди є надія, що вся ця бюрократія буде приборкана й отримати завітний пластик можна буде у короткі терміни, передбачені законами.
Щойно таке станеться – цей алгоритм можна буде благополучно забути.

=======

Аби оперативно отримувати повідомлення про нові публікації нашого сайту підписуйтеся на оновлення або читайте нас в Телеграм

Відповіді до “Як дочекатися карти побиту в Польщі і зберегти мобільність?”

  1. Тетяна

    Добрий день. Я отримала в Польщі позитивну децизію від 30.11.23 по карті побиту. Карта побиту також готова, прийшла смс про готовність, записалася забрати. Чи є в мене дні безвізу, щоб 02 березня цього року полетіти в Італію? Дякую

    Подобається

    1. lyamschikova

      Скоріше за все, для італійських прикордонників буде достатньо наявності карти. Вони ж не в курсі, що в Польщі період очікування карти “з’їдає” безвіз.

      Подобається

      1. Тетяна

        Тобто на момент 02.03.24 року є дні безвізу і можна їхати, я правильно розумію?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Ні, такого у відповіді не було.
        Було лише те, що розрахунок днів безвізу від дати видачі децизії – це суто польська забавка, це лише в Польщі придумали так трактувати шенгенський кодекс. В інших країнах шенгену не потрібно чекати карту роками, й там прикордонники можуть не здогадуватися, що у вас був вичерпаний безвіз. Але як саме італійські прикордонники поставляться до вашої карти й до того, що перед її отриманням ви знаходилися в Польщі, краще питати безпосередньо у італійських прикордонників. Також варто взяти до уваги, що допоки в Україні війна, то є у вас безвіз чи немає в ЄС дивляться крізь пальці, бо всі ми маємо право на тимчасову охорону в ЄС відповідно до директиви ЄС від 04.03.2022

        Подобається

  2. Antonina

    Добрий день! Підскажіть будь ласка карта закінчилась 30.03.23 чи можна поїхати в подорож до Франції. Песель не ukr

    Подобається

    1. lyamschikova

      Впродовж 90 днів від дати закінчення терміну дії, яка вказана на карті, ви можете подорожувати шенгенською зоною.
      Після 90 днів – ні.
      При собі потрібно мати біометричний паспорт і карту

      Подобається

  3. Oha

    Доброго дня!
    Якщо я в’їхала до Польщі по звичайному закордонному паспорті по візі, і подала документи на тимчасовий побит, віза мені закінчилася і отримала печатку в паспорті, чи можу я знаходитися в Польщі до моменту аж видадуть катрту??
    І якщо закінчується термін дії паспорту а децизії ще немає, я повинна повернутися на Україну, чи можу знаходитися надалі, якщо є другий біометричний паспорт?? Дякую

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, можете, ваше перебування легальне до видачі карти.
      Так, можете перебувати по біометричному паспорту, не потрібно перетинати кордон для цього. Але при контролі документів вам буде потрібно показати обидва паспорти – старий містить відмітку про в’їзд, а біометричний підтвердить, що у вас є чинний документ

      Подобається

  4. Анна

    Доброго дня.
    Якщо вїхати до Польщі по освядченю то на що краще далі подаватись щоб легально працювати і легально перебувати: на карту побиту чи на зезволенє на працю? яка різниця?

    Подобається

    1. lyamschikova

      В’здв Польщу відбувається на підставі карти побиту, візи або безвізу.
      Освядчення – це дозвіл на працю. Зараз, в умовах епідемії, дозвіл на працю також вимагається при в’їзді, оскільки можливості для туризму чи відвідин родини зараз закриті.
      Але освядчення все одне не основний, а лише додатковий документ для в’їзду.

      Якщо людина в’їхала по безвізу, то для того, аби продовжити своє перебування після вичерпання днів безвізу, їй буде необхідно подати на карту побиту.
      Але у тих воєвудствах, де карту побиту доводиться очікувати понад 3 місяці, такій людині, аби продовжувати працювати після закінчення освядчення, буде потрібне також zezwolenie

      Подобається

  5. Наташа

    Нужно ли приглашение от работодателя для открытия национальной польской визы Д, если имеется актуальный трудовой договор и свидетельство об окончании полициальной школы?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Такого документу, як “Запрошення від роботодавця” в законодавстві не існує;
      Є дозвіл на роботу.
      Випускникам поліцеальних шкіл він не потрібний.
      Консули вже переважно це знають й нормально ставляться до пакету документів “Свідоцтво + Умова”.
      Візові центри можуть відмовляти в прийомі документів, аое така відмова неправомірна

      Подобається

  6. Андрій

    Як можна подати документи на візу і повернутися до Польщі, якщо у візовому центрі паспорт забирають і потім надсилають поштою вже з візою?!

    Подобається

    1. lyamschikova

      У ВЦ не мають права забирати другий паспорт. Дані другого паспорта можна вказати в візовій анкеті, можна навіть надати його ксерокопію.
      Але закон дозволяє мати два паспорті саме з огляду на те, що під час очткування візи людина має право подорожувати.
      Якщо ВЦ вимагає, можна або подати письмову скаргу або взагалі подавати на візу не до ВЗ, а безпосередньо в консульство

      Подобається

  7. Катерина

    Я вже мав карту побиту, подав на наступну. Хотів повернутись ненадовго в Україну. Для відкриття нац візи що потрібно попросити у роботодавця, якщо я випускник ВНЗ у Польщі і не потребую дозволу на роботу?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Для випускніків вишів при подачі на карту достатньо мати умову з роботодавцем та диплом. Звісно, й решту базових документів (сттраховко тощо).
      Але станом на сьогодні консульства оформлюють візи лише на підставі сезонних дозволів та для далекобійників. Так що з візою доведеться зачекати

      Подобається

      1. Катерина

        Дякую за відповідь. Мій працедавець сплачує всі внески, отже я застрахована в Польщі. Що саме мені потрібно взяти в ЗУСі для підтвердження мед страхування?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Намає значення, який саме документ, необхідний доказ наявності такого страхування
        https://bit.ly/2WRggqK

        Подобається

      3. Катерина

        Неважливо, коли я закінчила вуз? Це було в 2016 році

        Подобається

      4. lyamschikova

        Не важливо, звільнення від дозволів після закінчення вишу не має часового обмеження

        Подобається

      5. Катерина

        Це може бути умова о злеценіє?

        Подобається

      6. lyamschikova

        Так, може бути

        Подобається

      7. Катерина

        Надзвичайно вам вдячна!

        Подобається

  8. Микола

    Добрий вечер. Моя бывшая жена получила депортацию с Польши. С ней находится моя дочь 9 лет. Ребенок учится в школе. Может ли жена оформить оставить дочь на опекуна? Если да, то возможно ли это сделать без моего согласия? Спасибо

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ваше питання має вузькоспеціальний характер. Вам краще звернутися до адвоката, який буде представляти виші інтереси

      Подобається

  9. Павло

    Добрий вечір! Працював в Польщі по безвізу з 05.10.19 по 24.12.19. Чи зможу я у 2020 році відкрити річну візу чи тільки піврічну? І в якому місяці це можливо буде зробити? Дякую!

    Подобається

    1. lyamschikova

      Річну візу можете відкрити хоч й в перший день після в’їзду в Україну, якщо маєте відповідний дозвіл на роботу (зезволеніє).
      Піврічну відкрити у вас вже не вийде – ви півтора місяці використали (якщо працювали офіційно). Можна буде відкрити візу на 4,5 місяці. Теж можно одразу,як буде готове освядченя.

      Подобається

  10. Микола

    Доброго дня. Моя бувша дружина оформила карту побиту на неповнолітню дочку 8-ми років без моєї згоди. Крім того закінчився строк мого дозволу на виїзд та перебування доньки в Польщі, згідно якого донька повинна бути повернена в Україну по місцю реєстрації. Чи потрібен був дозвіл батька на отримання дитиною карти побиту? Куди звертатись в Польщі за допомогою з питання дотримання моїх прав на спілкування з дитиною і які документи я маю представити?
    Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо ви розлучені, то інспектор мав би спитати дозвіл батька.
      Детальніше про це можна прочитати тут https://bit.ly/2QI90eE
      Можливо, мати дитини надала недостовірну інформацію.
      Маєте право звернутися в поліцію в Україні із заявою про викрадення дитини.

      Подобається

  11. Дмитро

    Чи є якась можливість отримати мобільність, якщо я вже подав документи на карту побиту і очікую рішення? Чув, що в Чехії є спеціальна віза для такого випадку, щоб можна було покидати і повертатися до країни коли завгодно. Чи є щось схоже для Польщі?

