Життя в Польщі. Законодавство, що стосується українців. Євроінтеграційні процеси. Можливості для сомореалізації та співпраці

Все про використання днів безвізу для воєнних біженців в Польщі. Частина 3

Тут у нас була  Частина 1 А тут – Частина 2   І нарешті – завершення, остання стаття з цього циклу… Що таке короткострокове і довгострокове перебування. Розпочати тут варто з числа 183.Зазвичай,  воно мало кому що каже. А дарма. Якщо ви живете за двома адресами (наприклад – дім і дача, або два міста: місто основного місця…

Тут у нас була  Частина 1 
А тут – Частина 2  

І нарешті – завершення, остання стаття з цього циклу…

Що таке короткострокове і довгострокове перебування.

Розпочати тут варто з числа 183.
Зазвичай,  воно мало кому що каже. А дарма.

Якщо ви живете за двома адресами (наприклад – дім і дача, або два міста: місто основного місця роботи та місто, в якому знаходиться регіональний офіс, за роботу якого ви відповідаєте, або ж – батьківська квартира та помешкання вашого нареченого, тощо), то адресою вашого постійного проживання вважається та, в якій ви проводите щонайменше 183 дня на рік. В ідеалі – саме за цією адресою ви маєте бути зареєстровані.

Коли ви живете на дві країни, все майже так само.  Реєструватися  ви маєте  в тій країні, в якій перебуваєте більше 183 днів на рік. І податки платити – також.

Чому – 183?
183 дні – це половина днів року, округлена в більшу сторону.
Відтак, довгостроковим перебуванням буде те,  що триває більше половини календарного року, а короткостроковим – менше половини.

Коли мова про короткострокове перебування, то підрахунок йде не за весь рік загалом, а за кожні півроку окремо.
А для зручності підрахунків 183 округлили до 180-ти. При такому округленні  початок чергового календарного року трохи зміщується, проте так  рахувати простіше.
Відтак, максимальний термін короткострокового перебування – 90 днів на кожні півроку. Пробути 100 днів в  одному півріччі і 90 в іншому – не можна. Звідси з’являється поняття “коридор” 90/180. Ця формула (90/180), яка у нас спочатку була добре відома як “шенгенський коридор“, а потім як “дні безвізу” не є власним винаходом країн шенгенської зони.
Це  загальне правило.  Громадяни США можуть перебувати в Польщі без візи ті самі 90 днів, що й ми. Громадяни Польщі в Україні – так само.

Також загальним правилом є те, що  перебування іноземця в чужій країні до 90 днів поспіль визначається одними правилами, понад 90 днів поспіль – іншими.
Для громадян України, аби короткостроково перебувати в Польщі (або інших країнах шенгенської зони) достатньо лише біометричного паспорта.
Щоб залишитися довше,  потрібний дозвіл на перебування або національна віза. В Польщі такий дозвіл на перебування називається “karta pobytu” (карта побиту).

До теми: Короткострокове і довгострокове перебування: як ефективно використати всі дні без зайвих перетинів кордону

Чому економічні мігранти (заробітчани), працівники з агенцій тимчасової праці та міграційні юристи так злагоджено твердять, що у воєнних біженців вичерпується  безвіз?

5 років тому в Польщі було вже доволі багато мігрантів з України, а засади їх перебування були дуже простими: потрібно приїхати з робочою (національною візою), а потім на вибір – або щоразу їздити по нову візу, або подати на карту побиту і залишатися допоки не набридне.
Тобто,  проста система з двох складових – або / або, або карта, або віза.

Аж тут 5 років тому в цю простеньку систему раптово увірвався ще один елемент:  Україна отримала безвіз і у наших співгромадян з’явилася можливість просто так взяти і поїхати в Європу.
Це викликало справжню бурю емоцій серед заробітчан в Польщі  – українці, які терпляче чекали карту побиту, теж захотіли взяти і поїхати по шенгену. І тут  виявилося, що в Польщі період очікування карти обраховується як короткострокове перебування  навіть тоді, коли це очікування триває кілька років.
Змиритися з такою несправедливістю мало кому хотілося, палкі дискусії тривали не один місяць. Та й зрозуміти цю логіку не так вже й  просто – у вас давно вже вичерпалися ваші 90 днів безвізу, але ви можете спокійно продовжувати перебувати в Польщі начебто по тому самому безвізу, який у вас вже витрачений, але їздити по шенгену не можете, і якщо поїхати додому, то повернутися можна буде або з візою, або чекати 90 днів, поки поновиться безвіз.
Побіжно виявилося, що у дитини, яка ще навіть не має паспорта, так само може бути вичерпаний безвіз.
Насправді, попри те, що ситуація виглядала доволі абсурдною, логіка в самому рішенні все ж таки була: якби польська бюрократична машина встигала розглядати заяви на карти впродовж 2-3 місяців, як це має бути відповідно закону і здорового глузду, то  нікому б не довелося ламати собі голову спробами те все зрозуміти.

А найбільше  заплутало всіх те, що Польща, на відміну від інших країн шенгену, дозволила й працювати по безвізу.
З цього моменту система з двох елементів перетворилася на систему з трьох елементів – перебувати / працювати однаково можна стало по безвізу / з картою побиту / з візою.
Що тут короткострокове, що – довгострокове, не особливо відрізняли.
Просто звикли до цієї тріади – і все.
Як воно там починалося, вже всі забули, просто  звикли тримати в голові базове правило у дуже спрощеному вигляді: якщо у тебе немає візи або карти, то ти перебуваєш по безвізу і у тебе є всього 90 днів свободи, після 90 днів ти вже нікуди не поїдеш. І ця формула дійсно була вірною, коли йшлося про економічних мігрантів.

