Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

Як навчання у поліцеальній школі спрощує отримання карти побиту

Переваги від навчання у поліцеальній школі можна перераховувати нескінченно. І щоразу можна зустріти скептиків, які скажуть: “Ну, і що, що в якомусь законі написано, а от на практиці…. Покажіть мені тих, хто на практиці….” Так стається щоразу, коли починається дискусія навколо твердження “Випускникам поліцеальних шкіл дозвіл на працю не потрібний.” Можна вірити чи не вірити…

Переваги від навчання у поліцеальній школі можна перераховувати нескінченно.
І щоразу можна зустріти скептиків, які скажуть: “Ну, і що, що в якомусь законі написано, а от на практиці…. Покажіть мені тих, хто на практиці….”

Так стається щоразу, коли починається дискусія навколо твердження “Випускникам поліцеальних шкіл дозвіл на працю не потрібний.”
Можна вірити чи не вірити у те, що випускникам поліцеальних шкіл дозіл для роботи справді не потрібний, але ми тут зберемо до купи  норми законодавства.
Вони нам ще знадобляться.

Той документ, який  звільняє випускника поліцеальної школи від дозволу на працю називається Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 21 kwietnia 2015 r. w sprawie przypadków, w których powierzenie wykonywania pracy cudzoziemcowi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest dopuszczalne bez konieczności uzyskania zezwolenia na pracę

В ньому читаємо:

§1. Powierzenie cudzoziemcowi wykonywania pracy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej bez konieczności uzyskania zezwolenia na pracę jest dopuszczalne w przypadku cudzoziemców:

15) będących absolwentami polskich szkół ponadgimnazjalnych, stacjonarnych studiów wyższych lub stacjonarnych studiów doktoranckich na polskich uczelniach, w instytutach naukowych Polskiej Akademii Nauk lub instytutach badawczych działających na podstawie przepisów o instytutach badawczych;

Позиція скептиків тут грунтується на наступному: в Польщі відбулася реформа освіти, гімназій більше немає, поняття “szkola ponadgimnazjalna” замінене у  законодавстві на термін “szkoła ponadpodstawowa“.
Це справді так.

Але ця зміна не відміняє дію згаданого §1 п.15 Розпорядження міністра.

І ось чому:

  • на момент прийняття Розпорядження поліцеальні школи чітко відносилися до “понадгімназійних”.  Відповідно, п. 15 їх стосувався у 2015-му році. Після реформи зникли гімназії, але інша структура закладів освіти змін не зазнала.
    Поліцеальна школа є “понадгімназійною” в старій термінології та “понадподставовою” в новій термінології. Сама ж школа при тому не змінюється. Відповідно, якщо Розпорядження стосувалося поліцеальних шкіл до реформи, воно ж стосується їх й після реформи.
  • практика внесення змін у розпорядження міністрів у Польщі існує, такі зміни вносяться доволі часто. Якщо в конкретно це Розпорядження зміни не були внесені, це означає, що в них нема потреби – суть положень Розпорядження не змінилася

Ще один камінець в город скептиків додає той факт, що  випускників поліцеальних шкіл було додано у перелік тих, хто може працювати без дозволу,  не у 2015 році, а навіть ще раніше. До процитованого розпорядження діяло інше – Rozporządzenie Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 20 lipca 2011 r. w sprawie przypadków, w których powierzenie wykonywania pracy cudzoziemcowi na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej jest dopuszczalne bez konieczności uzyskania zezwolenia na pracę і воно теж містило зазначено норму:

17) będących absolwentami polskich szkół ponadgimnazjalnych, stacjonarnych studiów wyższych lub stacjonarnych studiów doktoranckich na polskich uczelniach, w instytutach naukowych Polskiej Akademii Nauk lub instytutach badawczych działających na podstawie przepisów o instytutach badawczych;

Тож, аби законодавча норма, яка має тяглість у кількох послідовних документах, припинила діяти, її мали б скасувати явно. А цього не сталося.

Отже, після того, як ми переконалися, що випускнику поліцеальної школи дійсно не потрібний дозвіл на роботу в Польщі, можемо перейти до аналізу процедури оформлення дозволу на перебування та роботу (Zezwolenie na pobyt czasowy i pracę).