    Подобається

    1. lyamschikova

      В Польщі є національна віза, яка дозволяє перетинати кордон, коли вичерпаний безвіз (очікування карти вичерпує безвіз).
      Отримати її можна, наприклад, на підставі дозволу на роботу

      Подобається

      1. Дмитро

        Як я можу її отримати, доки знаходжуся в Польщі, якщо немає дозволу на роботу (очікую карту на підставі закінчення ВНЗ)?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Якщо ви – випускнк ВНЗ, то вам не потрібно дозволу на роботу.
        Для отримання візи вам достатньо укладеної умови та диплому

        Подобається

      3. Дмитро

        Якої саме умови? І в якому конкретно закладі я можу отримати цю візу?

        Подобається

      4. lyamschikova

        Умови з роботодавцем. Трудової або підряду (зліцення).
        Візу дає консул у відповідному консульстві

        Подобається

  12. Володимир

    Чи можна подавати на карту побиту при відкритій (нещодавно) річній робочій візі на основі дозволу воєвуди?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, можна.
      Це навіть мудре рішення – є шанс дочекатися карти ще до того, як закінчиться віза

      Подобається

  13. Володимир

    Відповіді функціональні, по суті, зрозумілою мовою.

    Вподобано 1 особа

  14. Alina

    Доброго дня! Проконсультуйте мене будь ласка. Я отримала карту побуту на підставі умови про працю і oswiadczenia, яке закінчилось рік тому. Zezwolenie працедавець(польська фірма) не робив бо не знав. Тепер при подачі на наступну карту побиту і працю чи будуть якісь санкції за відсутність zezwolenia?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ні, не будуть. У вашому випадку zezwolenie не було потрібне, адже карта “побит і праця” включає в себе дозвіл на проживання та роботу одночасно.

      Подобається

      1. Аліна

        Дуже дякую Вам! І ще по цій же темі хочу запитати. При подачі на наступну карту побуту, роботодавець мусить їхати до уряду воєвудського і отримувати zezwolenie на працю? Після цього складає umowe o prace? Враховуючи те що я не змінювала працедавця zezwolenie всеодно потрібне?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Не зовсім так.
        Ви будете знову подавати на карту “побит і праця”.
        Як вже вище було сказано, зазволеніє є складовою цього дозволу.
        Але на момент подачі на карту, у вас має бути дозвіл на роботу (наприклад, попередня карта або освядчення, якщо термін дії карти вже скінчився).
        Якщо ви працюєте на умові о праце, то маєте право продовжувати працювати, якщо заява на карту вже подана, але карта ще не отримана

        Подобається

  15. Марина

    Здравствуйте, пожалуйста помогите разобраться, у меня есть стаж работы 3 года приобретённый в Украине, я хотела перевести труд книгу и подать на работу (чтоб было 10 лет стажа в общей сложности) но работодатель отказал аргументируя тем что опыт приобретён не в Евросоюзе. У подруги идентичная ситуация, но ее работодатель принял ее документы и теперь у неё 26 дней отпуска в году. Подскажите, кто прав? Спасибо)

    Подобається

    1. lyamschikova

      Це насправді залежить від доброї волі роботодавця.
      Але, якщо ви працюєте на умові о праці, ви можете піти на консультацію в інспекцію праці – можливо, вам підкажуть, як переконати роботодавця

      Подобається

  16. Юлия К

    Здравствуйте! Извините что не в тему, прошу помочь советом.
    Сегодня получила децизию и возникла делема. Прописка по адресу у меня до 20.10.19, планирую менять квартиру, а в письме написано что нужно предоставить мельдунек на срок децизии. Может можно обойтись без происки на весь срок до 26.05.2022, написать заявление, подскажите пожалуйста 🙏

    Подобається

    1. lyamschikova

      На цей випадок у нас на сайті вже є готова відповідь https://bit.ly/2EAf2aU

      Вподобано 1 особа

  17. Юлия

    Здравствуйте! Разъясните пожалуйста такой момент. 25.04.19 въехала в Польшу по безвизу 29.04.19 подала документы, дни безвиза уже закончились. Если в скором времени получу карту побыта, смогу ли я поехать на экскурсию в другие страны шенгена, не имея дней по биометрии?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Через 90 дней после получения децизии сможете ездить

      Подобається

      1. Юлия

        Спасибо большое за ответ 👍😊

        Вподобано 1 особа

      2. Ирина

        И что украинка будет показывать немецким, к примеру, властям в качестве подтверждения легальности пребывания ее в шенгенской зоне? Безвиз на основании биопаспорта? Так она уже давным-давно не выезжала из шенгенской зоны и дни безвиза давно закончились. Децизию, написанную на польском языке, которую немцы читать немобязаныии не будут? Нельзя автопу вопроса путешествовать по шенгенской зоне, пока не получит карту.

        Подобається

      3. lyamschikova

        Перепрошую, а на якій мові написано інформацію на карті?

        Подобається

      4. Ирина

        В паспорте иностранца тоже ничего не написано немецким или, к примеру, датским. Но карта побыту, так же как и паспорт, считывается электронным прибором и пограничник видит информацию из общешенгенской базы о том, что у данного иностранца есть право на пребывание. А децизию как он читать будет?

        Подобається

      5. lyamschikova

        Як він буде читати децизію – то його проблеми 😉
        У людини є право на пересування, оскільки безвіз після видання децизії оновлюється.
        Відповідно – вона нічого не порушує.
        Як саме контроль це перевірить – не її клопіт.
        Спробуйте мислити категоріями права людини. Посадові особи (прикордонники в тому числі) в ЄС та шенгені теж зобов’язані так мислити 😉

        Подобається

      6. Ирина

        Теоретически вы правы, а на практике данная ситуация будет именно ее проблемой, поскольку немецкий или норвежский пограничник никакую «бумажку», даже с печатью, на польском языке читать не обязан и не будет, и автор темы совершенно законно получит депортацию, и потом будет долго судиться с непредсказуемым результатом. Возможно с положительным, но оно ему надо? Пограничник обязан свериться с общешенгенской базой данных, а не самолично принимать решение «со слов» путешествующего.

        Подобається

      7. lyamschikova

        І все ж таки – давайте вчитися жити не в поліцейській державі, а у демократичному світі, де поважають права людини.
        Тоді до нас теж будуть ставитися з повагою, як до громадян ЄС, а не як до дикунів.
        На той випадок, коли людина хоче подорожувати й має на це законне право, їх варто заздалегідь підготувати дкілька фраз мовою країни, в яку вона їде (гугл-перекладач цілком впорається), якими чітко пояснити, чому у неї є дні безвізу.
        Можна зберігти цей текст у себе в телефоні та показати його перевіряючому.
        Вказати в ньому назви нормативних документів. Так зазвичай поводяться європейці 😉

        Подобається

      8. Ирина

        Разумеется, это мое личное мнение, которое мне хотелось бы донести до автора публикации. В противовес вашему личному мнению, которое вы тоже озвучили. Именно личному мнению, поскольку на сайте нет (возможно, я просто не смогла найти) никаких данных, подтверждающих причастность данного сайта к какой-либо общественной организации и гарантирующих компетентность отвечающих на вопросы пользователей.

        Подобається

      9. lyamschikova

        А причетність до ГО гарантує компетентність?
        Або ж навіть посада в ужонді – гарантує компетентність?
        😉

        Подобається

      10. Ирина

        «Коли від дня видачі децизії не минуло 90 днів, то їздити не можна, навіть за наявності карти.
        В цьому була суть відповіді.» При наличии Карты ездить по шенгенской зоне можно с первого дня ее получения, поскольку децизия, как вы правильно заметили, есть разрешением постоянного (до 3х лет) пребывания в Польше и в шенгенской зоне на основании положений шенгенского соглашения. А карта всего лишь посредством электронного носителя позволяет видеть это самое разрешение всем участникам шенгенского соглашения.

        Подобається

      11. lyamschikova

        Отут ви кардинально не праві.
        Якщо на момент отримання карти безвіз вичерпаний печаткою, то як раз по шенгену їздити не можна на підставі відсутності днів безвізу.
        Карта непоновлює шенгенський коридор в день її видачі.
        В цьому суть нашого першого коментаря

        Подобається

      12. Ирина

        Права человека в Европе действительно уважают. Но эти права все же должны подтверждаться документами. Тем более права граждан третьих стран. Демократия не означает анархию.

        Подобається

      13. lyamschikova

        Правильно.
        Документом є карта. А перед тим – документом є децизія, з дня видачі якої людина в Польщі переходить на довготравале перебування, відтак у нех починає відновлюватися шенгенський коридор.
        Ці два документи дозволяють людині вирахувати той момент, коли вона може подорожувати шенгеном після печатки 😉

        Подобається

    2. Ирина

      Для легального пребывания в Польше децизии (и даже печати) вполне достаточно. Но для путешествия нужен документ, который принимается всеми странами шенгена, а не только Польшей. Это есть карта побыту с электронным носителем информации.

