Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

Довготерміновий резидент ЄС: як отримати? скільки стажу перебування потрібно? та інше

Хто такі “довгострокові резиденти ЄС”? Цей термін тягнеться з Директиви Ради Євросоюзу 2003/109/WE від 25 листопада 2003 року, яка, зокрема, визначає: Основний критерій для визнання іноземця довгостроковим резидентом у Директиві сформульований так: (6) Głównym kryterium uzyskania statusu rezydenta długoterminowego powinien być czas zamieszkania na terytorium Państwa Członkowskiego. Zamieszkanie powinno być zarówno legalne, jak i nieprzerwane,…

2-3Хто такі “довгострокові резиденти ЄС”?

Цей термін тягнеться з Директиви Ради Євросоюзу 2003/109/WE від 25 листопада 2003 року, яка, зокрема, визначає:

Основний критерій для визнання іноземця довгостроковим резидентом у Директиві сформульований так:

(6) Głównym kryterium uzyskania statusu rezydenta długoterminowego powinien być czas zamieszkania na terytorium Państwa Członkowskiego. Zamieszkanie powinno być zarówno legalne, jak i nieprzerwane, w celu wykazania, że związki danej osoby z tym państwem mają charakter trwały. Należy wprowadzić przepis pozwalający na pewien stopień elastyczności, w celu umożliwienia uwzględnienia okoliczności, w których osoba ta mogła być zmuszona do tymczasowego opuszczenia terytorium państwa.

Тобто: перебування іноземця в країні-члені ЄС має бути легальним і безперерервним, таким, що підстверджує тривалі стосунки з країною перебування, При тому, має  бути передбачена певна гнучкість, яка дозволяє іноземцю полишати територію цієї країни.

Крім того: громадяни 3-х країн, які претендують на статус довгострокового резидента повинні мати джерела свого фінансового забезпечення і забезпечення членів своєї родини, яких утримують, мати медичне страхування, сплачувати податки та обов’язкові збори і не бути тягарем для країни свого резидентства.
При тому статус резидента не надається під час проходження навчання чи професійного стажування.

Необхідною умовою для того, аби претендувати на статус довгострокового резидента ЄС, є стаж проживання в одній з країн ЄС від 5 років.
Перебуваня вважається безперервним, якщо жодний з періодів відсутності людини в країні, де вона претендує на статус резидента, не перевищував 6 місяців поспіль і загальний термін відсутності за весь період, який дає підстави для статусу резидента, не перевищує 10 місяців.

Розгляд справи про надання статусу резидента має тривати не більш, як 6 місяців.
Статус довготермінового резидента надається щонайменше на 5 років і продовжується у разі потреби майже автоматично.

Однією з причин втрати статусу довгострокового резидента є знаходження поза межами країни, яка надала цей статус, понад 12 місяців.

Як зараховується в стаж перебування період навчання?

До 5-річного періоду перебування на території Республіки Польща зараховується:
половина терміну перебування на території Республіки Польща – у випадку іноземця, який перебуває на території Республіки Польща:
a) на підставі візи, виданої для навчання у виші або професійного навчання, або
b) на підставі дозволу на тимчасове перебування для навчання у виші або  професійного навчання, або
с) в ході процедури щодо надання статусу біженця.

До 5-річного терміну перебування на території Республіки Польща не зараховується перебування іноземця в період його іншого навчання на території Республіки Польща;

Чому статус довгострокового резидента є таким привабливим?

Щонайменше тому, що резидент моє однакові можливості працевлаштування та ведення господарчої діяльності, що й громадяни цієї країни.
А це означає, що після отримання статусу резидента іноземець може забути як страшний сон всі ці дозволи на працю та обмеження по реєстрації власного бізнесу.
Також іноземець отримує рівний доступ із громадянами цієї країни до: навчань, стажувань, соціального забезпечення, членства у профспілках та інших організаціях, тощо.
Крім того, статус довгострокового резидента певною мірою спрощує можливості для проживання та працювання в інших країнах ЄС.

