Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

,

Як легально працювати, коли подана заява на перебування та працю

Доволі розповсюджена ситуація – трудовий мігрант розпочав працювати на певній роботі в рамках  безвізу або знаходячися по піврічній візі та маючи освядченя. Далі (переважно через 3 місяці, але може й раніше) людина подає заяву на “на побит і працю” і продовжує працювати на тій самій роботі. З тих пір, як очікування того “побиту та праці”…

Доволі розповсюджена ситуація – трудовий мігрант розпочав працювати на певній роботі в рамках  безвізу або знаходячися по піврічній візі та маючи освядченя.
Далі (переважно через 3 місяці, але може й раніше) людина подає заяву на “на побит і працю” і продовжує працювати на тій самій роботі.
З тих пір, як очікування того “побиту та праці” триває геть неадекватний проміжок часу, все частішають питання: а чи можна якось легально працювати, поки чекаєш того дозволу.

Від січня цього року запрацювала дуже обнадійлива норма закону, яку ми неодноразово цитували на нашому сайті, яку багато разів поширювали у соцмережах і яку багато хто вже знає напам’ять – це стаття 88za з закону про промоцію затруднення.

Ця багаторазово цитована норма така:

Art. 88za.

1. Jeżeli podmiot powierzający wykonywanie pracy cudzoziemcowi, który zatrudniał cudzoziemca przez okres nie krótszy niż 3 miesiące w związku z oświadczeniem o powierzeniu wykonywania pracy cudzoziemcowi wpisanym do ewidencji oświadczeń, złożył przed upływem daty zakończenia pracy wskazanej w oświadczeniu wniosek o wydanie zezwolenia na pracę dla tego cudzoziemca na tym samym stanowisku na podstawie umowy o pracę, a wniosek nie zawiera braków formalnych lub braki formalne zostały uzupełnione w terminie, pracę cudzoziemca na warunkach nie gorszych niż określone w oświadczeniu wpisanym do ewidencji oświadczeń uważa się za legalną od dnia upływu ważności tego oświadczenia do dnia wydania zezwolenia na pracę lub doręczenia decyzji odmownej w tej sprawie.

Тобто, якщо іноземець пропрацював на освядчені 3 місяці у цього роботодавця, і роботодавець вчасно подав наяву на зезволеня на підставі умови о праці, то цей працівник може продовжувати працю навіть в період очікування дозволу на виконання цієї праці.

При тому залишалося відкритим питання – а якщо подано заяву не на зезволеня, а комплексно – заяву “на побит та працю”.

І тут аби не ризикувати, багато хто з роботодавців окремо подає на зезволеня (і на жаль часто витрати покладає на працівника).

Насправді, ситуація значно простіша.
Треба всього лише цю чудову статтю 88za дочитати до самого кінця.
В ній вього 3 пункти. Перший ми вже процитували вище. 2-й стосується випадків, коли 1-й на діє.
А от третій – це саме те, що нам треба!

Art. 88za.

3. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio w przypadku wniosku cudzoziemca o udzielenie zezwolenia na pobyt czasowy, o którym mowa w art. 114 ust. 1 ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach, w celu kontynuacji zatrudnienia u danego pracodawcy.

Положення п,1 стосовно того, що можна працювати в період очікування дозволу, стусується також й тих, хто подав заяву на тимчасове перебування відповідно до ст. 114 (п. 1) добре знайомого нам закону про іноземців.

Тож, читаємо

Rozdział 2 Zezwolenie na pobyt czasowy i pracę
Art. 114.
1. Zezwolenia na pobyt czasowy i pracę udziela się, gdy celem pobytu cudzoziemca na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest wykonywanie pracy oraz spełnione są łącznie następujące w arunki:
1) cudzoziemiec posiada:
a) ubezpieczenie zdrowotne w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 27 sierpnia 2004 r. o świadczeniach opieki zdrowotnej finansowanych ze środków publicznych lub potwierdzenie pokrycia przez ubezpieczyciela kosztów leczenia na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
b) źródło stabilnego i regularnego dochodu wystarczającego na pokrycie kosztów utrzymania siebie i członków rodziny pozostających na jegoutrzymaniu;
Тобто, якщо іноземець пропрацював у роботодавця 3 місяці, продовжує у нього працювати на умові о праці і вчасно подав заяву “на побит і працю” він може продовжувати працювати у цього роботодавця без жодних інших додаткових документів!