      Подобається

      1. lyamschikova

        Ми поважаємо ваше право так вважати

        Подобається

      2. lyamschikova

        Зверніть увагу, Юлия запитувала, коли у неї будуть дні безвізу.
        А не про те, чи можна їздити з децизією.
        У питанні написано прямо “если …. карту побыта”.
        У нашій відповіді не йшлося, з яким документом перетинати кордон. Йшлося про те, коли відновиться безвіз.
        Коли від дня видачі децизії не минуло 90 днів, то їздити не можна, навіть за наявності карти.
        В цьому була суть відповіді.
        Ви ведете суперечку зовсім в іншій площині.
        На жаль, в модераційній панелі не видно всієї гілки, тому важко було зрозуміти, до якого коментаря ви апелюєте

        Подобається

      3. Ирина

        «А причетність до ГО гарантує компетентність? Або ж навіть посада в ужонді – гарантує компетентність?» нет, не гарантирует. Но зафиксированное «мнение» сотрудника ужонда, так же как и мнение представителя ГО, можно официально оспорить. И его руководство несёт ответственность за консультации сотрудников. В данном же случае данный сайт – всего лишь личный сайт неопознанного и неидентифицированного лица, не несущего ни малейшей ответственности за свои «консультации». Здесь много полезных сведений, но публикации в тоне, пренебрежительном и высокомерном относительно польских государственных органов, как-то не совсем корректны. Что и навело на мысль, что данный сайт – всего лишь блогерский.

        Подобається

      4. lyamschikova

        Так, блогерський. І що?
        Блогер сьогодні – це професійна діяльність.
        Її так й зазначають в біографії, коли претендують на посади, зокрема на держслужбі 😉
        Непрофесійність роботи працівників ужондів вже багато разів визнана судами Польщі. А нещодавно – дослідженням Найвищої ізби контролі Польщі (наразі готуємо про це грунтовну статтю 😉 )

        Подобається

      5. Ирина

        «Коли від дня видачі децизії не минуло 90 днів, то їздити не можна, навіть за наявності карти.» Позволю себе усомниться в данном утверждении. Ездить по шенгенской зоне можно с момента получения Карты, поскольку децизия (и, соответственно, карта временного побыту как электронное средство подтверждения прав иностранца) означает временное разрешение на пребывание иностранца в шенгенской зоне как временного резидента ЕС и не имеет ни малейшего отношения к безвизовому расчету. При наличии статуса временного резидента ЕС уже никому нет никакого дела до наличия или отсутствия дней дней безвизового коридора.

        Подобається

      6. lyamschikova

        Ні, карти тимчасового побиту дає право на перебування в Польщі більше, ніж визначено шенгенською угодою.
        Але це не статус резидента ЄС. Якщо хочете – резидента Польщі. Але не ЄС.
        Для ЄС є ті самі 90 днів в півроку. Тільки на момент видачі децизії вони просто вичерпані й потрібно чекати на коридор

        Подобається

  18. Марьяна

    Здравствуйте! У меня такой вопрос; У меня заканчивается срок действия паспорта в ноябре, визу мне сделали от работы на год до 1 августа(уже во второй раз) сейчас на руках это же воевудское разрешение на работу ещё на год. (В Украине меня ждёт новый паспорт) Так вот, я проплатила визовый сбор на СТАРЫЙ ПАСПОРТ и сейчас мне совершенно непонятно, в визовом центре не будет с этим проблем? То есть,- квитанция о проплате и разрешение на старые данные , а мне нужно чтоб это все было сделано на новый паспорт. Я в растерянности, подскажите пожалуйста.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо по суті – то в вашій ситуації немає нічого надзвичайного: ви маєте право мати два паспорти, вони зв’язані між собою, паспорт використовуєтся як засіб ідентифікації людини й ви можете в будь-який момент використовувати той паспорт, який вважаєте за потрібне.
      Але досвід доводіть, що працівники бюрократичних установ (без різниці – українських чи польських) не люблять обтяжувати себе пошуком рішень у нестандартних ситуаціях. Тому вам можуть спробувати відмовити.
      Але!
      Зазвичай у ВЦ вимагають подати з анкетою обидва паспорти.
      У вашому випадку це вам навіть вигідно.
      Ви подаєте старий паспорт, тому що він вказаний у дозволі на роботу. А поставити візу просите у новий паспорт, оскільки термін дії старого паспорта не дозволяє ставити в нього нові візи.
      Для надійності можна до візової анкети долучити заяву (можна написати від руки) приблизно такого змісту: “Прошу візу поставити в паспорт (номер, серія) в зв’язку із закінченням терміну дії паспорту (номер, серія)”.
      При отриманні нового паспорту у паспортному сервісі попросіть, щоб в ньому зробили відмітку із номером старого паспорту (так в подальшому ви зможете пояснити прикордрнникам, чому у дозволі на роботу інші дані паспорта).
      І не здавайте старий (ви маєте на це право). Можливо, теж доведеться писати заяву. Щось на кшталт: “Прошу залишити мені старий паспорт, оскільки його номер фігурує в документах, які чинні на даний момент”.
      Якщо у ВЦ будуть відмовляти – наполягайте. І вимагайте письмову відмову, якщо не братимуть документи. Зазвичай, в таких випадках вони документи приймають 😉

      Подобається

      1. Марьяна

        Велике Вам дякую !!!!

        Подобається

      2. Ирина

        «Коли від дня видачі децизії не минуло 90 днів, то їздити не можна, навіть за наявності карти.» Позволю себе усомниться в данном утверждении. Ездить по шенгенской зоне можно с момента получения Карты, поскольку децизия (и, соответственно, карта временного побыту как электронное средство подтверждения прав иностранца) означает временное разрешение на пребывание иностранца в шенгенской зоне как временного резидента ЕС и не имеет ни малейшего отношения к безвизовому расчету.

        Подобається

      3. lyamschikova

        Має прямий стосунок до шенгенського коридору. Прямесенький

        Подобається

  19. Михайло

    Вибачте, доповнення до мого посту – в Литві також була і є ситуація, коли міграційна служба не може вчасно розглянути матеріали подовження тимчасоої посвідки на життя (ВНЖ). То прямо на сайті міграції вказано, що людина може отримати візу D на строк затримки прямо в міграції, не виїжджаючи з країни. Шоб законно пребувати в країні і вести бізнес з виїздами за кордон.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Цей сайт не про Литву

      Подобається

    2. Wladisław

      “Якщо Вам потрібна професійна юридична допомога в легалізації ”
      * комерційна реклама видалена модератором.
      ** ми видаляємо будь-яку рекламу. а ту, яка просуває неетичні послуги, видаляємо двічі 😉

      Подобається

  20. Михайло

    Звісно прикордонники інших країн не бачать інформації про розгляд справи в уженді і ніякі печатки для них не закон. А що тоді бачать прикордонники інших країн шенгену, коли людина “на печатці” виїжджає після двох років очікування “короткострокове перебування за польским регламентом” ? Що скаже єстонський прикордонник – ви використали 90 днів довжиною 2 роки, чи пожиттєво використали безвіз ? Щось тут не так, не може Польща так втручатись в загальноєвропейські закони ! не буде шенгенський простір робити спеціальне виключення для Польщі. (скрізь можна законно перебувати 90/180, а в Полщі, скільки завгодно, бо вони не можуть швидше…).

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ви прочитали статтю, в якій є цитата польських прикордонників.
      Там все достатньо зрозуміло пояснено – “короткострокове перебування не по терміну, а по суті”.
      Вас ніхто не примушує чекати в Польщі 2 роки. Можете повернутися додому.
      А коли шенгенський коридор вичерпаний, то він відновлюється за загальним правилом через 90 днів

      Подобається

  21. Алла

    Дуже цінна порада.я теж так мислила,а ви підтвердили мої плани.дякую

    Вподобано 1 особа

  22. Олександр

    Доброго дня,
    підкажіть, будь ласка, чи є можливість подачі на робочу візу категорії D на території Польщі під час очікування на Карту Побиту? (без виїзду в Україну).

    Подобається

    1. lyamschikova

      Візи оформлюють виключно в посольствах/консульствах поза межами Польщі

      Подобається

  23. Ihor

    Доброго дня! Дайте будь ласка мені відповідь на таке питання.
    Два роки тому я подав заяву на карту тимчасового побиту, я хочу привести членів сім’ї до Польщі і подати на возз’єднання сім’ї. Але мого доходу може трохи не вистачити, але є гроші в банку, чи можна це додати до заяви? Я маю дохід біля 3000 злотих з них 1800 зл. на квартиру. Хочу подати на карту дружину і сина 6 років.

    Подобається

  24. Игорь

    Даже если у человека, согласно законодательства Украины, два загранпаспорта, при подаче документов в консульстве на визу они оба забираются. Т. е. человек остаётся, на время ожидания визы, без загранпаспорта. Т. е. он в этот период не сможет выехать.

    Подобається

    1. lyamschikova
  25. Vitalik Lyaxovich

    Доброго дня. Подав на карту тимчасового побиту документи, маю штамп в паспорті і дозвіл на роботу , візи не маю, дні по безвізу закінчились, тобто легально перебуваю в Польщі тільки на печатці.
    Чи можу я виїжджати з Польщі до країн Євросоюзу маючи тільки цю печатку ?

