Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

Як перевірити поліцеальну школу в реєстрі RSPO

В поліцеальних школах у розпалі  набір на весняний семестр. Ми вже багато разів пояснювали, що свідоцтво про завершення поліцеальної школи дає змогу іноземцю працювати без дозволів на роботу. Але при тому щоразу зауважували – аби цією чудовою можливістю можна було скористатися, школа має знаходитися у реєстрі навчальних закладів. Без цього  нюансу свідоцтво про закінчення школи не…

В поліцеальних школах у розпалі  набір на весняний семестр.

Ми вже багато разів пояснювали, що свідоцтво про завершення поліцеальної школи дає змогу іноземцю працювати без дозволів на роботу.
Але при тому щоразу зауважували – аби цією чудовою можливістю можна було скористатися, школа має знаходитися у реєстрі навчальних закладів. Без цього  нюансу свідоцтво про закінчення школи не звільняє від дозволу.

Для тих, хто хоче пересвідчитися у статусі школи та в обраному напрямку навчання, ми пропонуємо цю покрокову інструкцію:

1. Реєстр, про який мова, має повну назву Rejestr szkół i placówek oświatowych (RSPO). Він відкритий для всіх, знайти його можна тут.

2  Далі буде найпростіше, якщо ви вже знаєте номер в реєстрі тієї школи, яку шукаєте (наприклад, цей номер вказаний на сайті школи, в її брошурці або вам  його продиктували в секретаріаті).

В такому випадку ви вбиваєте 6 цифр у відповідне віконце, натискаєте кнопку “Szukaj”:

128121

І отримуєте всього одне посилання – на обліковий запис в реєстрі саме тієї школи, яку шукаєте

sec

В обліковому записі будуть перелічені ті спеціальності, по яких школа видає свідоцтва, які звільняють від дозволів на роботу, а також інша детальна інформація про школу.

(Доповнення). Щодо переліку напрямків у профілі школи. В реєстр можуть бути вненсені не всі, по яких школа отримала відповідні дозволи.
Внесення даних учбового закладу в реєстр ркгулює Ustawa z dnia 15 kwietnia 2011 r. o systemie informacji oświatowej.

Art. 7.

1. W RSPO są gromadzone następujące dane identyfikacyjne szkół i placówek oświatowych

20) zawód – w przypadku szkoły ponadpodstawowej prowadzącej kształcenie
zawodowe;

UWAGA 1: W RSPO należy wskazać wszystkie zawody, w których w danej szkole może odbywać się kształcenie, ustalone przez dyrektora szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe, w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę, po zasięgnięciu opinii powiatowej i wojewódzkiej rady zatrudnienia co do zgodności z potrzebami rynku pracy.

UWAGA 2: Dyrektor szkoły przekazując dane dotyczące uczniów i nauczycieli będzie mógł wykazać kształcenie wyłącznie w takich zawodach (specjalnościach, specjalizacjach), jakie zostały wykazane w RSPO.

3. Якщо ви не знаєте номера школи в реєстрі – вам доведеться шукати по назві. І тут варто набратися терплячості. Пошук по назві чомусь не завжди працює коректно. Тобто, якщо одразу видає “Brak wyników. Zmień kryteria wyszukiwania” це ще не означає, що школи в реєстрі немає. Просто доведеться спробувати декілька варіантів пошуку,

Наприклад.
Пошук за назвою “Szwajcarskie Centrum Edukacji” видав нам “Brak wyników”. Назва написана вірно (скопійована в тому ж реєстрі з облікового запису, знайденого пошуком за номером).

sec

А такий самий пошук по назві, набраній суто для тесту – запис в реєстрі знайшов одразу:

терра

Що робити, якщо пошук за назвою не дає результатів?

З нашого практичного досвіду:

  • скопіювати назву з сайту, це спрацьовувало – часткова назва не давала результату, а за повною (включно із SP. Z O.O.)  знайти вдалося
  • у першому розділі (Szkoła lub placówka:) максимально заповнити всі поля: воєвудство, гміна, місто (випадає список, який допомагає у виборі). Тоді ви отримаєте повний список шкіл у своєму місті і зможете весь його передивитися (а може знайти цікаві варіанти шкіл, про які ви раніше не знали)

Звертаємо увагу! Поліцеальні школи мають бути внесені до RSPO з зазначеною у RSPO адресою того міста, де проводять навчання, й мають бути перелічені всі напрямки, по яких школа проводить навчання в цьому конкретному місті.
Тобто, якщо ви поступаєте на навчання, припустимо, у Лодзі, то ця школа має бути внесеною у RSPO саме в цьому місті.
Якщо вам кажуть, що школа має філії в 5 містах, а в RSPO внесена 1 раз – за основною адресою, то вас намагаються ошукати.