На цьому українці, які втекли від війни, мали б спитати – а навіщо нам цей нудний екскурс в історію?
Так, дійсно, це нагадування, в першу чергу, адресоване саме досвідченим мігрантам, які так наполегливо переконують “новеньких”, що у них закінчилися  дні безвізу і вони вже нікуди не можуть їхати.
Разом з тим, це занурення в недавню історію дає можливість й “новеньким” зрозуміти, чому їхні родичі та друзі, до яких вони приїхали, так вперто вмовляють їх сидіти на місці і нікуди більше не їхати.

Але у “новеньких” ситуація  відмінна. Дуже сильно відмінна.

Що таке тимчасова охорона?

Якщо зовсім точно, то інші  підстави  перебування, крім трьох, що були описані вище, у наших співгромадян траплялися й раніше, але це були настільки поодинокі випадки, що мало хто про них знав і рахувався з ними.
Але тепер втікачі від війни – найчисленніша група мігрантів в Польщі, й на підставі чого вони тут перебувають, що їм дозволено, а в чому вони обмежені, варто розібратися всім.

12 березня в Польщі був прийнятий спеціальний закон –  Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa, який дещо  заплутано визначає групу людей, якої він стосується, але іншого визначення у нас все одне немає.
Саме цей закон наразі є ключовим законом в Польщі у всіх питаннях, які стосуються тих громадян Україні, які приїхали сюди після 24-го лютого.
Всілякі уточнення типу “члени родини українців”, “в’їхали через той чи інший кордон” ми залишимо за дужками.
Зосередимося  лише  на тому, що зумовлює підставу перебування в Польщі основної цільової групи, на яку орієнтований цей закон.

Art. 1.
1. Ustawa określa szczególne zasady zalegalizowania pobytu obywateli Ukrainy, którzy przybyli na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z terytorium Ukrainy w związku z działaniami wojennymi prowadzonymi na terytorium tego państwa

Art. 2.
1. Jeżeli obywatel Ukrainy, o którym mowa w art. 1 ust. 1, przybył legalnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie od dnia 24 lutego 2022 r. i deklaruje zamiar pozostania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jego pobyt na tym terytorium uznaje się za legalny w okresie 18 miesięcy licząc od dnia 24 lutego 2022 r.
….
3. Przepisów ust. 1 … nie stosuje się do obywateli Ukrainy:
1) posiadających:

a) zezwolenie na pobyt stały,

b) zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej,

c) zezwolenie na pobyt czasowy,

d) status uchodźcy,

e) ochronę uzupełniającą,

f) zgodę na pobyt tolerowany,

g) zgodę na pobyt ze względów humanitarnych;

….
6. Obywatela Ukrainy, o którym mowa w ust. 1, uznaje się za osobę korzystającą w Rzeczypospolitej Polskiej z ochrony czasowej w rozumieniu art. 106 ust. 1 Ustawy z dnia 13 czerwca 2003 r. o udzielaniu cudzoziemcom ochrony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

Що означають ці 4 абзаци з закону?

Якщо громадяни України легально приїхали до Польщі після 24-го лютого поточного року в зв’язку з війною, залишаються в Польщі (а не їдуть в іншу країну), не мають ані карти побиту,  ані статусу біженця, ані додаткового захисту,  ані дозволу на перебування з гуманітарних причин, то вони можуть залишатися в Польщі до серпня 2023 року як особи, що користуються тимчасовою охороною.

Під легальним в’їздом тут слід розуміти в’їзд в Польщу через пункт пропуску. За інших обставин людина без закордонного паспорту кордон би не перетнула, але зараз перебування в Польщі й без закордонного паспорта також вважається легальним

Status uchodźcy, ochronę uzupełniającą, zgodę na pobyt tolerowany, zgodę na pobyt ze względów humanitarnych та ochrona czasowa – це сталі юридичні терміни, зміст яких зумовлений міжнародними зобов’язаннями

Важливим є те, що  для отримання тимчасової охорони немає жодних інших умов, ніж перелічені в цих абзацах. Для оформлення тимчасової охорони не вимагається додаткових документів, підтвердження виїзду з зони бойових дій чи окупації, тощо.
Це означає,  що людина починає користуватися тимчасовою охороною не з  моменту  реєстрації, а ще з моменту перетину кордону якщо вона  декларує, що біжить від війни.

Суто формально, якщо громадянин / громадянка України на кордоні каже, що він / вона їде до родичів, то він / вона  не користується  тимчасовою охороною. 
Якщо така людина  на кордоні каже, що їде у відрядження в іншу країну і має авіарейс з Польщі, то вона теж не користується тимчасовою охороною. А заїхати, відповідно, зможе, лише якщо має закордонний паспорт та дні безвізу.
Інша справа, що коли  така людина прийде подавати заяву на PESEL, то в ужонді ніхто не знатиме, що саме вона казала прикордонникам.
Тож, якщо ви в стресі сказали на кордоні щось не те – це ще не кінець світу.
Але надалі, якщо ви хочете, щоб “витрачені дні безвізу” нескінченно вас не наздоганяли, вам варто при перетині кордону чітко казати, що ви втікаєте від війни або їдете скористатися тимчасовою охороною в зв’язку із воєнним станом в Україні. Варто навіть вивчити, як правильно це вимовляти польською.
Зрештою, робити так радить наше Посольство.

