Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

Як швидко отримати карту побиту. Покрокова інструкція

Пропонуємо вам детальний, покроковий план, який допомомагає максимально прискорити процедуру отримання дозволу на перебування. Цей алгоритм грунтується на нормах законодавства і був випробуваний у Нижньосилезькому воєвудстві, яке відоме надмірними термінами очікування рішення та численними судовими позовами з цього приводу. Автором та тестувальником цього плану є Zoriana Niemiec. У разі виникнення уточнюючих питань просимо задавати їх…

Пропонуємо вам детальний, покроковий план, який допомомагає максимально прискорити процедуру отримання дозволу на перебування.

Цей алгоритм грунтується на нормах законодавства і був випробуваний у Нижньосилезькому воєвудстві, яке відоме надмірними термінами очікування рішення та численними судовими позовами з цього приводу.

Автором та тестувальником цього плану є Zoriana Niemiec.
У разі виникнення уточнюючих питань просимо задавати їх тут в коментарях або звертатися безпосередньо до Зоряни через фейсбук.

Інформація буде актуальна для тих, хто тільки планує подаватись, або ж хто подався недавно і має весь необхідний пакет документів.

Крок 1. Збираємо всі документи разом із внеском і висилаємо поштою на адресу ужонду. Обов’язково з підвердженням отримання (жовтий папірчик як його називають між собою, яке зберігаємо і відкладаємо в папку з документами, воно нам ще пригодиться.

Крок 2. За законом ужонд має 1 місяць на розгляд справи, в складних випадках – 2 місяці (про продовження розгляду повинен поінформувати листом). Тому в залежності від настрою чекаємо місяць або два і висилаємо ponaglenie (також з підтвердженням отримання).

Крок 3. Після понаглення приходить перший лист  із проханням донести оригінали документів і здати відбитки, а також номером справи і іменем інспектора.
Якщо цей лист не від інспектора (!), то можливості отримання печатки в паспорт з ним немає.

Крок 4. Доносимо всі документи і усуваємо браки формальні.
Разом з документами  подаємо лист до інспектора з проханням пришвидшити розгляд справи (який не є обов’язковим, він суттєвої ролі не відіграв).
Обов’язково просимо, щоб на наших копіях документів поставили печатки про отримання і забираємо їх собі в папку.

Крок 5. Скарга на бездіяльність до адміністраційного суду.
Згідно з законом скаргу на бездіяльність можна подавати відразу після того, як було вислано понаглення.
В тестовому випадку справа почала рухатись, тому авторка почекала місяць від моменту донесення документів в ужонд і не дочекавшись жодної відповіді, приготувала скаргу.
Щоб вислати скаргу в суд, не обов’язково брати юриста.
Ціна питання – 100 зл за скаргу на банківський рахунок суду і трохи часу на приготування самої скарги.
Тут  Centralna Baza Orzeczeń Sądów Administracyjnych  – практично нескінченна база справ, на підставі яких можна скласти свою власну за допомогою Ctrl+C Ctrl+V. Щоб знайти справи, вписуємо “6272” в поле Symbol sprawy.
Приклади справ для складання своєї скарги:
III SAB/Wr 82/18 – Wyrok WSA we Wrocławiu
III SAB/Wr 72/18 – Wyrok WSA we Wrocławiu
III SAB/Wr 50/18 – Wyrok WSA we Wrocławiu
В шапці скарги обов’язково вказати отримувача як суд, а ужонд як орган, на який вносимо скаргу. Це буде виглядати приблизно так:
Do: Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu + адреса
Za pośrednictwem: Dolnośląski Urząd Wojewódzki + адреса
Skarżący: дані особи, яка вносить скаргу.
Саму скаргу разом з копіями всіх зібраних документів і з жовтими папірцями (копіями) висилаємо на адресу уженду.
Тепер ужонд має місяць, щоб розглянути скаргу, написати свою відповідь і передати документи в суд.
У тестовому випадку через тиждень від надсилання скарги надійшов лист від інспектора з проханням донести ще один документ і інформацією про те, що можна отримати печатку в паспорт, планованою датою розгляду справи на 10 лютого і копію листа до страж гранична і поліції. Рівно через місяць надійшла відповідь уженду на скаргу з інформацією про те, що справа була передана в суд.
Суд розглядає справи по мірі їх отримання, але на практиці це мінімум 2 місяці від моменту отримання справи судом.
Через 2 місяці від моменту вислання запитів в органи безпеки, до автора  навідались гості з страж граничної, а ще через 2 тижні надійшла децизія.
В цьому випадку можна чекати на розгляд справи в суді також і можливо навіть вдасться отримати компенсацію (ужонд зараз оскаржує всі рішення суду з компенсаціями, а це затягує процес, тому варто добре подумати перед тим як просити компенсацію), а можна написати прохання про закриття справи в зв’язку з отриманням децизії і попросити назад свої 100 зл.

