Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

500+ для українських родин

В першому кварталі минулого року по програмі “Сім’я 500+” було призначено 5 млн злотих для 6418 дітей, які мають українське громадянство.

Програма “Сім’я 500+” працює в Польщі зовсім нещодавно – з 1-го квітня 2016 року, але багато ураїнських родин вже встигли скористатися її можливостями.

Чи важко отримати цю допомогу?
Наші співгромадяни стверджують, що зовсім не важко, значно простіше, ніж, наприклад, отримати карту побуту.
В першому кварталі минулого року по програмі “Сім’я 500+” було призначено 5 млн злотих для 6418 дітей, які мають українське громадянство.
З іншого боку, українці не надто сміливо користуються можливістю. Наприклад, у Вроцлаві з 30 тисяч родин, які отримують допомогу, лише 1% українських (300 родин), при тому серед загальної кількості мешканців  співвідношення на порядок більше  – українці складають понад 10%.

Тож, спробуємо розібратися, як ця програма працює, аби більше наших співгромадян мали змогу отримати належне.

Правовою підставою програми “Сім’я 500+” стала  Ustawa z dnia 11 lutego 2016 r. o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci.
Вона полягала в грошовій допомозі на виховання другої та кожної наступної дитини в сумі 500 злотих в місяць. На першу дитину також можна отримати допомогу, але у випадку, коли доходи сім’ї не перевищують визначеного мінімуму у 800 злотих на одну людину. При тому діти мають мешкати в Польщі.

З 1-го липня 2019 року вступають в силу зміни до цього закону.
Відтепер допомогу можна оформити на кожну дитину, починаючи з першої без підтвердження рівню доходів.
Оновлену форму заяви на отримання допомоги можна завантажити звідси.

Допомога в рамках програми “Сім’я 500+” не оподатковується.

Хто з громадян України може претендувати на таку допомогу?

Можливість скористатися програмою “Сім’я 500+” є у тих, хто має дозвіл на тимчасове перебування з метою праці, яка вимагає високої кваліфікації (тобто, тримачі так званої “блакитної карти”), а також ті іноземці, які мають право перебування в Польщі з поміткою “доступ до ринку праці” щонайменш на півроку.
Практика показує, що для оформлення допомоги не обов’язково вже мати власне “пластик”. Заяву можуть прийняти й при наявности децизії. Виплати призначають з дати децизії.

Для того, аби отримати допомогу “Сім’я 500+”,  треба подати заяву до відповідного органу. За подання заяви оплата не стягується.
З 2018 року допомогу призначає воєвудська адміністрація, але заяву можна подавати у своїй гміні, надсилати звичайною поштою (адресувати треба на Wydział Spraw Społecznych місцевої адміністрації), оформлювати в електронному вигляді через сервіси Emp@tia, ePUAP, на порталі Міністерства цифризації чи PUE ZUS.

Instrukcja składania wniosków za pośrednictwem platformy ePUAP.

Instrukcja składania wniosków za pośrednictwem portalu Emp@tia.

Наведені посилання також містять детальні інструкції щодо умов подання заяви.
Батьки, які виховують дитину одноосібно, теж можуть подавати заяву на отримання допомоги, але до неї треба додавати рішення суду щодо призначення аліментів. Якщо на момент подання заяви такого документу нема – його можна донести впродовж 3 місяців.
Також є спеціальні можливості для пар, які виховують своїх дітей окремо, коли батьки знаходяться в різних країнах, тощо. Всі випадки неможливо перелічити в одній публікації, але не поспішайте відмовлятися від допомоги, якщо ваш випадок нетиповий, спробуйте отримати консультацію посадовців, які приймають заяви.
Тут в нагоді може стати рішення суду в Лодзі, який визнав правомірною призначення допомоги попри те, що батько дітей мешкає в Україні.

Бланк заяви на отримання допомоги “Сім’я 500+” разом із поясненнями щодо його заповнення можна скачати тут  (сама форма складає 6 сторінок).

Допомогу можна отримувати на вибір: на банківський рахунок або готівкою у відділеннях банку PKO (для цього не треба бути клієнтом цього банку).

Варто пам’ятати, що допомога не призначається до повноліття дитини, а лише на певний (доволі короткий) термін, який зазначений у документі, який видається батькам по призначенню допомоги.
Якщо родина й далі претендує на участь у програмі “Сім’я 500+”, вона має завчасно потурбуватися про подання нової заяви.

Практичні поради і багато конкретних прикладів можна знайти тут (польською).

Бажаємо успіхів!

Відповідь на “500+ для українських родин”

  1. Наталья

    +++

    Подобається

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.