Спецзакон про допомогу українцям  Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa не містить визначення, що означає “користуватися тимчасовою охороною”, а відсилає нас до іншого закону – Ustawa z dnia 13 czerwca 2003 r. o udzielaniu cudzoziemcom ochrony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, а конкретно – до статті 106 п.1
І Закон про іноземців (Ustawa z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach) так само у визначенні терміну “тимчасова охорона” відсилає нас до тієї ж самої статті 106 п.1

Art. 106.
1. Cudzoziemcom masowo przybywającym do Rzeczypospolitej Polskiej, którzy opuścili swój kraj pochodzenia lub określony obszar geograficzny, z powodu obcej inwazji, wojny, wojny domowej, konfliktów etnicznych lub rażących naruszeń praw człowieka, można udzielić ochrony czasowej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej bez względu na to, czy ich przybycie miało charakter spontaniczny, czy też było wynikiem pomocy udzielonej im przez Rzeczpospolitą Polską lub społeczność międzynarodową

Варто звернути увагу, що ця стаття  містить чітку відповідь на численні закиди, які можна побачити в соцмережах – “якщо ви тікаєте від небезпеки, то ви не можете їздити туди-сюди”.
Закон каже з точністю до навпаки – немає значення, чи люди спонтанно тікають від небезпеки, чи вони їдуть сплановано задля того, щоб скористатися тимчасовою охороною.

Процитована стаття  – єдина норма закону Ustawa z dnia 13 czerwca 2003 r. o udzielaniu cudzoziemcom ochrony na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, яка  наразі діє по відношенню до українців, які приїхали в Польщу після 24-го лютого. Ця стаття декларує право українців користуватися тимчасовою охороною, але при  тому не містить визначення того, в чому ця охорона полягає.

Всі законодавчі норми, які стосуються надання тимчасової охорони українцям, які приїхали в Польщу після 24-го лютого,  визначає спецзакон Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa.
Але й в цьому законі немає прямої дефініції, чим є тимчасова охорона, хай і в рамках окремого періоду і для окремих категорій іноземців.
Проте в законі  є перелік сфер (стаття 1, п. 3) , які  цей закон регулює, а саме:
– працевлаштування
– допомога на рівні місцевих органів влади
–  навчання, виховання та опіка над дітьми
– вища освіта
– підприємницька діяльність.
З цього можна зробити висновок, що тимчасова охорона для українців, які приїхали в Польщу після 24-го лютого – це набір додаткових можливостей в рамках  щойно перелічених 5-ти основних сфер.

Чому тимчасова охорона для воєнних біженців – це довгострокове перебування?

Вище ми вже цитували статтю 2 з закону  Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa

Art. 2.
1. Jeżeli obywatel Ukrainy, o którym mowa w art. 1 ust. 1, przybył legalnie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej w okresie od dnia 24 lutego 2022 r. i deklaruje zamiar
pozostania na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, jego pobyt na tym terytorium
uznaje się za legalny w okresie 18 miesięcy licząc od dnia 24 lutego 2022 r.

В цій статті ключовими в контексті визначення типу перебування є слова “w okresie 18 miesięcy” (впродовж 18 місяців).
Як ми раніше вже  з’ясували,  короткострокове перебування може тривати не більше 90 днів поспіль.
А тут – 18 місяців. Це не просто більше, а в 6 разів більше, ніж максимальний термін короткострокового перебування.
Відповідно, з цього випливає логічний висновок: тимчасова охорона для воєнних біженців з України – це довгострокове перебування, суто тому, що вона перевищує 90 днів.
Тут, звісно, можна сказати – так людина ж не зобов’язана користуватися охороною весь термін, вона може повернутися додому раніше. Може повернутися, а може не повертатися.
Тут справа в тому, що коли на державному рівні розробляється якийсь механізм, то його дизайн має передбачати “максимальне навантаження”,  тобто – бути розрахований на людину, яка скористається можливістю по максимуму, тобто – всі 18 місяців.

Скептики тут обов’язково скажуть – так карту побиту доводиться чекати не лише 18 місяців, а й 24, й 36, і навіть довше
І там теж – таке саме формулювання: “перебування вважається легальним”…
Таке, але не зовсім. Межа дійсно дуже тонка, але вона є, й чітка.

В Законі про іноземців (Ustawa z dnia 12 grudnia 2013 r. o cudzoziemcach)  сказано майже те саме, що й в спецзаконі:

Art. 108.
2) pobyt cudzoziemca na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uważa się za legalny od dnia złożenia wniosku do dnia, w którym decyzja w sprawie udzielenia zezwolenia na pobyt czasowy stanie się ostateczna

Бачите, в чому різниця?
В цьому формулюванні немає чіткого часового терміну. Термін тривання очікування взагалі не згадується.
Те, що справи розглядаються так довго – це пряме порушення як польського законодавства,  так й  законодавства ЄС (ми про це неодноразово писали). 
Отже, коли закон каже “весь термін очікування”, то передбачається, що цей термін вміщується у 60 днів. В крайньому випадку (коли справа складна) – у 90. А в такому разі короткострокового перебування цілком достатньо.
Більше того – Польща справді докладала зусиль, щоб вкластися в межі короткотермінового перебування. Просто їй це так і не вдалося.

Тож, аналогію “а у нас так само при очікуванні карти” тут застосовувати некоректно. В жодному законі не стверджується, що очікування карти триватиме щонайменше 18 місяців, а може навіть й довше.

Для тих, хто все одне сумнівається – є ще одна підказка.
Знову процитуємо спецзакон:

Art. 2.
3. Przepisów ust. 1 … nie stosuje się do obywateli Ukrainy:
1) posiadających:

a) zezwolenie na pobyt stały,

b) zezwolenie na pobyt rezydenta długoterminowego Unii Europejskiej,

c) zezwolenie na pobyt czasowy,

d) status uchodźcy,

e) ochronę uzupełniającą,

f) zgodę na pobyt tolerowany,

g) zgodę na pobyt ze względów humanitarnych;

Тобто – тимчасова охорона не надається тим, хто вже має сталий побит, тимчасовий побит, статус біженця, статус резидента ЄС, додаткову охорону, тощо.
Все це – підстави для довгострокового перебування.
А двох підстав  для довгострокового перебування одночасно бути не може.
При наявності карти побиту безвіз все одне є. А при отриманні сталого побиту звичайну карту потрібно здати.
Отже, з цього теж  випливає, що тимчасова охорона –  довгострокове перебування.

