Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

Як отримати додатковий дохід через нереєстровану господарську діяльність?

Інтернет переповнений запитаннями – як в Польщі розпочати власну справу? Маємо деякі підказки.  Але  розпочати мусимо із застереження. Польща загалом не є країною, яка аж надто зацікавлена у великій кількості дрібних бізнесів. Тим більше, дрібних бізнесів іноземців. Те, що карту для ведення власної справи відкривають вкрай неохоче, вже знають, на жаль, надто багато наших співгромадян.…

Інтернет переповнений запитаннями – як в Польщі розпочати власну справу?
Маємо деякі підказки.  Але  розпочати мусимо із застереження.

Польща загалом не є країною, яка аж надто зацікавлена у великій кількості дрібних бізнесів.
Тим більше, дрібних бізнесів іноземців. Те, що карту для ведення власної справи відкривають вкрай неохоче, вже знають, на жаль, надто багато наших співгромадян.

Але поспішне та передчасне відкриття “спулки” – на щастя, не єдина можливість, яка може допомогти в реалізації бізнес-планів мігрантів.
Такою можливістю, наприклад,  є нереєстрована господарська діяльність.
Ні, оборотів такої діяльності не вистачить на прожиття.
Але цей додатковий заробіток може стати такою собі “подушкою безпеки” при підготовці переходу з найманої праці на власну справу або ж стабільним джерелом доходу, коли зайнятість на основній роботі залишає достатньо вільного часу.

Незареєстровану господарську діяльність регулює Конституція бізнесу Польщі.
Зокрема,  закон Ustawa z dnia 6 marca 2018 r. – Prawo przedsiębiorców

  • Wprowadzenie tzw. działalności nierejestrowej

Dotyczy m.in. drobnej działalności zarobkowej osób fizycznych, np. dorywczego handlu lub okazjonalnych usług. Jeśli przychody z tej działalności nie przekroczą w żadnym miesiącu 50 proc. kwoty minimalnego wynagrodzenia, działalność ta nie jest uznawana za działalność gospodarczą i nie będzie trzeba jej rejestrować w Centralnej Ewidencji i Informacji o Działalności Gospodarczej. Dochody z takiej działalności są opodatkowane na zasadach ogólnych. Jest przeznaczona dla osób, które wykonują działalność osobiście (nie w spółce) oraz przez ostatnie 5 lat nie prowadziły firmy. Działalność taka nie może być objęta wymogiem uzyskania koncesji, pozwolenia czy licencji.

Тобто, термін “нереєстрована господарська діяльність” (надалі в цій статті – DN) застосовується до дрібної комерційної діяльності фізичних осіб, наприклад, періодичної торгівлі або епізодичних послуг (доволі поширений вид такої діяльності – це торгівля домашніми смаколиками на замовлення).
Якщо дохід від цієї діяльності не перевищує 50 відсотків в будь-який місяць суми мінімальної заробітної плати (на сьогодні це – 1300 злотих), така діяльність не вважається економічною діяльністю, та її не потрібно реєструвати в реєстрі підприємців (CEIDG).
Дохід від такої діяльності оподатковується на загальних підставах (в формі PIT-36 є спеціальний розділ “działalność nierejestrowana”).
Важлива умова: бізнес  має впроваджуватися особисто (а не в спілці) й така фізична особа впродовж 5 попередніх років не мала власної фірми (спілки).
Для здійснення нереєстрованої господарської  діяльності не потрібно
отримувати ані ліцензію, ані дозвіл. Й навпаки – ті види діяльності, які підлягають обов’язковому ліцензуванню, не можуть здійснюватися як DN.

Незареєстровану діяльність також слушно називають „firma na próbę”.

В свою чергу, засади підприємницької діяльності іноземців в Польщі регулює закон, який був прийнятий 6 березня 2018 року, Ustawa  o zasadach uczestnictwa przedsiębiorców zagranicznych i innych osób zagranicznych w obrocie gospodarczym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej і який досі є не дуже відомим серед мігрантів, й, відтак, не дуже вивченим, як й будь-які нещодавно прийняті  закони.
Тут одразу варто зауважити, що цей закон не є суто польським, він прийнятий на виконання Директиви ЄС. Тож, варто очікувати в ньому унормування загальноєвропейських норм на території Польщі.

Відповідно до цього закону, іноземці можуть здійснювати підприємницьку діяльність в Польщі на тих самих підставах. як й польські громадяни, якщо вони:

  • є громадянами ЄС
  • мають сталий побит
  • мають статус довгострокового резидента ЄС
  • мають тимчасовий побит на таких підставах:
    • навчання у вищому навчальному закладі
    • воз’єднання з родиною
    • по інших обставинах: коли цей іноземець має статус довгострокового резидента іншої країни ЄС або є членом родини довгострокового резидента ЄС
    • проводить наукові дослідження
    • є біженцем
    • чоловік/ дружина громадянина Польщі
  • мають карту поляка
  • подали заяву на карту тимчасового або сталого побиту або карти довгострокового  резидента ЄС (знаходяться “на печатці”), якщо перед тим вони перебували в Польщі для ведення господарської діяльності

Інші іноземці можуть здійснювати господарську діяльність тільки у вигляді спілок.