Користуйтеся цим реєстром, це цікаво та пізнавально.
А якщо виникатимуть питання – задавайте в коментарях, спробуємо відповісти

=======

Аби оперативно отримувати повідомлення про нові публікації нашого сайту підписуйтеся на оновлення або читайте нас в Телеграм

Вам сподобалася ця стаття? Клікніть, будь ласка, на блок реклами нижче. Це єдине джерело, яке дозволяє нам покривати витрати на підтримку сайту.

Tags:

Відповіді до “Як перевірити поліцеальну школу в реєстрі RSPO”

  1. Діана

    Доброго дня
    а чи є подібний реєстр для університетів?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Подібний реєстр вишів знаходиться тут https://radon.nauka.gov.pl/dane

      Подобається

  2. Katy

    И ещё важно,чтобы это было именно направление полицеальной школы, а не квалификационный курс. Я, например, учусь в ХХХХХХ и там вообще нет курсов. А моя сестра перед этим была в УУУУУУ и мало того, что деньги платила, так еще и оказалось, что окончила ККЗ, а не направление полицеальной школы

    Подобається

    1. lyamschikova

      В школі ХХХХХХ справи йдуть настільки погано, що раз на місяць на нашому сайті намагаються просунути її рекламу 😉
      ХХХХХХ – ми за вас хвилюємося!
      У вас же все добре, правда?
      Моргніть!!!

      Подобається

  3. Artem

    Здається, інформація дещо застаріла, тому що в цьому реєстрі немає даних про спеціальності. Взагалі виникає питання, щодо твердження “В обліковому записі будуть перелічені ті спеціальності, по яких школа видає свідоцтва, які звільняють від дозволів на роботу, а також інша детальна інформація про школу”. В жодному законі не вказано нічого про спеціальності. А отже, з цього випливає, що головне тут – перебування самої школи в реєстрі. З іншого боку поліцеальні школи не надають спеціальності, тому немає сенсу в цьому. Закінчив школу, яка є в реєстрі, – звільнений від обов’язку отримання дозволу на роботу. А перелік предметів на звороті немає значення.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Дякуємо, цікаве зауваження.
      Варто буде розібратися. Або доповнимо публікацію, або зробимо окреме роз’яснення.
      Але ве ж таки: якщо зайти у профіль школи вреєстрі – там є перелік напрямків навчання.
      Для чогось єе його туди вносять?
      Які ваші версії – для чого?

      Подобається

    2. lyamschikova

      Вимога вказувати всі напрямки є:
      2.3. Zawody

      Pole Zawody lub Zawody artystyczne w przypadku szkół artystycznych jest generowane dla szkół prowadzących kształcenie zawodowe oraz zakładów kształcenia nauczycieli.

      UWAGA 1: W RSPO należy wskazać wszystkie zawody, w których w danej szkole może odbywać się kształcenie, ustalone przez dyrektora szkoły prowadzącej kształcenie zawodowe, w porozumieniu z organem prowadzącym szkołę, po zasięgnięciu opinii powiatowej i wojewódzkiej rady zatrudnienia co do zgodności z potrzebami rynku pracy.

      UWAGA 2: Dyrektor szkoły przekazując dane dotyczące uczniów i nauczycieli będzie mógł wykazać kształcenie wyłącznie w takich zawodach (specjalnościach, specjalizacjach), jakie zostały wykazane w RSPO.

      Текст взято тут https://pomocsio.men.gov.pl/rejestracja-szkol-w-rspo-3/

      Ще раз дякуємо за уточнення. Ми доопрацюємо текст

      Подобається

      1. Artem

        Дякую за роз’яснення! Як, на вашу думку, тоді бути в випадку, якщо школа видала свідоцтво про закінчення, але відповідного напрямку у свою чергу в переліку у реєстрі немає? Чи це свідоцтво буде дійсним для використання його у якості документа, що звільняє від обов’язку отримання дозволу на роботу у Польщі? Дякую наперед за відповідь.

        Подобається

      2. lyamschikova

        Все ж таки, в такому випадку краще спитати в школі – чому цього напрямку немає в реєстрі.
        Навряд чи там дадуть неправдиву відповідь.
        Можливо, інформацію в реєстр подали, але її ще не внесли.
        Або ж дозвіл віл органу освіти отримали (а це – головне), а в реєстр подати забули. Помилки трапляються 😉

        Подобається

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.