В цьому списку бракує пункту “національна віза”, як справедливо зауважив читач нашого сайту в коментарі до цієї статті.  Це може свідчити або про виняток, або ж про те, що цей пункт пропустили помилково.
Але не руйнує всього доказу загалом.

Який документ підтверджує надання тимчасової охорони в Польщі?

А ось тут ми приходимо до найзаплутанішого моменту у всій цій історії.

Іноземцям, які отримують дозвіл на довгострокове перебування в Польщі, видають  відповідне  рішення (децизію), до якого додається пластикова картка  (в яку “зашитий” чіп з біометричними даними).
Власне, таку ж саму картку зараз видають українським воєнним біженцям в тих країнах, що  прийняли відносно невелику кількість наших співгромадян.

В Польщі  воєнним біженцям  карту не видають. І саме це додатково підживлює страхи щодо вичерпаного безвізу. Пам’ятаєте залізне правило: “немає карти – значить безвіз”?
Ось тут нам це правило ще раз відгукується невиправданими страхами.

Але  чому ж тоді не видають карту, якщо ми вам не набрехали і тимчасова охорона дійсно – довгострокове перебування?
Це було суто технічне рішення, а не нормативно обґрунтована  позиція.
Польська бюрократична система давно вже захлинулася  від необхідності опрацювати заяви на дозвіл на перебування приблизно від мільйона мігрантів.  При тому ці заяви були подані  у різні роки, навіть не місяці чи дні.
А зараз приїхали більше двох мільйонів. Й  Польща готувалася прийняти навіть більше.
Навіть при тому, що ніякого розгляду справи не передбачено, оформлення самого  “пластику”  теж було б завданням не простим. Економічні мігранти зараз чекають свій “пластик” по півроку.

Тому, для зручності воєнних біженців, а також для того, щоб дати продих працівникам ужондів, польські урядовці вирішили обійтися сучасним   та інноваційним рішенням.
Це рішення полягає в створенні низки цифрових реєстрів, які ведуть і за які відповідають різні державні органи Польщі, але в основі цих реєстрів – той, який заповнюється при отриманні номера PESEL:

Art. 4.
1. Obywatelowi Ukrainy, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uznaje się za legalny na podstawie art. 2 ust. 1, na podstawie wniosku złożonego w dowolnym organie wykonawczym gminy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, nadaje się numer PESEL, o którym mowa w art. 15 ustawy z dnia 24 września 2010 r. o ewidencji ludności

Тобто, ні про який “спеціальний песель” чи “UKR PESEL” мова не йде. PESEL – звичайний, як у всіх. Незвичайною є процедура його отримання  і форма заяви, яку потрібно заповнити. Їх визначає наш спецзакон Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa.  Також необхідно надати фото та зразок підпису, а також, здати відбитки пальців
При тому в загальному реєстрі номерів PESEL, в якому є й польскі громадяни, й економічні мігранти, й біженці тощо, ставиться  відмітка UKR, яка й визначає, що людина, яка має цей ідентифікаційний код, користується міжнародною охороною на підставі закону Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa.

Після отримання такого номеру PESEL із позначкою UKR, воєнний біженець може потрапити й в інші реєстри:

Art. 3.
3. Komendant Główny Straży Granicznej prowadzi w systemie teleinformatycznym Straży Granicznej rejestr obywateli Ukrainy, którzy przybyli na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej z terytorium Ukrainy w związku z działaniami wojennymi prowadzonymi na terytorium Ukrainy oraz którzy złożyli wniosek,
októrym mowa wart. 4 ust. 1.

При цьому:

Art. 3.
1. W przypadku gdy wjazd obywatela Ukrainy …. nie został zarejestrowany przez komendanta placówki Straży Granicznej podczas kontroli granicznej, Komendant Główny Straży Granicznej rejestruje pobyt obywatela Ukrainy na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, na jego wniosek, o którym mowa w art. 4 ust. 1

Тобто – прикордонники вносять українських воєнних біженців у свій реєстр після того, як вони отримали PESEL.
Це – саме той момент, який дозволяє виправити ситуацію, якщо ви сказали на кордоні, що просто їдете в гості, а потім передумали і вирішили все ж таки оформити міжнародну охорону.
Після отримання номеру PESEL,  прикордонники мають внести вас у й свій реєстр, в якому відображаються перетини кордону.

На цьому перелік реєстрів не вичерпується:

Art. 6.
1. Minister właściwy do spraw informatyzacji prowadzi rejestr obywateli Ukrainy, którym nadano numer PESEL, w sposób określony w art. 4.

2. Rejestr prowadzi się w systemie teleinformatycznym,

Не питайте, навіщо стільки реєстрів.
Така вона, польська і ЄСівска бюрократія.

Закон  Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa  дуже детально визначає, які дані зберігаються, як їх використовувати, хто за що відповідає, але жодного слова не каже про те, який документ про внесення в реєстр та / або надання тимчасової охорони видається українцям, які отримали той PESEL з позначкою UKR.

А якщо так, то після реєстрації видають той  самий документ, що й завжди – звичайну роздруківку із  ідентифікаційним номером (так само, як це робиться в Україні).
Цей папірець – такий собі документ. Він годиться для того, аби людина могла згадати свій номер PESEL, та й все.  Державним органам зазвичай сама роздруківка не потрібна, їм достатнього самого номеру, далі вони працюють з реєстром.
З іншого боку – трохи дивно, що у людини зібрали біометричні дані (фото, відбитки, зразок підпису), і при тому видали простий папірець. Зазвичай, коли збирають біометрію, то видають документ із “зашитим” в нього чіпом. Такий,  як український закордонний паспорт або польська карта побиту.
Чому така несправедливість?
Насправді, польські урядовці запланували, що воєнні біженці з України матимуть документ  в цифровому вигляді.  Лише в цифровому. Без всякої карти. Це трохи незвично, проте – сучасно.