    Подобається

  26. Игорь

    Вы пишете что можно после подачи документов в консульство на визу вернуться в Польшу. Но при подаче документов в консульстве забирают паспорт. Как же человек вернётся. Получается что придётся ждать получения визы в Украине.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Відповідно до законодавства України, громадянин може мати 2 паспорти

      Подобається

      1. Игорь

        Если у человека два паспорта, то при подаче документов на визу в крнсульстве забирают оба. В любом случае на время ожидания визы, после подачи документов, человек остаётся без загранпаспортов.

        Подобається

      2. lyamschikova

        Другий паспорт забирають у візовому центрі. При цьому вони порушують законодавство. У випадках, коли вимагають здати 2-й паспорт потрібно просто написати заяву приблизно такого змісту: В період з … по … у мене запланована поїздка за кордон, в зв’язку з чим не можу залишити свій другий паспорт…

        Подобається

  27. Натка

    Доброго дня!
    Підкажіть, будь ласка, чи зможу я отримати навчальну візу по закінченню робочої візи?
    Маю намір навчатися в поліциальній школі, робоча віза скінчиться за моїми розрахунками в вересні -жовтні.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, можете

      Подобається

  28. Levko

    Доброго дня. Скажіть, будь ласка, чи можу я маючи запрошення приїхати по безвізу без національної візи Д, подати на місці на карту побиту і почати працювати без необхідності їхати в Україну? Чув, що оформлення карти побиту займає до 6 місяців, для мене не проблема бути невиїздним цей час і працювати. Буду вдячний за відповідь!

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ви можете це зробити.
      Але.
      1. У різних воєвудставах різні терміни розгляду справ. Є такі, що й 2 роки тягнуться, а не 6 місяців
      2. Можливість працювати після закінчення безвізу і до отримання карти залежить від того, який у вас дозвіл (те, що ви називаєте запрошенням). Якщо піврічне oswiadczenia, то після його закінчення і якщо ще не буде карти ви працювати не зможете

      Подобається

  29. Антонина

    Підскажіть ще будь ласка такий момент, зараз навчаюсь в поліцеальній школі , документи подала на карту побиту від праці, навчання закінчується в січні , на даному етапі можна чи потрібно надати якісь документи до уженду що я навчаюсь , чи тільки по закінчення свідоцтво якщо на той момент ще не прийде карта?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Навчання в поліцеальній школі не надає жодних переваг. Варто дочекатися свідоцтва про закінчення – тоді його варто додати до справи

      Подобається

      1. Антонина

        А якщо карта вже буде на руках ? Дякую

        Подобається

      2. lyamschikova

        Якщо карта на руках, то нічого робити не треба. Свідоцтво стане у нагоді для наступної карти

        Подобається

      3. Інна

        Доброго дня. Якщо я рік була на воєвудській візі в біометричному паспорті ,віза закінчується ,але подались від іншої роботи на зезволеніє і до кінця візи воно вже буде на руках. Чи можна не виїзджаючи
        перебуваючи на біометриці почати офіційно працювати на цій іншій роботі і від неї подаватись на карту . Допоможіть будь ласка розібратись

        Подобається

      4. lyamschikova

        Можна, маючи на руках зезволеніє залишитися після візи по безвізу і працювати у цього роботодавця.
        Можна також подати на карту від цього роботодавця.
        Але в цьому немає ніякого сенсу, коли у вас є зезволеніє.
        Процедура подачі на карту по роботі передбачає комплекс “перебування та робота”, вам він не потрібний (тобто, ви заплатите зайві 100 злотих), вам потрібний лише дозвіл на перебування. При тому в очікуванні карти у вас не буде можливості виїжджати.
        В той самий час, по зезволенію дуже просто отримати робочу візу на рік і мати можливість спокійно їздити, а не сидіти в Польші без можливості подорожування.

        Подобається

  30. Іванна

    Доброго дня! В Варшаві буду подаватися на карту тимасового побиту 05.03.2019. Зараз маю підписану умову на 3 місяці, а потім на 2 роки. В вересні закінчується карта яка була видана на підставі навчання. Скажіть будь ласка на підставі чого я зможу в вересні далі працювати і перебувати на території Польщі? Дякую Вам за відповідь.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ви будете подавати на карту на підставі роботи.
      У вересні, якщо карта ще не буде готова, ви зможете перебувати на підставі поданої заяви на карту. І працювати теж на цій підстваі, але буде потрібно аби була печатка в паспорті.
      Якщо до моменту видачі карти ви встигнете долучити до своєї справи диплом – ви отримаєте карту без прв’язки до роботодавця і вам буде простіше змінювати роботу

      Подобається

      1. Іванна

        Якщо в мене не буде umowy najmu, а лише umowa użyczenia чи від Воєводи не отримаю негативну відповідь?На скільки краще всього мати умову? Дуже дякую Вам за детальну інформацію.

        Подобається

      2. lyamschikova

        В законі нама чіткої вимоги, які саме докумнти доводять вашу спроможність забезпечити своє життя в Польщі.
        Крім того, воєвуда також бере до уваги місцеві особливості.
        Крім того, інспектор, який веде справу, зазвичай підтримує комунікацію і надає можливість замінити ті документи, які не відповідають вимогам

        Подобається

  31. Антоніна

    Добрий вечір , в мене таке питання , заїхали в Польщу по візі робочій , яка дійсна до 14.08, на 185 днів, Підскажіть будь ласка, чи по її закінченню я зможу зразу відкрити нову, чи потрібно буде наступні 185 днів перебувати в Україні

    Подобається

    1. lyamschikova

      Оскільки у вас віза на 185 днів (а не на 180), то має значення на підставі якого дозволу вона отримана. На ній є позначка D05a, D05b або D06. Яка у вас?

      Подобається

      1. Антоніна

        06

        Подобається

      2. lyamschikova

        Після візи 06 можна відкривати візу одразу

        Подобається

    2. Антонина

      Підскажіть , ще будь ласка , на даний момент навчаюсь в поліцеальній школі , на карту побиту подалась від праці, чи потрібно мені надати до уженду якісь документи , чи тільки свідоцтво про закінчення , якщо на той момент ще не буде карти ?

      Подобається

      1. lyamschikova

        Навчання в поліцеальній школі не надає жодних переваг. Варто дочекатися свідоцтва про закінчення – тоді його варто додати до справи

        Подобається

  32. Антоніна

    Добрий вечір, Отримали відмову в карті побиту , виїхали до України чи можемо в’їхати до Польщі по біометричному паспорті одразу?віза була до березня 18р виїхали 31.02.19р з польщі .поки чекали карту виїздити і заїздили по біометриці -останній раз в травні 18р заїхали до польщі

    Подобається

    1. lyamschikova

      З травня ви давно вичерпали безвіз і зможете заїхати не раніше, ніж 91 день після виїзду.
      Будь-ласка, вказуйте дати точніше, виїхати 31.02.19р ви не могли за будь-яких обставин

      Подобається

  33. Марінка Горбач

    Доброго дня. Підкажіть, будь ласка. Чоловік подав на карту побиту 15.05.2018, є штамп у паспорті. Останнього разу по біометриці заїхав в Польщу 17.09.18 і мав залишитися до отримання карти, але по сімейним обставинам прийшлося повернутися 22.12.2018. Намагався перетнути кордон, йому сказали на паспортному контролі в кінці лютого. Чи пропустять його в 20 числах лютого, чи все ж таки йому необхідно дочекатися березня? Дякую

    Подобається

    1. lyamschikova

      Шкода, якби ваш чоловік виїхав на тиждень раніше, то ще міг би повернутися по безвізу. А тепер доведеться чекати, поки відкриється новий коридор.
      21-го березня він зможе проїхати через кордон по безвізу. Раніше – не вийде

      Подобається

  34. Люба

    Дуже дякую за відповідь. Тобто, якщо маю коридор, я можу поїхати на роботу тільки по воєвудській візі? Таке запрошення я можу замовити тільки в тої фірми, що працювала чи в будь-якій фірмі?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, якщо дні по освядченю вичерпані – то працювати можна лише по зезволенію (“воєвудське запрошення”).
      Робити його може будь-яка фірма, яка готова взяти вас на роботу

      Подобається

    2. Люба

      Дуже дякую, що пояснили. А то кожен пояснює по-своєму, нічого незрозуміло. Якщо працювали по безвізу з 29.05.18 по 7.07.18, були в Україна, потім знову поїхали по візі 30.09.18 по 13.01.19, коли можна знов їхати на роботу по безвізу?