Хеппі енд. Децизія на тимчасове перебування отримана за 6 місяців від подання документів.  Без послуг сторонніх осіб.

Джерело

Щоправда, скептики вже стверджують, що цей план може працювати лише в одиничних випадках. Якщо ним почнуть користуватися масово, то знову з’являться “корки” (перевантаження справами) там, де їх наразі поки що немає (наприклад, в судах).
Чи є вірним це припущення, ми зможемо дізнатися лише на практиці – тобто, тоді, коли за цим планом діятиме одночасно достатньо багато людей.
Отже, запрошуємо всіх до тестування алгоритму.
Знайдуться слабкі місця – будемо всі разом шукати нових рішень.

Принагідно нагадуємо – ми маємо ще один Простий та дієвий алгоритм відстоювання своїх прав при довгому очікуванні карти побиту  і теж з Вроцлава.

=======

Аби оперативно отримувати повідомлення про нові публікації нашого сайту підписуйтеся на оновлення або читайте нас в Телеграм

Вам сподобалася ця стаття? Клікніть, будь ласка, на блок реклами нижче. Це єдине джерело, яке дозволяє нам покривати витрати на підтримку сайту.

Відповіді до “Як швидко отримати карту побиту. Покрокова інструкція”

  1. Кристина

    Подали до суду. Прийшло рішення. В котрому написано за два місяці. А вже пройшло рок. Не знаю зо робити якщо вони навіть суд ігнорять.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Зараз найбільше сподівання – на новий уряд, який може змінити міграційну політику. Якихось надійних та дієвих рішень наразі немає, на жаль

      Подобається

  2. Ihor

    Доброго дня! Дайте будь ласка мені відповідь на таке питання.
    Два роки тому я подав заяву на карту тимчасового побиту, я хочу привести членів сім’ї до Польщі і подати на возз’єднання сім’ї. Але мого доходу може трохи не вистачити, але є гроші в банку, чи можна це додати до заяви? Я маю дохід біля 3000 злотих з них 1800 зл. на квартиру. Хочу подати на карту дружину і сина 6 років.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Квартплата не має враховуватися при обрахунку доходу. Так рахують у Мазовецькому воєвудстві, але законом таке не передбачено.
      3 тис злотих на родину вам має вистачити

      Критерій доходу для отримання дозволу на тимчасове перебування

      Подобається

  3. Ірина

    Доброго дня! Я маю карту побиту, мій чоловік чекає на неї, чи може наша донька (22 роки) подати на карту побиту ціль якої є побит з іноземцем?

    Подобається

    1. lyamschikova

      На побит із батьками може подаватися дитина до 18 років. Або якщо ваша донька студентка на вашому утриманні

      Подобається

  4. Леся

    Доброго дня. Я подала вньосек на побит з родиною для своєї дочки у Варшаві 17.10.2018р. Я написала туди листа із питанням чому так довго розглядається справа, що не отримувала жодної кореспонденції, і досі не маю номеру справи. Через тиждень мені прийшла відповідь: Номер справи, логін і пароль до аплікації “sprawdz status sprawy”. Я зайшла в аплікацію там вказана дата реєстрації вньоску 17.11.2018р. і все. На сайті уженду вказано що на відповідь термін 60 днів. Підкажіть що мені робити в такому випадку? Може хтось мав схожу справу? Буду вдячна за вашу відповідь.

    Подобається

    1. lyamschikova

      У вас минуло зовсім небагато часу від подачі документів.
      Той план дій, якій описаний в статті,дозволяє скоротити період очікування до півроку.
      Ще швидше – виглядає не дуже реальним.
      Якщо ж ви готові до активних дій, то в публікації вказано що робити – подавати понагленіє і одразу скаргу до суду

      Подобається

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.