Пам’ятаєте, були новини, що в Польщі запровадять аналог Дії для мігрантів?
Власне, використання застосунку для генерації цифрового документу, який підтверджує надання тимчасової охорони, передбачено законом Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa.

Art. 10.
1. Minister właściwy do spraw informatyzacji może w ramach publicznej aplikacji mobilnej, …. umożliwić obywatelowi Ukrainy, którego pobyt na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej uznaje się za legalny na podstawie art. 2 ust. 1:

1) pobranie, przechowywanie i prezentację dokumentu elektronicznego zawierającego pobrane z rejestru osób …

При тому всі ці цифрові рішення майбутнього вже тут.
Для того, щоб згенерувати собі цей цифровий документ, вам потрібно встановити застосунок mObywatel. Це посилання призведе вас до повного тексту інструкції та прямої адреси для скачування. 

І ось що нам там кажуть:

За допомогою програми i Дія пл (Diia.pl):
• ви безпечно показуєте свої персональні дані,
ви підтверджуєте статус,
• ви маєте свої права в ситуаціях, передбачених польським законодавством.

А отже це і є той документ, який замінить вам карту побиту на ці 18 місяців.

Чому про це біженцям детально не пояснили на пальцях – так і залишається питанням.
Що робити, якщо у вас немає  смартфона – також.
Але сама можливість згенерувати такий документ ще раз підтверджує, що у вас саме довгострокове перебування, а не якесь інше.

Якщо ви змогли встановити mObywatel і згенерувати документ – ви можете спокійно подорожувати шенгеном в рамках звичного коридору 90/180 і при перевірці підтверджувати свій статус з екрану телефону.
Коли мова про “звичний коридор 90/180” ми просимо вам пам’ятати, що шенгенський кодекс ніхто не відміняв. Якщо ви до 24-го лютого були в Польщі в очікуванні карти і вичерпали безвіз, або були безпосередньо по безвізу і теж його вичерпали, поїхали  в Україну і знову повернулися в Польщу як воєнні біженці, то вам не додадуться нові 90 днів безвізу, щойно ви отримали тимчасову охорону. Вам доведеться почекати так само, як було й раніше – Як може бути, щоб безвіз поновлювався під час перебування в Польщі?

Якщо ж у вас немає смартфона або щось не виходить із застосунком, то це не означає, що ви не можете їздити шенгеном.
Навіть без смартфона, у вас такий самий статус. А значить – такі самі права і можливості.
Просто на випадок перевірки вам варто підготуватися пояснити, чому у вас немає документу про тимчасову охорону: вивчити кілька  фраз англійською  або мовою тієї країни, куди їдете про те, що в Польщі документ існує лише в цифровому вигляді, а ви не можете його згенерувати, мати в паспорті відмітку про в’їзд  (із датою після 24.02) та  мати не так довідку про PESEL, як будь-який документ, який підтверджує, що ви користуєтеся тимчасовою охороною (виплата “стартових” 300 злотих, наприклад).

Втім, й довідка  про PESEL теж цілком може бути  достатньою.
Принаймні, так написали українці з Посольства Фінляндії в Польщі:

Finland

На цьому скріні з листа від Посольства Фінляндії в Польщі, який люб’язно надала нам воєнна біженка, написано, що людина, яка знаходиться в Польщі під тимчасовою охороною, не витрачає там “шенгенський  коридор” (дні безвізу), натомість ці дні почнуть витрачатися, якщо ця людина поїде в іншу країну шенгенської зони  і що документом, який підтверджує користування тимчасовою охороною в Польщі може бути навіть роздруківка про надання номеру PESEL.

Відповідь приблизно такого ж змісту надали й в Посольстві Латвії в Польщі:

Latvia

Навіть більше. Тут фактично прямо написано – якщо ви отримали в Польщі PESEL (очвидно, в рамках оформлення тимчасової охорони), то у вас –  довгострокове перебування (residence).
І ви спокійно можете поїхати в Латвію в рамках коридору 90/180.

Ми також маємо позицію посольства Німеччини в Польщі. Тут про документ, який підтверджує тимчасову охорону, немає жодного слова. Проте чітко сказано,  що безвізовий коридор воєнні біженці з України не витрачають.
І це – вже третя поспіль позиція країн ЄС та шенгенської зони, які підтверджують, що тимчасова охорона для українців в ЄС на час війни – це довгострокове перебування:

Niemcy

І останнє. Часто можна зустріти твердження, що PESEL ніяк не пов’язаний з перетином кордону.
Це вірно лише почасти. Звичайний PESEL,  дійсно, ніяк не пов’язаний.
А от  PESEL в рамках спецзакону Ustawa o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa ше й як пов’язаний!
Сподіваємося, ця стаття вас у цьому переконала!

=======

На повідомлення про наші нові публікації можна підписатися через e-mail.
У нас також працює канал в Телеграмі. Там ми розміщуємо не лише посилання на публікації сайту, а й короткі оперативні повідомлення. Проте з Телеграму ми плануємо йти, оскільки поділяємо безпекові застереження щодо цієї платформи.
Ми будемо дуже раді, якщо ви перетворите вашу вдячність за наші зусилля  на пожертву Фонду “Повернись живим”.
Дякуємо, що користуєтеся нашим сайтом!

