Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

Як отримати дистанційний доступ до інформації від ZUS та NFZ

Два потужні процеси рухаються назустріч один одному: все більше наших співгромадян працюють в Польщі легально (відтак, з’являється потреба  пересвідчитися, що роботодавець сплачує ваші внески до ZUS, роздрукувати ZUS RMUA  подивитися, чи був отриманий лікарняний. тощо), а з іншого боку загальною тенденцією в світі є переведення адміністративних послуг онлайн та надання користувачам цих послуг доступу до даних …

Два потужні процеси рухаються назустріч один одному: все більше наших співгромадян працюють в Польщі легально (відтак, з’являється потреба  пересвідчитися, що роботодавець сплачує ваші внески до ZUS, роздрукувати ZUS RMUA  подивитися, чи був отриманий лікарняний. тощо), а з іншого боку загальною тенденцією в світі є переведення адміністративних послуг онлайн та надання користувачам цих послуг доступу до даних  через особистий профіль.

Відповідно, можливості подивитися зі свого комп’ютеру або телефону стан свого рахунку в ZUS, перевірити суми надходжень/витрат, подати свої відомості надаються кожному платнику страхових внесків до ZUS’у.

Раніше ми вже розміщували інструкцію щодо реєстрації на універсальній платформі ePUAP

Тепер поговоримо про локальні онлайнові сервіси ZUS’у та  NFZ.

ZUS

На сайті ZUS  є внутрішня система PUE –  платформа електронних послуг.

Тут подібно до створення профілю в системі ePUAP – потрібно зареєструватися на сайті та одноразово навідатися до ZUS’у із паспортом, аби підтвердити що ви – це ви. Цей крок є важливим, адже надалі ви отримуєте доступ до ваших особистих даних.Створивши такий профіль, ви отримаєте доступ до всієї інформації, що зберігає відносно вас ZUS, Для реєстрації вам буде потрібний номер PESEL або номер паспорту.
До того ж, в цьому сервісі є калькулятор пенсії, дані по всіх пенсійних внесках та інша довідкова інформація, яка допоможе знайти відповідь на багато актуальних питань, які хвилюють тих, хто замислюється про пенсійні виплати.

Також сервіс PUE дозволяє дистанційно звертатися до ZUS і отримувати персоніфіковані відповіді на питання (наприклад: не яка ставка нарахування на зарплату як у вас, а скальки конкретно було перераховано внесків вашим роботодавцем). Таку інформацію можна отримати виключно щодо себе.

NFZ

NFZ  теж має свою онлайнову платформу.

ZIP – Zintegrowany Informator Pacjenta.
Це  база даних NFZ, в якій зберігається історія лікування і фінансування застрахованих. Також там можна побачити свій поточний статус – застрахована людина сьогодні в NFZ чи ні.

Різниця в інформації, до якої можна отримати доступ через PUE та ZIP, полягає в тому, що PUE – це про соціальне страхування, а ZIP –  про лікування.
В якійсь частині ці системи перетинаються (наприклад, коли йдеться про оплату лікарняного), але загалом – це різні бази даних, які накопичуються із різною метою.

22853235_1374805869294765_4399741720841589027_n

У випадку ZIP діє стандартний принцип реєстрації – онлайново створюється профіль (потрібний номер PESEL), після того потрібно одноразово навідатися в офіс NFZ із паспортом, аби підтвердити свою особу.

Візьміть собі за звичку створювати профілі на онлайнових платформах адміністативних послуг.
Щонайменше – це зекономить ваш час.
Але найкориснішими ці профілі можуть виявитися тоді, коли ви знаходитеся поза межами Польщі, а вам терміново потрібний доступ до ваших даних.

=======

Аби оперативно отримувати повідомлення про нові публікації нашого сайту підписуйтеся на оновлення або читайте нас в Телеграм

Tags:

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.