Вся вона міститься у відповідному розділі вже добре знайомого нам закону Ustawa z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach

Аби оцінити переваги, нам будуть потрібні не всі статті, а лише ті, які стосуються головного документу, який свідчить про наявність дозволу (decyzji):

Rozdział 2 Zezwolenie na pobyt czasowy i pracę

Art. 118.
1. W decyzji o udzieleniu cudzoziemcowi zezwolenia na pobyt czasowy i pracę, poza okresem ważności tego zezwolenia, wskazuje się:
1) podmiot powierzający wykonywanie pracy, a w przypadku gdy cudzoziemiec będzie pracownikiem tymczasowym – także pracodawcę użytkownika;
2) stanowisko, na jakim cudzoziemiec ma wykonywać pracę;
3) najniższe wynagrodzenie, które może otrzymywać cudzoziemiec na danym stanowisku;
4) wymiar czasu pracy;
5) rodzaj umowy, na podstawie której cudzoziemiec ma wykonywać pracę.

3. Przepisu ust. 1 nie stosuje się, gdy cudzoziemiec spełnia warunki zwolnienia zobowiązku posiadania zezwolenia na pracę, określone odrębnymi przepisami

4. W przypadku, o którym mowa w ust. 3, w decyzji o udzieleniu zezwolenia na pobyt czasowy i pracę, poza okresem ważności zezwolenia, zamieszcza się  informację, że cudzoziemiec jest uprawniony do wykonywania pracy na warunkach określonych w przepisie będącym podstawą zwolnienia z obowiązku posiadania zezwolenia na pracę

Ось воно!

Для іноземців, які звільнені від обов’язку мати дозвіл на роботу, в децизії не вказується:
– назва роботодавця
– посада
– розмір заробітньої плати
– тривалість праці
– тип трудової угоди.

Така децизія містить всього дві обов’язкові складові: час її дії та обгрунтування – на підставі чого іноземець звільняється від обов’язку мати дозвіл на роботу.
Все!

Відповідно, при зміні роботи, не лише не потрібно буде чекати, поки новий роботодавець отримає дозвіл (він не потрібний!), а й переподаватися на нову  карту також не потрібно – в децизії нічого не зміниться

=======

Аби оперативно отримувати повідомлення про нові публікації нашого сайту підписуйтеся на оновлення або читайте нас в Телеграм

Вам сподобалася ця стаття? Клікніть, будь ласка, на блок реклами нижче. Це єдине джерело, яке дозволяє нам покривати витрати на підтримку сайту.

Відповіді до “Як навчання у поліцеальній школі спрощує отримання карти побиту”

  1. Любов

    Добрий день.

    23 вересня звільнилась з роботи від якої маю карту побиту. На сьогоднішній день нову роботу не знайшла. На даний час навчаюсь в поліціальній школі на туристиці ( рік навчання 2019-2021). В червні отримала свідоцтво про закінчення навчання в даній поліціальній школі за напрямком бухгалтерія і кадри (рік навчання 2017-2019). Є бажання працювати в кадрах.
    Підскажіть, будь ласка як мені краще податись на карту побиту від поліціальної школи від якого напрямку навчання і який перелік документів. Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      1. Не пропустіть терміну за 15 днів від звільнення подати до воєвуди.
      2. Коли подаєте на нову карту (від подіцеалки), то краще подивиитися перелік документів на сайті воєвудства, в різних воєвудствах можуть бути деякі відмінності, але якщо загально, то пакет документів має включати
      – підставу перебування (довідка про зарахування до поліцеальної школи)
      – страховку (ваш ЗУС пока що діє, але буде потрібно оформити страховку, якщо швидко не знайдете роботу)
      – дохід (виписка з банківського рахунку)
      – умова винайму житла;

      Щойно знайдете роботу – варто донести/ надіслати умову, витяг з ЗУСу та свідоцтво про закінчення школи.
      Якщо у вас немає солідної суми на рахунку та приватної страїовки, то це варто зробити найскоріше, адже це буде підтвердженням ваших стабільних доходів.
      При тому не потрібний заланчник1, тому що у вас карта не по роботі, а по навчанню

      Подобається

    2. Любов

      Дякую

      Подобається

  2. Ann

    Спасибо за нужную информацию! Скажите, пожалуйста, влияет ли на возможность работать без зезволеня срок обучения в школе полециальной? Обучение на мою специальность длилось год, получила свидетельство об окончании. Из Ужонда Воеводского получила ответ, что работать без зезволеня после окончания школы можно, но срок обучения должен быть не менее 2 лет.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Свидетельство об окончании полицеальной школы освобождает от необходимости получать разрешения на работу, назависимо от того, сколько продолжалось обучение.
      Основное условие – это должно быть именно свидетельство об окончании школы, а не курсов.
      Подробнее можно прочитать тут: https://leewadia.wordpress.com/2019/02/19/%d1%8f%d0%ba-%d0%b2%d1%96%d0%b4%d1%80%d1%96%d0%b7%d0%bd%d0%b8%d1%82%d0%b8-%d0%bd%d0%b0%d0%b2%d1%87%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d1%8f-%d1%8f%d0%ba%d0%b5-%d0%b7%d0%b2%d1%96%d0%bb%d1%8c%d0%bd%d0%b8%d1%82%d1%8c/

      Подобається

      1. Ann

        Большое Вам спасибо!