Art.4
3. Osoby zagraniczne inne niż wymienione w ust. 1 i 2 mają prawo do podejmowania i wykonywania działalności gospodarczej wyłącznie w formie spółki jawnej, partnerskiej, komandytowej, komandytowo-akcyjnej, z ograniczoną odpowiedzialnością i akcyjnej, a także do przystępowania do takich spółek oraz obejmowania bądź nabywania ich udziałów lub akcji, o ile umowy międzynarodowe nie stanowią inaczej.

Цю статтю (Art. 4 пункт 3) варто читати як пряму заборону займатися будь-якими видами підприємницької діяльності (нереєстрованої – також), крім створення спілок, для найчисленнішого прошарку мігрантів – тих, хто перебуває на підставі карти (очікування карти) тимчасового побиту та  національної візи на підставі роботи.

Тож,  чи є сенс детально розглядати умови здійснення нереєстрованої господарської діяльності, якщо переважна кількість мігрантів не зможе нею скористатися?
Однозначно, є.
Адже для тих, хто вже має/ планує отримати карту резидента ЄС, така можливість буде доволі актуальною. Й для членів родини тримачів “блакитної карти” – також. Й ще для кількох категорій мігрантів.

Отже, що варто знати про нереєстровану господарчу діяльність?

Дохід від діяльності.
До місячного доходу зараховуються всі операції у звітному місяці, навіть якщо оплата надійшла в наступному. Але не зараховуються ті операції, по яких відбулося повернення товару, й відповідно, коштів.
Із обліком варто бути обережними. Адже у випадку перевищення суми у 1300 злотих необхідно впродовж 7 днів зареєструвати діяльність, що одразу створить купу проблем.

Плюси DN:

  • не потрібно повідомляти (ставати на облік) в реєстр підприємців, податкову та органи статистики
  • не потрібні номери NIP та REGON
  • не потрібно сплачувати внески до ZUS (пенсійні та лікарняні) у випадках, якщо в рамках такої діяльності не підписувати умов надання послуг або умови зліцення (в такому випадку внески до ZUS сплачуються на загальних підставах)
  • не потрібно сплачувати авансові податки на доходи та податку VAT, але у випадках діяльності, коли VAT є обов’язковим, його потрібно бути платити
  • спрощений бухоблік (але потрібно вести журнал продажу)
  • не потрібна фіскальна каса (але у випадку деяких видів діяльності, наприклад – перукарських, її все ж таки доведеться мати при тому можна повернути собі частину витрачених коштів)

Який податок доведеться заплатити?

Обмеження у 50% від мінімальної зарплати стосується загального приходу.
Втім, податок можна буде зменшити за рахунок включення в декларацію витрат на діяльність (за умови наявності відповідних чеків).
Тобто. якщо нереєстрованою діяльністю буде, наприклад, консультації психолога, які не потребують накладних витрат, то податок буде більшим. А якщо продаж домашніх пельменів – то значно меншим, якщо зберігати чеки на закупівлю м’яса-борошна.
Ставка податку буде звичайною – 17%, якщо загальний дохід (зі всіх джерел) за рік буде менше 85528  злотих, та 32%, якщо більше.
Тож, скільки таким чином можна заробити?
Якщо надати послуг рівно на 1300 злотих й при тому не нести накладних витрат (наприклад, надати послугу із написання статті для сайту), податок складе 221 злотий, чистий заробіток близько 100 злотих.
Якщо ж діяльність передбачає значні витрати (як от ліпка вареників), то заробіток прибуток з обороту 1300 злотих за мінусом закуплених продуктів та сплаченого податку вийде незначний.

Отже, нереєстрована господарська діяльність доступна не всім мігрантам в Польщі. Й з її допомогою можна заробити не такі вже й значні гроші.
Але…
Для тих родин, у яких доходу для карти вистачає зовсім впритул,  аби відповідати критерію, за певних умов така нереєстрована діяльність може стати рятівною соломинкою.
Або ж для тих, хто сумнівається, чи варто відкривати спілку, нереєстрована діяльність може допомогти оцінити власні можливості та прийняти відповідальне рішення.

=======

Аби оперативно отримувати повідомлення про нові публікації нашого сайту підписуйтеся на оновлення або читайте нас в Телеграм

Вам сподобалася ця стаття? Клікніть, будь ласка, на блок реклами нижче. Це єдине джерело, яке дозволяє нам покривати витрати на підтримку сайту.

Якщо ви хочете нас підтримати й допомогти розвитку сайту – ви можете перерахувати будь-яку зручну для вас суму на наш рахунок PayPal

Відповіді до “Як отримати додатковий дохід через нереєстровану господарську діяльність?”

  1. Roman

    Добрый день. Спасибо за статью. А если есть ФОП в Украине, и на него идет доход выше минимальной зп в Польше, и с него платятся налоги, то как здесь его трактовать будут?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Никак не будут трактовать. Речь идет только о хозяйстенной деятельности в Польше

      Подобається

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.