Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

,

В’їзд в Польщу при наявності біометричного паспорту та робочої візи одночасно

Одне з найчастіших запитань, яке задають у коментарях до наших публікацій, стосується перетину кордону в бік Польщі при наявності двох документів для подорожі і формулюється воно приблизно так: “Маю піврічну візу з… по… і біометричний паспорт. Чи можу я заїхати по біометриці до початку дії візи?” Відповідь на це питання майже однозначна – Так, якщо…

Одне з найчастіших запитань, яке задають у коментарях до наших публікацій, стосується перетину кордону в бік Польщі при наявності двох документів для подорожі і формулюється воно приблизно так: “Маю піврічну візу з… по… і біометричний паспорт. Чи можу я заїхати по біометриці до початку дії візи?”

Відповідь на це питання майже однозначна – Так, якщо у вас є вільні дні шенгенського коридору (тобто такі, що дають право в’їзду по біометриці),

Але! Попри те, що заїхати можна, це не означає, що так робити варто, адже таке може бути вам не завжди вигідно.

І ось чому.

Якщо ви в’їжджаєте в Польщу по безвізу, то дні шенгенського коридору будуть у вас витрачатися до тих пір, поки ви не перетнете кордон у зворотньому напрямку або  поки не вичерпаються всі 90 днів коридору.
Відповідно, якщо ви заїхали в Польщу надовго, то спочатку ви вичерпаєте свої 90 днів безвізу і лише після того запрацює ваша віза.

І отут важливо розуміти, яка саме у вас національна віза.
Якщо D06, тобто 365/365 – то для вас наявність шенгенського коридору матиме значення тільки якщо ви плануєте подорожувати Європою.
Якщо ж в залишатиметься в Польщі постійно й перетинатимете кордон лише в бік України (якщо перетинатимете взагалі), то ваша віза буде діяти ще понад 9 місяців, за цей час у вас знову відкриється шенгенський коридор у 90 днів, який дозволить вам подорожувати Європою або ж подовжити перебування в Польщі на 90 днів після закінчення візи.

Інша справа, якщо у вас віза D05 і в ній чітко зазначений період перебування (це може бути пов’язано із датами вашего освядченя).
Наприклад, ви маєте піврічну* візу на період 15/04/2018 – 25/09/2018, хочете заїхати по безвізу 01/04/2018 і перебувати в Польщі без виїздів якомога довше.
Відповідно, від 1 квітня у вас будуть рахуватися дні безвізу, які закінчаться 29 червня.
Від 29 червня по 25 вересня ви будете перебувати в Польші по національній візі.
Тобто, візові дні з 15 квітня по 29 червня у вас пропадають.
А новий шенгенський коридор на 90 днів у вас відкриється лише 28 вересня.
Таким чином вам доведеться виїхати на 3 дні додому.

Отже, якщо у вас відкрита піврічна віза на підставі освядченя і є біометричний паспорт, то перед тим як скористатися безвізом варто добряче попланувати свої подорожі так, аби використати усі доступні дні ефективно.
Якщо ж у вас річна віза і  нема особливої прихильності до подорожування Європою в рамках безвізового руху,  ви можете спокійно заїзжати по біометриці до початку дії візи, вашу свободу пересування це (майже) не обмежуватиме.

 

* – тут термін “піврічна” – умовний. Віза не обов’язково має видаватися на 180 днів, вона залежить від дат, вказаних в освядчені. Важливим є те, що її тривалість більше 91 дня (інакше не було б потреби в національній візі, годилася б шенгенська), але не перевищує 180 днів – максимальний термін, який людина може працювати по освядченю впродовж 12 місяців.

 

=======

Аби оперативно отримувати повідомлення про нові публікації нашого сайту підписуйтеся на оновлення або читайте нас в Телеграм

Вам сподобалася ця стаття? Клікніть, будь ласка, на блок реклами нижче. Це єдине джерело, яке дозволяє нам покривати витрати на підтримку сайту.

Відповіді до “В’їзд в Польщу при наявності біометричного паспорту та робочої візи одночасно”

  1. Veronika

    Доброго дня,підкажіть будь ласка, бо я вже остаточно заплуталась Моя перша карта тимчасового побиту закінчилася 01,04,2023. Тепер очікую на другу карту,печатка вже є в паспорті. Чи дійсний в мого паспорта ще безвіз? Чи можу я в серпні полетіти до Турціі на тиждень і повернутися назад нормально до Польщі? Буду Вам дуже вдячна за відповідь.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Попри те, що термін дії вашої карти закінчився, вона залишається дійсною на підставі спецзакону про допомогу громадянам України в зв’язку з війною.
      Зараз ви перебуваєте не “на печатці” (в очікуванні карти), а по продовженій карті.
      Безвіз у вас є. Ви зможете по цьому безвізу повернутися до Польщі. Але надалі вже перебуватимете не по продовженій карті, а по безвізу. Й якщо він вичерпається до того, як ви отримаєте нову карту, то ви не зможете ще раз так само виїхати й повернутися до Польщі по безвізу

      Подобається

      1. Veronika

        Дуже дякую Вам за відповідь . І прошу ще маленьке уточнення , це так само діє і на країни Шенген ( бо Турція не відноситься до них).