Відповіді до “Як легально працювати, коли подана заява на перебування та працю”

  1. Олеся

    Добрий день, дуже інформативна стаття. А от одне питання так і залишається відкритим ( принаймні для деяких прадедавців): якщо надіслала документи поштою, і печатки в паспорті ще нема, а лише жовтий папірець з печаткою уженду, чи можна легально і надалі працювати в того роботодавця від якого документи на карту?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Під час епідемії деякі усталені норми діють дещо інакше.
      Зараз не існує іншого способу подачі на карту, ніж відправка поштою. З іншого боку, ужонди краще налагодили роботу із початковою стадією роботи із заявою на карту. Зараз стало більше можливості подзвонити в ужонд та записатися на здачу відбитків. Тоді ж ставлять й печатку також. Або ж інспектор сам призначає дату такого візиту.
      Тобто – отримати печатку в паспорт стало простіше, ніж до епідемії.
      Якщо ж печатки немає та попередня підстава перебування скінчилася. рішення залишається за роботодавцем – хоче він ризикувати можливим штрафом чи ні

      Подобається

      1. Олеся

        Тобто продовження праці по жовтому паперику, то вже не легально?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Чому “вже”? Воно ніколи не було передбачене в законі

        Подобається

  2. Богдан

    Доброго времени суток! Помогите разобраться . Приехал в Польшу по биометрии с 10.09.18 до 01.12.18 , работал по oświadczenie (09.10.18 – 30.11.18)на умове злецения не на прямую ,а через фирму по трудоустройству , на заводе с 12.10.18 по 30.11.18, получивши ещё от этой фирмы одно oświadczenie (14.12.18 – 21.04.19) уехал делать визу , получил wiza D05a mult с датами как в oświadczenie на 129 дней ,приехал 14.12.18 и вышел на работу, но умову злецения подписал 04.01.19, так как придставитель фирмы сказал что ни чего от меня по приезду не нужно , только скан или фото визы, потом оказалось что нужно было умову подписать сразу как приехал в Польшу. На данный момент мне говорят что подали ещё в январе документы на zezwolenie na pracę dla cudzoziemca на год, жду! Но представители завода хотять затруднить на прямую и объясняют что могут дать мне это же zezwolenie na pracę dla cudzoziemca но на пол года и что мне нужно выезжать за визой, а по прибытию сразу подаваться на карту побыта. Как быть ? Есть ли ещё дни по биометрии? Жду ответа!

    Подобається

    1. lyamschikova

      У вашій історій вже стільки всього наплутано (й терміни перебування, й терміни роботи по освядченю, й порушння при працевлаштуванні, й плани зміни роботи) що розібратися насправді дуже важко.
      Чому на заводі кажуть про зезволеніє на півроку – незрозуміло, цей дозвіл можна робити на рік. Чому ви питаєте про безвіз, якщо питання в дозволях на роботу – теж незрозуміло.
      Вам навряд чи допоможе консультація через сайт, коли не видно документів і незрозумілі мотиви роботодавців.
      Найкраще, що ви можете зробити в цій ситуації – це вирішити для себе: де саме ви хочете ви працювати, через агенцію чи напряму на роботодавця, на цьому заводі чи на іншому підприємстві. Після того вже вести перемовини із роботодавцем і виконувати його вимоги