Відповіді до “Все про використання днів безвізу для воєнних біженців в Польщі. Частина 3”

  1. Аріна

    Дуже дякую за розгорнуту статтю. Маю питання:

    У мене була повна біометрія на момент коли я заїхала на територію Польщі 4 січня 2024 року і отримала песель укр 30 січня 2024 року. Протягом цього періоду виїжджала лише в Амстердам на 4 дні.

    Зараз я виїхала з Польщі в Чорногорію 8 квітня і повернусь в Польщу 7 травня. У сумі виходить рівно 30 днів. Чи анулюється в такому випадку песель укр чи ні? Чи я маю перебувати за межами Польщі 29 днів максимум? І чи зможу я заїхати на територію Польщі, маючи не використані (приблизно 60 днів) безвізу.
    Завчасно дякую за відповідь!

    Подобається

    1. lyamschikova

      З таким питанням вам краще звертатися до прикордонників (zdsc.kg@strazgraniczna.pl , відповідають впродовж 1-2 діб в робочі дні).
      Справа в тому, що в законодавстві чітко не визначено, що тимчасова охорона (статус УКР) – це довгострокове перебування, як вважатимуть прикордонники – є у вас ще дні безвізу, чи вже витрачені в період 04.01-08.04 – варто спитати у них безпосередньо.
      В Чорногорії у вас безвіз не витрачається, ця країна не входить в шенгенську зону.
      Статус УКР через 30 днів мав би анулюватися, але його можна поновити, це передбачено в законодавстві.
      Загалом подібні питання до прикордонників варто ставити до виїзду з Польщі, щоб можна було вчасно відкоригувати свої плани

      Подобається

  2. Єремія Черезова

    Доброго дня. Хочу поїхати на відпочинок в країну Шенгенської зони. В Польщі без виїзду вже 6 місяців, маю укр песель та дію Пл. Але боюсь, що Польща мене спокійно випустить, а от країна в яку хочу полетіти не захоче впустити знову до Польщі. Хотіла б мати видрукуване якесь підтвердження( номер статті) на англійській мові або польській. Де я можу його знайти? Можливо маєте посилання?
    Бо прочитавши вашу статтю мені все відомо. Але може бути невідомо прикордоннику і можуть виникнути проблеми (

    Подобається

    1. lyamschikova

      Цей документ – Decyzja wykonawcza Rady (UE) 2022/382 z dnia 4 marca 2022 r. stwierdzająca istnienie masowego napływu wysiedleńców z Ukrainy w rozumieniu art. 5 dyrektywy 2001/55/WE i skutkująca wprowadzeniem tymczasowej ochrony.
      Її можна знайти за адресою https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX%3A32022D0382
      Там є й англомовна версія.
      Роздруковувати немає сенсу, прикордонники в курсі.
      Дія.Pl – це те, що підтверджує ваш статус. Більше нічого не потрібно

      Подобається

  3. Микита

    Доброго дня!
    Підкажіть, будь ласка.
    Маю оформлений тимчасовий захист у Польщі, є додаток mObywatel (diia.pl).
    Планую 29-го грудня летіти до Ірландії, яка не є в Шенгені.
    Повертатись до Польщі планую з Данії 28-го січня (рівно 30 днів відсутності)
    Питання – як та коли повідомити Польщі, що я повернувся?
    Адже на рейсі з Данії до Варшави не буде прикордонного контролю в Польщі.
    Але при цьому Польща бачитиме, що я залишив країну 29-го грудня…
    Дякую

    Подобається

    1. lyamschikova

      Це питання законодавством ніяк не врегульоване. Вам варто звернутися з цим питанням до тієї адміністрації, де ви оформлювали тимчасовий захист

      Подобається

  4. Анна

    Доброго дня! Втратила статус укр, оскільки перебувала в Україні більше 30 днів, в Польщу повертатись не планую, але хочу поїхати на відпочинок в Албанію в кінці липня , 90 днів ще не вийшло. Чи пропустять в Польщі, оскільки використані всі дні безвізу, чи потрібно чекати 90 днів і тоді їхати по біометрії? Оскільки перечитала багато джерел і ніби всі дні безаізу вичерпані, хоча була під тимчасовим захистом і за межі Польщі не виїжджала. І люди кажуть, що на кордоні не хочуть пропускати, кажуть чекати 90 днів. Не що посилатись ?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо у вас був статус UKR, то ви не використовували безвіз.
      Це дуже детально пояснюється в статті, під якою ви залишили ваше питання. Прочитайте її уважно

      Подобається

      1. Анна

        Так, але писала на страж граничний, вони відповіли, що повторний вʼїзд можливий лише,
        Якщо пробути за межами України 91 день, або якщо є віза. І додали, що згідно Kodeksu Granicznego Schengen (art 6, ust. 2), до короткотермінового перебування не входить карта побуту і перебування по візі. Так само зверталась за коментарем до зусу, вони відповіли, що можуть відмовити, оскільки втрачено пільги перебування в Польщі, і можуть відмовити.

        Подобається

      2. lyamschikova

        До довготермінового перебування відноситься не лише віза Д / карта побиту, а й, наприклад, статус біженця або міжнародна охорона.
        Але немає значення, що вважає сторонній консультант, коли у вас є позиція прикордонників. Це ж вони будуть вас пропускати або не пропускати через кордон.
        Чому вони надали вам таку відповідь – гадати марно. Якщо ви хочете перетнути кордон Польщі, вам потрібно переконати прикордонників. Напишіть їм ще одного листа. Задавайте не загальне питання, а описуйте вашу конкретну ситуацію:
        Я є громадянкою України, маю біометричний паспорт (номер, дата видачі).
        Приїхала до Польщі (дата).
        Скористалася міжнародною охороною (отримала песель з позначкою UKR), тобто – безвіз не використовувала.
        (Дата) виїхала в Україну.
        З (дата) по (дата) планую перебувати в Албанії. Маршрут поїздки до Албанії….
        За цим маршрутом маю перетнути кордон Польщі (можна вказати орієнтовні пункти перетину кордону).
        Чи зможу я заїхати на територію Польщі в рамках руху безвізового по дорозі до Албанії та на зворотному шляху? які документи мені потрібно мати, аби підтвердити, що я їду через Польщу транзитом?