      Подобається

      1. lyamschikova

        29/05/19 може початися нове освядченя на 3 місяці, якщо по безвізу

        Подобається

  35. Люба

    Доброго дня. Поясніть, будь ласка, якщо я маю на даний момент візовий коридор, чи можу я замовити сезонне запрошення в будь-якої фірми Польщі, яка надає такі послуги, щоб перебити коридор? Дякую за відповідь.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Що значить “фірма, яка надає такі послуги”? Які послуги ви маєте на увазі? Оформлення дозволу на работу? Його робить не фірма, а роботодавець.
      Сезонні роботи – це дуже вузький перелік видів діяльності. Якщо у вас є роботодавець, який займається такими видами діяльності – то так, він зможе оформити на вас дозвіл одразу ж по закінченню вашого освядченя

      Сезонні роботи: повний перелік видів діяльності, по яких видаються дозволи

      Подобається

      1. Люба

        Шукаючи роботу, попадаються оголошення, в яких пропонують виготовити сезонне запрошення. Хотіла б в найближий термін поїхати в Польщу на роботу.

        Подобається

      2. lyamschikova

        Такі послуги зазвичай є незаконними

        Подобається

  36. Mariana

    Дякую, гарно розібрались. Супер поради. Значить, щоб могти пересуватись треба подати тут на національну візу і лишити паспорт в консульстві на 2 тижні – пригадую віза приходила за 2 тижні. Я маю 2 паспорти – значить не-біометричний тут лишаю, а потім приїжджаю з біометричним забирати візу – і все це в 90 днів – правильно зрозуміла ? Дякую
    Коли перші 90\180 минули, чи можна в другій половині року знов використати 90\180 для поїздок в Шенген ?

    Подобається

    1. lyamschikova

      1. В консульстві кажуть, коли буде готова віза. Зазвичай вистачає тижня.
      Найдовший час очікування – це від моменту запису до власне подання документів. Але всі це терміни залежить від того, які черги в конкретному консульстві

      2. Якщо безвіз використаний, то коридор поновлюється тільки якщо бути поза шенгенською зоною 90 днів або якщо людина перебуває в Польщі по національній візі

      Подобається

      1. Mariana

        Дякую

        Подобається

  37. Люба

    Доброго дня. Маю таке питання: ми з чоловіком працювали у Польщі спочатку по безвізу місяць (у червні), потім зробили візу і працювали з жовтня до середини січня, приїхали в Україну, зараз маємо коридор. Чи можемо ми подати документи одночасно на воєводську візу і карту тимчасового побиту? І якщо так, то коли ми можемо поїхати до Польщі на роботу? Дякую за відповідь.

    Подобається

    1. lyamschikova

      1. Можете подати одночасно, але в цьому немає жодного сенсу.
      2. Якщо у вас є документ для “воєвудської візи” (zezwolenie), то ви можете їхати хоч зараз. Якщо у вас його ще нема, то вам його треба дочекатися, адже працювати ви зможете лише на його підставі, навіть якщо поїдете по безвізу

      Подобається

      1. Люба

        Дякую за відповідь. Коли ми зможемо поїхати на роботу в Чехію, якщо приїхали з Польщі 13.01.19р.?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Вибачте, ми не знаємося на чеських робочих візах, там зовсім інші вимоги

        Подобається

  38. Тетяна

    А чи можна наприклад подати на чеську робочу візу при відкритій карті побиту польській,без анулювання останньої. Дякую

    Подобається

    1. lyamschikova

      Вид на перебування однієї країни ніяк не впливає на отримання дозволів в іншій країні. Якщо ви будете подавати на чеську візу, не має значення, є у вас карта чи нема

      Подобається

  39. Тетяна

    Доброго дня. А чи може працедавець скасувати карту побиту. І чи я пожу її анулювати на Україні? Дуже вдячна за інформацію.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Є декілька шляхів анулювання карти.
      Про те що зникли підстави для дозволу на перебування може повідомити й працівник, й роботодавець.
      Якщо вам потрібно анулювати карту і робтодавець подасть заяву – то й добре.
      Ви також можете подати заяву, надіславши її поштою. Відповідно, ви можете надіслати лист з України або скористатися сервісом ePUAP, якщо ви на ньому зареєстровані

      Подобається

  40. Тетяна

    Доброго дня. Я маю відкриту карту побиту Польща. А чи можу я по біометрії поїхати в Польщу або Угорщину? Чи це не можливо при відкритій карті побиту виїхати по біометричному паспорті. Дякую

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ви можете на свій розсуд користуватися або картою або біометрією. Тобто – так, можливо

      Подобається

      1. Валерия

        Добрый вечер
        На данный момент я заказала воевудское приглашение от своего работодателя но когда получу визу хотела бы поменять работу и знаю что следующий работодатель сможет открыть только на пол года то есть смогу работать по освядчению.Вопрос,что если я последние пол года работала по освядчению то мне всё равно нужно будет ждать коридор пол года даже если будет открыта виза на год?

        Подобається

      2. lyamschikova

        По освядченю можно работать 180 дней в год, не зависимо от того, виза у вас, карта или безвиз.
        Новьій работодатель может сделать и зезволение тоже. Просто его ждать дольше

        Подобається

  41. Дмитро

    Добрий день.
    Подав документи на карту побиту по звичайному паспорті. В період розгляду справи “катався” по біометричному паспорті і зараз перебуваю у Польщі по ньому. Кілька днів тому отримав карту.

    Виникає питання. Чи повинен я вернутись в Україну по біометричному паспорті (доки ще 90 днів безвізу не закінчились) і в’їхати по карті, чи можливо є якісь механізми без перетину кордону?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо ви заїхали по біометриці, то у вас спочатку вичерпається безвіз, а потім почне діяти карта. Перетинати кордон не потрібно.
      Але, якщо ви не хочете, аби весь безвіз витратився в Польщі, щоб зберігти можливість подорожувати, то вам варто виїхати з шенгену по безвізу і заїхати в Польщу по карті

      Подобається

      1. Дмитро

        Дякую за відповідь.
        До речі, був приємно здивований картою. Подавав на абсорвенську (як випускник польського вузу), яка видається на 1 рік, а отримав на 3 роки.

        Подобається

      2. lyamschikova

        Вітаємо із цим!

        Подобається

  42. Інна

    Доброго дня. Підкажіть, скільки днів по безвізу я можу ще бути в Польщі, якщо використала свою робочу візу у розмірі 122 дні, а пепед тим була по біопаспорті 81 день і 28 днів після того була на Україні?? Дякую

    Подобається

    1. lyamschikova

      Дні національної (робочої) візи рахуються окремо від безвізу.
      Тому, коли ви перебуваєте 122 дня по візі, у вас накопичуються нові дні безвізу і по закінченні візи ви маєте всі 90 днів безвізу

      Подобається

      1. Інна

        Дуже Вам дякую за швидку відповідь))

        Подобається

  43. Соня

    доброго дня, якщо подати на сталий побит по карті поляка, після отримання карти на скільки часу можна виїжджати за кордон на Україну?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ви вільні у своему пересуванні на власний розсуд.
      Якщо ж ви плануєте надалі подаватися на статус резидента, то вам потрібно врахуивти критерії бесперервного перебування. Вони описані в цій нашій публікації: https://leewadia.wordpress.com/2018/09/30/%D0%B4%D0%BE%D0%B2%D0%B3%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%BC%D1%96%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B9-%D1%80%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D1%82-%D1%94%D1%81-%D1%8F%D0%BA-%D0%BE%D1%82%D1%80%D0%B8%D0%BC/

      Подобається

      1. Марія

        Доброго дня. Я подала на карту побита,маю корішок з печаткою і чекаю від липня на воївудську візу,підскажіть чому мені не дають зазволєнвє до роботи.

        Подобається

      2. lyamschikova

        Або у воєвудстві, де знаходиться ваш роботодавець так довго виготовляють дозволи, або ваш роботодавець пізно подав заявку, або ж роботодавець має проблеми із працевлаштуванням іноземців

        Подобається

  44. Інна

    А ще хотіла запитати,якщо Ви знаєте.А скільки часу робиться гостьове запрошення? І куди поляк має звернутися,щоб його зробити?

    Подобається

    1. lyamschikova

      До воєвуди. Встановлених термінів для розгляду заяви нема.
      Тут є детальніше
      https://udsc.gov.pl/ru/cudzoziemcy/obywatele-panstw-trzecich/zaproszenie-dla-cudzoziemca/

      Подобається

  45. Тарас

    чекаю на децизію,приїзжала поліція за вказаною мною при подачі документів адресою,колега сказав що я там не проживаю,хоча перед тим я особисто відібрав лист з запрошенням на здачу відбитків.чи може це вплинути на децизію ???

    Подобається

    1. lyamschikova

      На саму децизію навряд чи вплине напряму, все ж таки слова сторонньої людини доказом не є. Але інспектор може запитати у вас додаткове підтверлденння вашого проживання і це може затягнути розгляд справи

      Подобається

  46. Олександр

    Доброго дня. Підскажіть будь-ласка
    Заїхав до польщі у березні по безвізу( працювавши по освядченію) . в останній день закінчення безвізу я подався на карту побиту , дальше я продовжив працювати на печатці та по освядченію яке закінчилось в жовтні. чи виїхавши тепер до України зможу вернутись знову по біометриці ?