Що відрізняє польське законодавство щодо довгострокових резидентів від 3344654-seniorzy-przed-komputerem-900-600загальноєвропейських норм?

Вимоги директиви 2003/109/WE у польському законодавстві відображені у законі про іноземців   (Ustawa z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach) у статтях 211-225.

Від загальних вимог Директиви  2003/109/WE  положення закону про іноземців відрізняються наступним:
– в них не зазначено обмежень для отримувачів соціальної допомоги в період 5-річного перебування, яке передує статусу резидента
– є вимога підтвердження знання польської мови (це можуть бути Документи про завершення поліцеальної школи)
– є  вимога щодо  реєстрації місця проживання – її треба мати щонайменше впродовж 2 (3) років до подання заяви на статус резидента

Документом, який підтверджує статус, є загальновідома пластикова карта побиту, на якій міститься позначка “rezydent długoterminowy”.

При обрахунку терміну перебування іноземця в Польщі зараховуються всі підстави перебування – національна / шенгенська візи та дозвіл на перебування (карта)

УВАГА! Зарахування до стажу постійного перебування термін знаходженя “на печатці”  законом не врегульовано!
При тому, що перебування “на печатці” є легальним, це відповідає вимогам директиви 2003/109/WE, і у разі незарахування цього терміну свої права можна доволі легко відстояти через суд, все ж таки тим, хто мешкає у воєвудствах із довгим періодом розгляду справ варто подумати про підстраховку у вигляді візи. Тим більше, що в такому випадку віза дає додаткову перевагу через збереження мобільності.

=======

На повідомлення про наші нові публікації можна підписатися через e-mail.
У нас також працює канал в Телеграмі. Там ми розміщуємо не лише посилання на публікації сайту, а й короткі оперативні повідомлення. Проте з Телеграму ми плануємо йти, оскільки поділяємо безпекові застереження щодо цієї платформи.
Ми будемо дуже раді, якщо ви перетворите вашу вдячність за наші зусилля  на пожертву Фонду “Повернись живим”.
Дякуємо, що користуєтеся нашим сайтом!

Відповіді до “Довготерміновий резидент ЄС: як отримати? скільки стажу перебування потрібно? та інше”

  1. Mila

    Меня интересует эта фраза: –
    Крім того, статус довгострокового резидента певною мірою спрощує можливості для проживання та працювання в інших країнах ЄС.
    Как можно получить работу в Италию и Германию? 🤔 Потому что я была в Италии, они сказали что для них я турист. Моя карта резидента полученная в Польше у них не котируется никак!!??

    Подобається

    1. lyamschikova

      Кожна країна ЄС може впроваджувати власну міграційну політику.
      Але вона має узгоджуватися з Директивою ЄС, на яку є посилання в статті.
      Потрібно звернутися в той орган країни, який займається питаннями міграції, й дізнатися, як легалізуватися людині, яка має карту довготермінового резидента ЄС

      Подобається

  2. Ирина

    «До 5-річного терміну перебування на території Республіки Польща не зараховується перебування іноземця в період його навчання на території Республіки Польща». Насколько мне известно, период учебы засчитывается в 5-летний срок с коэффициентом 0,5

    Подобається

    1. lyamschikova

      Вам правильно відомо.
      Але це стосується стаціонарного навчання у виші та професійного навчання.
      Це в статті є.
      Інші види навчання не зараховуються.
      Так написано в роз’ясненні, яке розміщене не сайті Urzędu do Spraw Cudzoziemców.
      Тут є на нього прямі посилання https://bit.ly/2OQpO4x

      Подобається

      1. Mila

        Извините, то есть если дочка училась в Польше с пятого класса и заканчивает школу, все это время у неё были две карты побыта по три года и хотим подавать на карту резидента, то эти годы проживания в Польше не считаются? Она была у меня на содержание. У меня есть карта резидента. Спасибо!

        Подобається

      2. lyamschikova

        Роки навчання в школі не зараховуються

        Подобається

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.