        Подобається

      3. Анна

        Дякую за відповідь! Буду пробувати.

        Вподобано 1 особа

  5. Світлана

    Доброго дня! Мене цікавить питання, чи потрібно чекати 90 днів, щоб повернутись у Польщу, коли виїхали від війни 24.02.22 та оформили песель УКР, але 15.05.23 повернулися додому і, відповідно, втратили статус УКР. Коли ми можемо виїхати в ЄС, по спливу 90 днів, чи наш безвіз не вичерпано?

    Подобається

    1. lyamschikova

      У вас є повний безвіз 90 днів, можете їхати.

      Подобається

  6. Олена

    Дякую за статтю!
    На разі зараз можна зустріти інформацію, що діти до 12 років, які мають тимчасовий захист (оформлений песель з поміткою укр) фізично не мають дії.пл тому після перебування 90 днів у Польші не мають законні обставини виїджати з країни до інших країн Шенгену. Хоча судячи зі статті дні безвізу не мають згорати.
    1) чи дійсно це так, діти не виїздні?
    2) чи дійсно при рандомній перевірці в іншій країні при відсутності дії.пл це порушення і дитині можуть дати депорт (так лякають)?
    3) в пошуках інформації про це, мені зустрілась відповідь, що будуть якісь правки з червня. Коли батьки можуть добавити дитину у свій myObywatel. Це правдива інформація?
    4) чи є і яка офіційна відповідь щодо дітей до 12 років про пересування за межі Польші?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Діти перебувають під міжнародною охороною, так само як й дорослі, дні безвізу не витрачаються. Але у дітей немає документу, який це підтверджує.
      Дійсно, якщо натрапити на перевірку, то у прикордонників в інших країнах шенгену мають виникати питання. Тож, лякають обґрунтовано, але не зовсім точно. Про депорт зараз взагалі не йдеться, бо навіть у разі порушення правил перетину кордону можуть хіба що видати припис, який зобов’язує покинути шенгенську зону, але виконання цього припису буде відкладено до скасування воєнного стану.
      Щоправда, ще не було жодного випадку, щоб у когось виникали проблеми з цього приводу, прикордонники ставляться до українців із розумінням.
      Тож, якщо дитина їде із дорослою людиною, у якої є документ про надання тимчасової охорони, то хвилюватися не варто.
      Офіційних роз’яснень з цього питання немає. Це свідчить про те, що механізм ще не створений.
      Чи будуть внесені зміни в закон про допомогу українцям в червні зараз говорити зарано. Потрібно дочекатися принаймні розгляду законопроекту в сеймі.

      Подобається

  7. Олена

    Добрий день! Вперше в’їхала до Польщі на початку січня 2023 р. по безвізу, на кілька днів. Тепер (на початку березня) знову приїхала до Польщі і хочу скористатися тимчасовим захистом, отримати Песель укр. Чи маю я на це право? В місцевій міській раді говорять, що якщо я в’їхала до Польщі повторно, то не маю права просити цей статус. Що заїзд вдруге вже не вважається порятунком від війни. Чи мають вони право мені відмовляти в оформленні Песель укр? До цього захист не просила, виплати не отримувала. Дякую!

    Подобається

    1. lyamschikova

      Немає в законі про допомогу українцям вимоги першого в’їзду.
      Ситуація, коли людина перший раз приїхала навідати близьких, забрати передачу з гуманітаркою, на робочу зустріч тощо, повернулася додому й знайшла свій будинок зруйнованим – не така вже й нереальна, на жаль.
      Відтак, людина може попросити тимчасову охорону хоч у другий в’їзд, хоч у десятий.
      Навіть більше. Якщо громадянин / громадянка України отримали тимчасову охорону раніше, повернулися в Україну, пробули там 2-3-4 місяці, і знову повернулися в Польщу, то вони можуть відновити свій статус тимчасової охорони, це передбачено нещодавніми змінами в закон про допомогу українцям.
      Відмова ужонду приймати вашу заяву є неправомірною. Якщо вам не вдасться їх переконати, ви можете подати цю заяву в будь-якому іншому ужонді.
      Якщо вам знову відмовлятимуть, ви можете скористатися цілодобовою урядовою лінією допомоги: +48 222 309 900.

      Вподобано 1 особа

      1. Олена

        Дуже дякую за вичерпну відповідь! І якісні матеріали на сайті!

        Вподобано 1 особа

  8. Вікторія

    Доброго вечора.Знаходилася в Польщі по біометрії до 27.08.22(останній день біометрії)Тобто перетнула кордон в Україну в останній день.Потім перетинала кордон в Польщу по дії.пл,без проблем,але при виїзді в Україну ставили печатку.Коли я зможу в’їхати в Польщу по біометрії,так як по дії пл.в 30 денний термін невкладаюся?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо у вас є тимчасова охорона (те, що ви називаєте дія.pl), то у вас міг взагалі не використовуватися безвіз.
      Тобто, ви зможете повернутися по біометрії тоді, коли вам буде зручно.
      Якщо ви будете поза межами Польщі понад 30 днів, то теоретично – ви втрачаєте тимчасову охорону. А практично – ужонди по заяві її поновлюють