    Подобається

    1. lyamschikova

      В’їзд по біометриці вам буде доступний після перебування в Україні від 90 днів та більше

      Подобається

  47. Ваня Комарніцький

    доброго дня підскажіть будьласка. чекаю на картурі, рік і 4 місяці. чи є можливість якось це пришвидшити. я маю наувазі написати письмо до ужонду, про те що вони затримують строки

    Подобається

  48. Рост

    Я подав на карту побиту штампа немає 29.08.2018 біометрична віза закінчилась 17.09.2018 маю тільки Dane do sprawdzenia stanu sprawy письма від уженди ще не отримував хоть прийшло два місяці підкажіть будь-ласка що робити і чи я зараз перебуваю легально і Польщі

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ви перебуваєте легально.
      Відповідно до 108-й статті закону про іноземців – перебування іноземця є легальним з моменту подання заяви на побит до моменту, коли буде винесене остаточне рішення по справі.
      В подібній до вашої ситуації знаходяться багато наших співгромадян

      Подобається

  49. Roman

    Добрий день. Цікавить одне питання. На даний момент знаходжусь в Польщі та маю робочу візу до 06.2019. Працюю через агенцію, фірма хоче влаштувати мене на пряму, подає документи на карту побуту. Чи зможу я поїхати в кінці грудня на Україну та повернутись в січні по своїй старій візі, чи не анулюють її? Гарно дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Візу відкриваєте ви особисто і процедура онулювання візи передбачає заяву від вас.
      Агенція анулювати вашу візу не може.
      При перетині кордону вам потрібно буде мати документи від нового роботодавця (умову та дозвіл на працю)

      Подобається

      1. Artem

        То есть если у меня есть действующая виза, условие труда и зазволение, но при этом стоит печать в паспорте и я жду карту побыта я могу спокойно поехать в Украину и вернуться? При этом дождусь карты и печать не аннулируют?
        заранее благодарю)

        Подобається

      2. lyamschikova

        Да, можете поехать

        Подобається

  50. Коля

    тобто якщо подав поштою 21.09 в заяяві число 21.09 то немаючи на руках ніяких документів пока в мене 25.09 не буде прострочки візи???

    Подобається

    1. lyamschikova

      У вас має бути на руках поштова квитанція. Це і є документ

      Подобається

    2. Коля

      розясніть будь ласка детальніше мою ситуацію бо я не дуже розумію

      Подобається

      1. lyamschikova

        Більше нема чого додати

        Подобається

  51. Коля

    добоого дня.подав документи поштою на карту побуду 21.09 віза закінчується 25.09 як зрозуміти відколи прийнята заява і чи вчасно дійде лист чи не буде прострочки візи.дуже прошу допомогти залишилось два дня візи

    Подобається

    1. Коля

      не блокуйте дуже потрібна консультація

      Подобається

  52. Лариса

    Доброго дня! Надайте будь ласка роз’яснення у наступному: чоловік знаходиться у Польщі по безвізу. Офіційно працевлаштований. Домовився з шефом про подачу документів на карту. Заповнили заяву, і дали на руки ксерокопію цієї заяви з “мокрою” червоною печаткою, вірніше, то штамп. (там стоїть дата). Так от, у мене питання: чи є копія такої заяви підтвердженням, що документи на карту подані та зареєстровані? Де дізнатися про процедуру оформлення карти? (знаходимося у м. ТИХИ, фотокартки та відбитки не брали). Безвіз закінчується через 3 дні. Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Заяви на карту пошикачі подають особисто. Отже, цей папірець ваш чоловік мав отримати у відповідному відділі ужонду.
      Судячи із вашого опису – можна вважати, що папірець із червоною печаткою дійсно є підтвердженням подачі документів.
      Процедура оформлення карти має бути викладена на сайті воєвудства, в якому ви знаходитеся

      Подобається

  53. Костянтин

    Добрий день! Маю просто до абсурда смішну ситуацію. Подав на КП документи на початку травня і по слухам зрозумів, що розгляд справи буде десь 9 місяців. Виїхав додому, щоб зробити візу. В понеділок подав всі документи, а в середу вже приходить смс про децизію. Я раніше 19 точно не зможу приїхати в Польщу. Чи є якийсь період для відбору децизії чи не важливо коли її забирати? Прошу про якнайшвидший контакт.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Тиждень на те, аби отримати децизію у вас точно є, не варто хвилюватися.
      Ситуація й стравді забавна. І, звісно, шкода часу й грошей, які пішли на отримання візи.
      Вітпємо із швидким розглядом справи! Далеко не всім так щастить!

      Подобається

      1. Костянтин

        Але в мене не виходить якраз попасти на цей період. 18 забирати візу і приїхати зможу 19 ввечері. Сконтактуватися через телефон в мене не виходить. Що буде якщо я пізніше заберу децизію?

        Подобається

      2. lyamschikova

        В який – цей період?
        Йшлося про тиждень суто тому, що відсьогодні до 19-го як раз тиждень.
        Нема такої вимоги, щоб децизію отримали у насьільки стислі терміни.
        Тим більш, що у вас ситуація очевидна – відомо коли ви подали на візу, коли отримали і коли в’їхали в Польщу. Не має бути до вас питань, не хвилюйтеся

        Подобається

      3. Костянтин

        Тобто немає різниці коли відбирати децизію? Головне її відібрати?

        Подобається

      4. lyamschikova

        Так. Тобто – не через рік. Але терміни не жорсткі

        Подобається

  54. myk

    Dobry Den, karta pobuty vydana na termin vkasanyy v decisii. Yak prodovziti karty? Znov podavadu na dozvil na prozivannya I raboty ? Daykuy.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Дія карти не подовжується. Після спляття терміну її дії потрібно подавати нову заяву і повний пакет документів за мінусом тесту ринку праці, якщо роботодавець той самий

      Подобається

  55. myk

    Dovrogo Dnya, sho robutu dla otrymanna karty pobuty pislya otrumanna decisii. Dyakuy.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Процедура отримання карти сильно залежить від воєвудства.
      Для початку – прочитайте уважно лист щодо децизії, який ви отримали. Там має бути інструкція – що вам робити далі

      Подобається

  56. Ірина

    Доброго дня!
    Допоможіть, будь ласка, розібратись у наступному.
    Син їде на навчання до Польщі (державні річні мовні курси при Краківській політехніці). В запрошенні на навчання вказаний строк з 1.10.2018 – по 30.06.2019.
    Дія біометричного паспорту, в який буде ставитись національна віза, закінчується 11.06.2019 . На жаль, на цей паспорт наразі оформлено багато документів і поміняти його не встигаємо. Другий паспорт буде готовий у вересні. Тобто зараз син може отримати візу у діючій паспорт терміном лише до півроку. Зараз я бачу два варіанти подальших дій:
    1. На початку 2019 року під час канікул отримати національну візу на залишки строку навчання у другий (новий) біометричний паспорт;
    або
    2. Оскільки він має намір після курсів подовжувати навчання у польському ВНЗ, то доцільно було б протягом цього навчального року подати документи на карту тимчасового побиту на підставі другого (нового) паспорту.
    В зв’язку з цим маю питання:
    – Чи є річні мовні курси при польському ВНЗ підставою для подання заяви на карту побиту)?
    – Якщо так, то поки буде розглядатись питання з картою, може спливти дія національної піврічної візи у першому (старому) паспорті. Чи може син навідуватись в Україну по безвізу із цим паспортом, чи будуть діяти для нього 90 днів після закінчення національної візи? І взагалі, яким паспортом йому доцільніше буде користуватись при перетині кордону до отримання карти побиту?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Хороше запитання, дякуємо.
      Можливо, його варто буде навіть поставити окремою публікацією.

      Якою б не була тривалість навчання, візу все одне видадуть до 11/03 (має залишатися 3 місяці до кінця дії паспорта).

      Так, на карту на підставі навчання на курсах подавати можна. Головне, щоб до кінця курсів залишалося не менше 91 дня.
      Після закінчення візи у вашого сина буде ще 90 днів безвізу.

      Виходів з вашої ситуації є принаймні 3.
      Якому з них ви надасте перевагу – вирішувати вам.

      1. Отримати національну візу на максимально можливий термін по старому паспорту. По закінченні візи намагатися розтягнути безвіз до кінця навчання (кілька разів виїжджати в Україну)

      2. Отримати візу до березня в старому паспорті. В зручний час після отримання нового паспорту подати на нову візу до кінця навчання. Одночасно із видачею нової візи попередня буде скасована.
      У цьому випадку син зможе скористатися безвізом влітку для подорожей та для подачі документів у виш, якщо це буде потрібно.