      Подобається

  3. Ерік

    Доброго дня. Питання такого характеру, а якщо людина приїхала по безвізу, подалася на карту часового побиту в останій день, від одного працьодавця. Працювала більше 3х місяців, так як було освядченьє на пів року і були подані документи на карту та стояла печатка. Потім зміняла працьодавця на другого, але з вини того другого (щось довго готував документи і в кінці не зробив що обіцяв) була перерва місяць. Зараз має ще трохи більше тижня до кінця терміну 180 днів від моменту отримання того першого освядчення. Зараз один підприйемець хоче хоб вона працювала у нього, але не знає як краще зробити, щоб було в трудовому правовому полі . Що і як краще можно в такому випадку зробити?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо залишилося близько місяці і якщо була перерва місяць, то можна ще зробити освядчня на залишок невідпрацьованих днів (буде загалом близько двох місяців). Але чекати нового освядченя теж доведеться (від тижня до місяця,в залежності від воєвудства). Але щоб продовжувати працювати у цього роботодавця треба буде робити тест ринку праці і zezwolenie, якого чекати значно довше.
      За цей час інспектор, який веде справу по карті може затрубувати у вас поточні підтверджуючі документи, щодо роботи.
      Якщо говорити про правове поле, то законом взагалі не передбачено зміну роботодавця під час очікування карти. Те, що ужонд приймає документи до справи при зміні роюоти – просто намагання компенсувати довге очікування карти. Робити це вони не зобов’язані

      Подобається

  4. Nata

    Дякую за статтю! Підскажіть будь-ласка ,а якщо чоловік подався на карту з ціллю воз’єднання з родиною у жінки сталий побит, візи робочої залишилось три місяці,печатки в паспорті ще немає і його затруднює зараз
    роботодавець на умові злецення. Як він може працювати по закінченні візи?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Треба аби роботодавець одразу ж подав заяву на zezwolenie.
      За 3 місяці реально його дочекатися.
      Якщо на момент отриманя zezwoleniа буде вже печатка в паспорті, то це взагалі буде повний комплект.
      Якщо печатки ще не буде, то варто з’їздити зробити візу. Вона не лише дасть можливість спокійно працювати, але й подорожувати теж можна буде

      Подобається

      1. Nata

        Дякую за відповідь. А якщо чоловік працює на умові злецення? То теж можна подати на зезволення чи потрібно мати тільки умову о праці?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Зезволеніє – це дозвіл на працю. Не має значення, на підставі якої умови людина працює

        Подобається

  5. Настя

    Здравствуйте, подскажите пожалуйста я работал в Польше по польской рабочей визе с мая по октябрь, могу ли я сейчас поехать работать в Польшу по безвизу на работу?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Відповідь на ваше питання дана тут https://leewadia.wordpress.com/2017/06/17/praca_bezwiz/comment-page-1/#comment-2738

      Подобається

  6. strojko

    Здравствуйте. Очень интересная статья.
    А подскажите пожалуйста.
    Моя жена работала официально по полугодовой визе, ближе к концу работы, еще перед выездом домой, ей начали на работе готовить документы на годовую визу, но у них долго этот процесс..
    Так вот, может ли она приехать по безвизу и продолжать дальше у них работать, или еще где то?
    Или только просто пребывать в Польше, или работать нелегально?
    Спасибо!!

    Подобається

    1. lyamschikova

      Если ваша жена проработала у этого работодателя 3 месяца, если с ней заключили “умову о праце” (не злиценя!) и работодатель подал пакет документов для получения для нее годового разрешения – то она могла не выезжать, а проработать еще 3 месяца, находясь по безвизу. Но для продолжения работы все равно нужно будет получать визу. Так что сейчас неверное уже лучше дождаться разрешения и ехать по годовой визе

      Подобається

      1. strojko

        Согласен. Спасибо!

        Подобається

  7. aerarius

    Доброго дня, дуже актуальна стаття, дякую за пояснення.

    Але ще можете уточнити, що це за термiн 3 мiсяця наприкiцi статтi?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ці 3 місяці вказані як необхідний мінімум у п. 1 статті 88za

      Подобається

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.