        Подобається

  3. Анна

    Доброго дня. Підкажіть, зараз чекаю на карту побиту, але від роботи, чи можна змінити підставу карти від навчання в поліцеальній школі, чи треба робити нову карту?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо ви вже подали заяву від роботи і працюєте там, то нема сенсу штучно змінювати підставу – ви так затягнете розгляд справи.
      Якщо ж вам доведеться змінювати роботу і все одне треба буде доносити нові документи, то тоді варто зважити, який саме пакет доносити: якщо документи про навчання у вас вже на руках і вчитися ще довго, то це буде доцільніше, ніж ризикувати – чи встигнете назбирати документи від нового роботодавця до децизії.
      Якщо ж вчитися залишається недовго – то є сенс написати заяву про те, що ви завершуєте навчання і плануєте надати новий пакет документів.
      Так ви посилюєте ваші докази того, що маєте намір стабільно працювати в Польщі.
      Кожна ситуація – дуже індивідуальна, вона залежить від багатьох складових

      Подобається

  4. Дмитро

    А якщо чекаєш карту побиту від роботодавця, чи має сенс повідомляти ужонд що я навчаюсь в поліцельній школі. Якщо так то яка процедура повідомлення ужонда про закінчення школи?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Повідомляти ужонд під час навчання особливого сенсу не має. Зайві листи / документи / зустрічі – це витрачання часу інспекторів, й відповідно -затягування часу на розгляд справи.
      Але, якщо була подана заява на побит при невеликій кількості робочих годин (наприклад, робота на півставки, або обмежена кількість годин за умовою зліценя), тоді варто посилити свою заяву документом, який пояснює, що іноземець витрачає свій час із користю і хоче покращити свої можливості працевлаштуваня. Тоді довідка про зарахування до поліцеальної школи, долучена до справи, зайвою не буде.

      Коли ж мова про те, що справа все ще розглядається, а іноземець вже закінчив поліцеальну школу і має відповідне свідоцтво, то повідомити про це інспектора не просто варто, а й дуже бажано.
      Процедура проста – звичайне донесення документів до справи. Цими документами буде копія свідоцтва та лист на ім’я інспектора: Повідомляю, що закінчив/ закінчила поліцеальну школу (свідоцтво додається). Прошу на виконнання ст. 118 (п. 3 та 4) закону про іноземців та пар. 1 п. 15 Rozporządzeniа Ministra Pracy i Polityki Społecznej z dnia 21 kwietnia 2015 не вказувати у децизії дані про роботодавця

      Подобається

      1. Julia

        Скажите пожалуйста как правильно написать прошение ,чтобы в децизии не указывали работодателя. Желательно по-польски. Окончила полицеальную школу,подала документы на карту побыту от работы,хотелось бы получить карту без привязки.

        Подобається

      2. lyamschikova

        польською це буде приблизно так

        (ім’я інспектора)
        Sprawa Nr: ________
        Widział Spraw Cudzoziemców,
        Dolnośląski Urząd Wojewódzki,
        (адреса)

        Ja, (ім’я-прізвище, ПЕСЕЛЬ, дата народження тощо) , niniejszym pismem informuję, że ukończyłam szkołą policealną (назва школи) (RSPO ______ ) w kierunku (назва) (kod _______).

        Dodaję świadectwo ukończenia szkoły policealnej (вихідні дані свідоцтва).

        Na podstawie §1 p. 15 Rozporządzenia Ministra Pracy i Polityki Socjalnej z dnia 21 kwietnia 2015 r. po otrzymaniu zaświadczenia od szkoły policealnej nie potrzebuję oświadczenia lub zezwolenia na pracę.
        Proszę w decyzji określić informacje zgodnie z ustawa 3 oraz ustawa 4 Art. 118. ustawy z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach.

        Z powaźaniem

        Подобається

  5. strojko

    Здравствуйте. А подскажите, закончив полицеальную школу можно работать без разрешения на работу, имеется ввиду без освядчения и зазволения,?? И это можно будет работать только по той специальности которую получил в полицеальной школе?
    Спасибо.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, зезволеніє не потрібно. А коли не потрібно зезволеніе, то в освядчені просто нема сенсу.
      У розпоряджені міністрі ані слова не сказано про спеціальність, лише про факт закінчення такої школи. Отже – працювати без дозволу можна на будь-якій роботі

      Вподобано 1 особа

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.