      3. Подати в Польщі на карту побиту перед тим, як закінчиться віза. Статус “очікування карти” дасть можливість залишатися в Польщі після того, як закінчаться й віза, й безвіз. Після заввершення курсів відкликати заяву на карту і отримати сплачені за неї гроші.
      Те, що ваш син планує продовжувати навчання у виші в даному випадку для карти не має значення – на момент закінчення курсів зарахування у виш ще не буде, треба виїхати і повертатися вже на початку навчального року

      Подобається

      1. Ирина

        Спасибо за подробный ответ. На сегодняшний момент получена студенческая виза на 170 дней (как и предполагалось), ждем новый паспорт. Сын попробует подать документы на карту побыту в этом году, если получится (поставлена виза категории D 11 – это учеба, но не в вузе).

        Подобається

      2. lyamschikova

        Спасибо за інформацию.
        Обратите внимание – подавать на карту нужно будет по тому паспорту, по которому был последний въезд в Польшу и есть соответствующий штамп.

        Подобається

  57. Денис

    “- записатися на подачу документів на національну візу до відповідного консульства (подати документи та повернутися треба до того, як вичерпаються ваші 90 днів)
    – взяти вихідні, у визначену дату поїхати додому і подати документи на візу
    – повернутися ще по біометриці (печатка в паспорті вам особливо не потрібна до того моменту, поки у вас є віза, але якщо ви її поставите, суперечити візі вона не буде)”

    А тепер, шановні, поясніть як в’їхати в Польщу по безвізу після подачі документів на візу і як за цією самою візою поїхати на Україну якщо при подачі документів оригінал паспорта забирають щоб, власне, вклеїти в нього візу.
    Це перше.

    По-друге, відлік безвізових днів (якщо не брати до розрахунку ситуації коли перебування здійснюється на шенгенській візі типу “C”) припиняється в момент перетину польського кордону і в’їзді в Україну.

    Стаття дуже цікава й повчальна, але описані вище пункти слід допрацювати.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Від моменту подачі документів на візу до моменту її отримання проходить аж тиждень.
      Так, цей тиждень варто почекати в Україні аби надалі цілий рік мати можливість вільно їздити.
      Ті, в кого є два паспорти, можуть поїхати та повернутися, але чи варто?

      щодо обрахунку днів.
      так, при в’їзду в Україні безвізові дні не витрачаються.
      саме тому, якщо встигнути поїхати ДО того, як витрачені 90 днів, тоді можна заїхати ще до отримання візи.
      а якщо мати візу, то вже немає значення, чи залишилися дні безвізу, чи ні

      Подобається

  58. Олександр

    Добрий день. Подався на карту 30.10.17 печаті в паспорті не маю, ні якого листа не отримував. Прийшовши в секреторіат не отримав ніякої відповіді. Підскажіть що робити?

    Подобається

      1. Олександр

        Вже писав, ніякої відповіді.

        Подобається

      2. lyamschikova

        Максимальний, встановлений законом термін для відповідей на лист – 30 днів. На листи не завжди відповідають, але часто це пов’язано із тим, зо замість листа вчиняють певну дію – наприклад, запрошують до інспектора/ здачу відбитків або надсилають децизію.
        Якщо у вас вже минуло 30 днів і нама жодної реакції – варто подати скаргу до Urzędu do Spraw Cudzoziemców https://udsc.gov.pl/urzad/skargi-i-wnioski/

        Подобається

  59. Роман

    Доброго времени суток. Хороший план! Есть только один вопрос: если подал документы на визу в визовый центр или консульство ВМЕСТЕ С ПАСПОРТОМ, то, внимание сам вопрос, на основании какого документа человек будет пересекать границу и возвращаться обратно за визой?
    С уважением, Роман

    Подобається

    1. lyamschikova

      Тут есть 2 варианта ответа:
      1. После того, как анкета на вызу подана, визу ждать осталось прымерно 5-6 дней. Есть ли смысл ездить на несколько дней туда-сюда? Не лучше ли просто дождаться визы? Тем более, если безвиз исчерпан, то все равно придется подождать, потому что без визы и не пустят.
      2. Если документ для пересечения границы есть (еще действующая карта, например) и не жалко денег/времени на поездку туда-сюда, то это сработает в случае, если есть 2-й паспорт.
      Если же все эти “если” не складываются – тогда да, вы указали на узкое место в схеме 😉

      Подобається

  60. Євген

    Доброго дня! Подача документiв на карту побиту була 03.01.2018, штамп маю. Чи можу я виїхати до України на пару тижнів, на основі штампу. Паспорт не біометричний! Всі дозволи на працю маю.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Виїхати зі штампом ви можете.
      Повернутися зможете лише по національній візі

      Подобається

      1. Світлана

        Скажіть будь ласка а можна відкрити національну візу з запрошеням не від того роботодавця що подала на карту побуту а від іншого лише для того щоб перетнути кордон щоб далі очікувати на карту на тереторії польщі

        Подобається

      2. lyamschikova

        Технічно це зробити можна.
        Але ви таким чином подаєте недостовірні відомості в Консульство.
        Навіщо створювати собі потенційні проблеми? Ті, хто оформлює фіктивні дозволи на роботу, легко можуть потрапити у списки непорядних роботодавців, і на цій підставі можна отримати відмову у візі із відповідною позначкою в паспорті. Чому не взяти дозвіл від того роботодавця, у якого ви насправді працюєте?

        Подобається

  61. Сергій

    Доброго дня! В мене таке питання залишилося 10 днів безвізу чи можу я подати документи на отримання карти і перебувати на території Польщі? (які терміни подачі документів?) Якщо можна, то чи зможу я без проблем виїхати на Ураїну якщо і ще неотримав карти.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, за законодавством ви маєте право подати на карту хоч й в останній день безвізу і надалі залишатися в Польщі легально.
      Чи можливо це реалізувати практично? Це залежить від воєвудства, від черги на поданні і від терміну виготовлення документів, які необхідні для подання на карту.
      В період очікування карти виїхати з Польщі можна без проблем, повернутися – або по національній візі або через 90 дніа перебування поза шенгеном

      Подобається

      1. Сергій

        Дякую!!!

        Подобається

  62. Karolina

    Доброго дня! Скажіть, будь-ласка, перебуваючи в Польші на шенген візі і в той час отримавши карту побиту, чи потрібно при закінченні строку дії візи перетнути кордон і заїхати на карті? чи це відбувається автоматично?
    Дякую

    Подобається

    1. lyamschikova

      Після отримання карти НЕ потрібно перетинати кордон, аби вона почала діяти

      Подобається

      1. Karolina

        Дякую! а чи можливо на біометричному паспорті, вже перебуваючи на території Шенгену 85 днів (не маючи жодних інших документів для виїзду) поїхати ще на 10 днів в Хорватію? чи буде там новий відлік днів, так як Хорватія не входить в Шенген і чи можна буде ще за тих , скажімо 5 днів , які залишилися повернутися в Україну?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Наш сайт – про Україну та Польщу. Шукайте, будь ласка, правила перетину кордону з Хорваітєю на сайтах, які ближчі до Хорватії

        Подобається

  63. Denys

    Добрий день!
    По-перше, дякую людині, яка відповідає на всі питання! Сподіваюсь, що є можливість відповісти і на моє 🙂

    Яким чином можна отримати штамп в паспорт для того, щоб при виїзді з Польщі не порушити правила Шенгену? Аплікація на карту побиту була 12.01.2018. Строк перебування 190 днів вийшов , а вʼїхали по безвізу. Лист про призначення інспектора до справи ще не прийшов. Ужонд у Вроцлваві.

    Які є формальні і неформальні методи дізнатись:
    – який інспектора буде розглядати справу
    – і як отримати штамп в паспорт ?

    Dzięki,
    Denys!