        Подобається

      2. lyamschikova

        З країнами шенгену історія інша.
        Вони не знають польського законодавства й не в курсі, що ваша карта продовжена. Для країн шенгену у вас з 1-го квітня витрачається безвіз. Тому поки чекаєте нову карту їздити по шенгену вам не варто, у разі перевірки можуть бути проблеми

        Подобається

  2. Олександр

    Доброго вечора! Допоможіть розібратися! Перед війною я вїхав до Польщі по біо метриці і перебув на 40 днів більше. Допоможіть обчислити коли появиться нових остаток днів. Два рази перебував в цьому році 08/02/22-16/04/22, і 03/05/22-06/07/22.Дякую наперід.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Новий безвізовий коридор у вас з’явиться на 91-й день від дати останнього виїзду.
      Від 06/07/22 потрібно відрахувати 90 днів.
      Приблизно це буде 06/10/22

      Подобається

  3. Павло

    Доброго дня я маю візу з коридором на 6 місяців…
    Я відбув в Польщі 4 місяці повернувся назад…
    Чи можу я зараз переїхати на безвіз до Польщі?під час коридору

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ви можете їхати по безвізу з метою туризму або відвідування родичів.
      Якщо ви хочете працювати, коли перебуваєте по безвізу, то потрібно зробити нове освядчення (його вже можна робити без коридору)

      Подобається

  4. Maryan

    Я маю простий закордоний паспорт і біометричний і вислали запрошення на простий паспорт чи я можу те запрошення використати на біометричний паспорт і перетнути кордон в польщу але воно вислане на простий паспорт не біометричний

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо ви маєте на увазі, що ви хочете перетнути кордон по безвізу, то так – можете. Потрібно буде показати на кордоні Польщі два паспорти, аби прикордонники розуміли, що той, на кого оформлений дозвіл на роботу і ви – та сама людина

      Подобається

    2. Олена

      Маю в біометричному паспорті печатку що очікую на карту побиту. Чи можу я в’їхати в Польщу по біометрії з туристичною метою наприклад на місяць потім через місяць повернутись в Україну і ще через дві неділі знову в Польщу на роботу (маю воєвудське запрошення). Питання: скільки часу я можу другий раз перебувати і працювати в Польщі? Тільки ті дні що залишились по безвізу? Чи на основі печатки що очікую на карту до децизії по справі карти побиту?

      Подобається

      1. lyamschikova

        Якщо ви перебували на печатці за відсутності візи / карти, то у вас витрачався безвіз.
        Заїхати в Польщу по безвізу ви можете, якщо у вас є невитрачені дні безвізу.
        Так само й через місяць – ви зможете заїхати, якщо у вас на той момент будуть дні безвізу.
        При наявності печатки ви можете залишатися в Польщі навіть якщо у вас 90 днів безвізу вже витрачені

        Подобається

  5. Уляна

    Доброго дня.у мене таке запитання:маю два запрошення з однієі фірми.робоче з 22.08.21 до 24.11.11 і воєвудське з 05.12.21 по 05.05.23р.чи можу я зараз подати водночасно на дві візи,чи мені потрібно відкривати спершу робочу,а коли приіду в листопаді воєвуду???

    Подобається

    1. lyamschikova

      Теоретично, можна подати на даі візи одночасно.
      Але є терміни, раніше яких не можна подавати на візу.
      Здається, раніше ніж за 90 днів від дати в’їзду. Але це по пам’яті. Може бути більше.
      Тому на другу візу у вас можуть не прийняти документи, бо ще зарано

      Подобається

  6. Vlad

    Добрий Вечір, Скажіть, будь ласка, якщо в мене робоча віза з 27.11.20 , чи можна заіхати до Польщі по біометрії на 10 днів швидше до цієї дати, щоб відсидіти карантин?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Немає жодного офіційного роз’яснення з цього питання.
      Одні люди кажуть, що проїхали так, інших не пропустили

      Подобається

  7. Roman

    А враховують прикордонники дні по біометричному паспорту якщо я заїхав у польщу 05.07.20 а виїхав 19.09.20 . при цьму що віза була тільки до 17.09.20 .
    Якоби два дні після візи.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо віза до 17.09 і ви в цей день були в Польщі, то у вас взагалі безвіз не має витрачатися, віза продовжилася автоматично до кінця епідемії

      Подобається

  8. Roman

    Добрий вечір. Питання! У мене була річна віза , яка закінчилася 17.09.20
    Я перетнув кордон 15.10.20 по біометричному, виходить у мене 90 днів а прикордонник сказав що у мене залишилося тількт 12 днів. Чи міг він погано порахувати?
    Незнаю чи варто залишитися у Польщі.
    Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо 17.09 ви були в Польщі, то ваша віза продовжлася автомтично на час епідемії.
      Якщо були поза Польщею, то діють стандартні правила.
      Можливо, прикордонник не помітив, що у вас була віза й вирішив, що попереднього разу ви були по безвізу.
      Важко сказати напевно, звідки він взяв ці 12 днів.
      Вам варто з вашим паспортом підійти до найближчого прикордонного пункту (наприклад, поряд з аеропортами вони є), щоб вам точно сказали, скільки днів безвізу у вас залишилося

      Подобається

  9. Олександр

    Доброго дня!
    До закінчення піврічної робочої візи я скалав вньосек на карту побиту, який відправив поштою – тобто печатки в паспорті немає… зараз я маю на руках освячченя і хотів би поїхати зробити візу (коридор дозволяє). Чи можливо відкрити візу без запрошення на основі освячченя?
    Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      oświadczenie – це і є той документ, який чомусь називають “запрошенням”

      Подобається

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.