    Подобається

    1. lyamschikova

      Печатка в паспорті не є вимогою шенгенського кодексу. Отже, за її відсутності людина шенгенські правила не порушує;
      Печатку передбачає польський закон про іноземців. Але! В ньому нема вимоги, аби ви ставили печатку. Там сказано: “Воєвуда ставить печатку”.
      Тобто, закон регламентує дії воєвуда, але не ваші.
      При тоточному рівні комп’ютерізації папірець не має визначального значення.
      Запитань на кордоні не буде, якщо ваша справа внесена у загальний реєстр. Якщо від дати подання минуло 5 місяців, то скоріше за все ваша справа вже є в реєстрі (принаймні повідомлень про затягування на цьому етапі поки що немає). Якщо ви хочете мати підтвердження для прикордонників, то вам може бути достатньо папірця, який видають при поданні заяви. Або можна написати листа на ужонд, щоб вам повідомили номер справи та ім’я інспектора (відповідь теж буде документом для прикордонників). Але на такі листи у Вроцлаві відповідають неохоче

      Подобається

      1. Denys

        Дякую за таку розгорнуту відподь!
        – “Але на такі листи у Вроцлаві відповідають неохоче”
        Як Ви думаєте, чи можливо тоді отримати якесь формальне підтвердежння іншим шляхом, наприклад, піти особисто в Ужонд (типу в який-небудь конкретний кабінет, заповити заяву, тощо) ?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Це малопродуктивно. Витратити купу часу в черзі, аби почути – чекайте на лист?
        Тут ви можете знайти лист від воєвуди, в якому він стверджує, що й без печатки все суперово. Його можна роздрукувати та казувати прикордонникам у крийньому разі: https://leewadia.wordpress.com/2018/02/26/wojewoda/

        Подобається

  64. Богдан

    чи можна виїхать з Польши в Ураїну а по печатці а через 10 днів заїхать назад немаючи днів по визі і безвизу.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Печатка не є підставою для в’їзду

      Подобається

  65. Микола

    Добрий день! Плануємо завезти дітей в Польщу з 1.06.2018. по безвізу для адаптації . Чи потрібно буде повертатися з дітьми в Україну до 90 днів перебування для послідуючого відкриття візи для навчання в школі. І чи взагалі потрібна така віза, чи можливо це зробити на території Польщі

    Подобається

    1. lyamschikova

      Віза відкривається тільки в Україні.
      в Польщі ви можете подати дітей на карту побиту.
      але треба брати до уваги, що під час очікування карти вони зможуть поїхати додому, але не зможуть повернутися до Польщі без візи.
      якщо для вас важлива можливість, аби діти навідували родичів, подорожували Європою тощо, то віза буде кращим рішенням, ніж очікування карти.
      але для отримання візи дітям треба буде поїхати до України

      Подобається

      1. Микола

        Для подачі дітей на карту побиту потрібна згода обох батьків, чи подавати може тільки матір?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Заяву підписує той з батьків, який перебуває в Польщі

        Подобається

  66. Микола

    Дружина півроку очікує на отримання тичасової карти побиту. При цьому зараз проживає в Польщі на “печатці” в паспорті. Чи має вона право працювати ? Якщо ні, то яка відповідальність їй загрожує в разі викриття даного факту?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Вона має право працювати, якщо має дозвіл на працю – зезволеня чи освядченя, або, за певних умов, коли заява на отримання зезволеня подана, але воно ще не отримане.
      Робота без дозолу є дуже серйозним порушенням. Якщо факт роботи без дозволу буде встановлений, працівник ризикує отримати штраф, відмова у видачі карти, припис виїхати з Польщі та заборону в’їзду в Польщу/шенгенську зону на декілька років

      Подобається

  67. Микола

    Добрий вечір! При відкритті національної візи чи не буде припинено чи анульовано розгляд справи про надання тимчасової карти побиту в уженді?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ні, не буде

      Подобається

  68. Bohdan

    Підскажіть будь ласка, коли закінчилася біометрія і чекаєш на карту часового побиту на основі роботи (є печатка на папері) чи можна виїхати в Україну чи Німеччину зробити шенген візу (туристичну, гостьову чи шопінг), по ній вїхати в Польщу працювати і подорожувати по Європі?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Шенгенську візу українцям відкривають лише в Україні, в інших країнах це зробити неможливо.
      Якщо закінчилася біометрія, то шенгенська віза не допоможе – це один й той же обрахунок днів перебування, і він у вашому випадку вичерпався перебуванням на печатці

      Подобається

      1. Bohdan

        тобто в такому випадку тільки національну робочу візу варто робити? з нею можна подорожувати по Європі?

        Подобається

      2. lyamschikova

        90 днів на півроку можна перебувати в країнах шенгену поза межами Польщі

        Подобається

  69. Микола

    Для перетину кордону в Польщу неповнолітньою дитиною в супроводі одного з батьків необхідно мати нотаріально засвідчену згоду іншого. Чи існує відповідальність в разі неповернення дитини в Україну в строк, який зазначений в дозволі ? І який механізм дії для повернення дитини? Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Відповідальність, звісно існує. Домогтися відповідальності можна через судове рішення. Інших механізмів нема.

      =====
      Просимо звернути увагу – ваше питання не стосується теми публікації.
      Проте на сайті є багато статей, які стосуються перетину кордону дітьми.
      Ми з вами зробимо інформацію на сайті більш ефективною, якщо будемо дотримуватися тематики.

      Подобається

  70. Андрій

    Дякую за інформацією. В уженді не хочуть відповідати на таке питання правдиво.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Їхні мотиви зрозумілі

      Подобається

  71. Андрій

    Дякую,тобто при зміні првцедавця карта не анулюется?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Автоматичного анулювання карти не відбувається. Для того, аби карта була анульована, має бути або ваша заява або мають виникнути серйозні проблеми із дотриманням законодавства (вони перелічені у ст.100 закону про іноземців). Сподіваємося, у вас таких підстав не виникне.
      Також врахуйте, будь ласка, що ви зобов’язані у 14-денний термін повідомити воєвуду про втрату роботи і у 30-денний – про працевлаштування на новому місці.
      Після зміни роботодавця ви маєте подати заяву на нову карту, при тому попередня буде діяти до моменту видачі нової

      Подобається

      1. Оксана

        Скажіть, будь ласка, якщо в паспорті вже не має вільних сторінок, то чи можуть в уженді поставити штамп про зміну роботодавця на сторінці з особливими відмітками.

        Подобається

      2. lyamschikova

        В уженді можуть поставити лише один штамп в паспорт – про те, що подана заявана карту. При зміні роботодавця штамп в паспорт не ставиться.

        Подобається

  72. Андрій

    Добрый день, маю таке питання. Маю карту часового побуту до 05. 2019 от попереднього роботодавця, подал документи на наступну. Чи могу поїхати до ЕС по старій карті ?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Діюча карта дає вам право перебувати в шенгенській зоні (поза Польщею) 90 днів на півроку

      Подобається

  73. Микола

    Добрий день. Підскажіть будь-ласка, чи зможемо ми влаштувати дитей віком 7 та 12 років до школи в Польщі, маючи національну візу. Чи все-таки необхідно дочекатися тимчасової карти побиту?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Можете влаштувати дітей в школу навіть перебуваючи по безвізу

      Подобається

  74. Микола

    Добрий день. Дружина подала документи на карту тимчасового побиту. Має печатку в паспорті. 90 днів коридору безвізу вже використані.Слідуючий коридор відкривається 10 червня 2018 року. Має гарну роботу. Але невідомо, скільки часу ще займе отримання карти побиту і чи взагалі не буде відмови. Які варіанти можливі для відвідування сім”ї в Україні і повернення назав в Польщу?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо ваша дружина знаходиться в Польщі, то “наступний коридор” в неї відкриється лише після перебуваня вдома 91 день. Допоки людина в Польщі “на печатці” понад 90 днів, то шенгенський коридор вичерпаний.
      При перебуванні на печатці варіантів в’їзду в Польщу лише два – пробути вдома 91 день або національна віза.

      Подобається

      1. Микола

        Дякую! Але є деякі уточнення: печатка датована кінцем листопада 2017 року. З того часу кожного місяця вона
        здюйснювала поїздки в Україну строком на 5-6 днів і поверталася до Польщі. Як правильно вирахувати, коли вичерпаний шенгенський коридор. І на якій підставі подавати документи на отримання національної візи. Дякую!

        Подобається

      2. lyamschikova

        Здається, шенгенський коридор вичерпався завсім нещодавно.
        На сьогодні з 30 листопада (дата взята для прикладу) минуло 141.
        Вашій дружині просто повезло, що вона встигла в’їхати поки були доступні дні коридору.
        Для візи потрібні ті документи, які подавалися на карту побиту – дозвіл на працю та угода з працедавцем.

        Подобається

      3. Микола

        Добрий день. Який термін з дня подачі документів відкриття національної візи і на який строк може бути відкрита віза? Чи можливо це зробити без фізичної присутності моєї дружини, але при наявності всіх необхідних документів в мене.

        Подобається

      4. lyamschikova

        Терміни залежать виключно від консульства, вони ніде не унормовані.
        Подача документів на визу здійснюється особисто

        Подобається

  75. Ольга

    добрий вечір! я подала документи на карту побиту, але ні печатки ні децизії ще не маю.
    чи зможу я, якщо використаю всі 90 днів безвізу, залишатися в польщі?
    чи я змушена повертатись на Україну і робити візу для того щоб чекати на карту?
    чи я зможу легально перебувати в польщі навіть по закінченню безвізу?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Зможете легально перебувати

      Подобається

      1. Татьяна

        Добрый день .была на печати в польше 1 год следовательно дни бевиза вычерпаны,выехала в Украину и сделала визу Д на 180 дней .вопрос буду вьезжать по визе и если я пробуду 180 дней по визе д,откроются ли дни безвиза???или надо выезжать в Украину на 90 дней?спасибо

        Подобається

      2. lyamschikova

        Да, безвизовый (шенгенский) коридор откроется.
        Нет, выезжать не обязательно. Безвиз будет действовать и без пересечения границы

        Подобається

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.