      Подобається

  9. Izabella

    Вітаю! Підкажіть, будь ласка, ситуація наступна: перетнула кордон 27 вересня (якраз тоді оновився коридор 90/180), потім добралась до оформлення песеля зі статусом укр аж 27 жовтня, заодне і профіль зауфаний створили, і мобиватель встановла, все ок. І питання – в мене дні біометрії зараз як вичерпались (для поїздок в інші країни шенгену)? 30 днів (27.09-27.10), а потім напевно вже не рахувались, бо знаходжусь від 27.10 зі статусом укр, а я раніше зустрічала формулювання типу «дні безвізу не рахуються, якщо ви знаходитесь в Польщі або Україні із песель укр». То як це виходить – до 27.03 ще є 60 днів безвізу з іншими країнами шенгену? 🤔🤔🤔
    Буду дуже вдячна за відповідь)

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо ви оформили тимчасову охорону ( це робиться через отримання песеля з позначкою UKR), то вважається, що ви перебуваєте під охороною з першого дня від перетину кордону. Тобто – ваш безвіз не використаний і ви можете подорожувати по шенгену в рамках 90 днів в півроку

      Подобається

  10. Тетяна

    В’їxала до Польщі у березні 2022. Чи зможу перетнути польсько-німецький кордон у лютому 2023, щоб звідти вилетіти в Канаду? (знайшла тільки такий квиток на літак). Боюся, щоб мене пропустили на кордоні, щоб не втратити витрачені гроші.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Зараз неможливо передбачити, які умови перетину кордону будуть в лютому

      Подобається

  11. Володимир

    Доброго дня, якщо дівчина перебувала з березня по серпень у Польщі та встановила додаток дія пл лише в липні, чи може вже заїжджати в Польщу зараз, чи обновився безвіз(пробули на території України >90 днів)
    З повагою

    Подобається

    1. lyamschikova

      Має значення не встановлення додатку, а оформлення позначки UKR в песелі.
      Якщо це було зроблено, то у дівчини не витрачався безвіз, вона перебувала під тимчасовою охороною з моменту в’їзду.
      Якщо вона була відсутня в Польщі понад 90 днів, то тимчасову охорону вона втратила, але в межах безвізу їхати в Польщу може. Безвіз у неї, судячи з наведеної вами інформації, точно є

      Подобається

  12. Марія

    Добрий день, дякую за таку “розжовану” інформацію в статті.
    Підкажіть будьласка, я вʼїхала до Польщі на прикінці квітня 2022, але не робила песель укр бо вже до цього мала звичайтий песель (раніше навчалася і працювала в Польщі, але повернулася до України за кілька місяців до початку повномасштабного вторгнення), зараз по ньому працевлаштована і жодної допомоги від польщі не оформлювала.
    Маю таке питання, як я можу виїхати до України чи пересуватися по шенгенській зоні? Чи маю оформити якусь довідку в уженді або, якось запросити додати ту позначку укр до мого песеля? Чи маю зробити візу?
    Заздалегіть дякую за відповідь!

    Подобається

    1. lyamschikova

      Допоки ви не оформили тимчасову охорону, то ви перебуваєте по звичайному подовженому безвізу, так само, як це було в перші місяці епідемії. Це дає вам можливість бути легально в Польщі і працювати. Але іздити по ЄС після вичерпання основної (не подовженої) частини безвізу, ви не можете. Так само ви не зможете легко повернутися в Польщу, якщо захочете виїхати – потрібно буде або національна віза або чекати 90 днів, поки поновиться безвіз.
      Українці, у яких є песель, для отримання статусу “тимчасова охорона” мають подати заяву, на підставі якої в реєстр з песелем вноситься позначка UKR.
      Чи є у вас зараз можливість подати таку заяву і тоді повернутися в Польщу на підставі тимчасової охорони сказати важко – по закону на це було встановлено 90 днів (або навіть 120 днів). Але варто запитати в ужонді. Можливо, їм простіше надати вам тимчасову охорону, ніж, наприклад, розглядати вашу заяву на карту побиту.

      Подобається

  13. Тетяна

    Добрий день. Я перебувала у Польщі з березня по жовтень 2022р. Отримала песель (укр), у липні встановила додаток дія.пл. Наразі я виїхала до України та планую залишитись вдома, як наслідок, втрачаю право на тимчасовий захист в Польщі. Питання: чи можу я виїхати в перших числах січня 2023р. до Польщі або іншої країни Шенгену на кілька святкових днів (це буде менше ніж 90 днів в Україні)? Дякую за відповідь.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, у вас безвіз не витрачений і виможете їм вільно користуватися.
      Разом з тим, ви зможете перетинати кордон шенгену як по безвізу, так й на підставі тимчасового захисту – минулого тижня рада ЄС оновила свою директиву щодо надання українцям тимчасового захисту у відповідь на атаки на критичну інфраструктуру.
      За цією директивою українці, які повернулися додому, все одне зможуть користуватися тимчасовим захистом в ЄС, якщо у них значно погіршуватимуться побутові умови.
      Відтак, ви спокійно зможете поїхати на свята

      Подобається

      1. Тетяна

        Дуже дякую за відповідь. Якщо я проживаю на території, де зараз немає активних бойових дій (Одеська область), я також зможу по останній Директиві ЄС в будь який момент виїхати до Польщі та зберегти статус укр? Поки живу тут, але в разі чого може доведеться повертатись до Польщі ((

        Подобається

      2. lyamschikova

        Директива ЄС стосується всієї території України

        Подобається

  14. Вікторія

    Доброго дня, підкажіть будь ласка, я з сином та моїм батьком в’їхали в Польщу ще до початку війни по річній польській візі, термін якої в мене спливає в грудні, в батька та мого сина в січні. Протягом всього часу я 2 рази поверталася в Україну , вони безвиїзно. Підкажіть буде ласка як максимально довго продовжити наше перебування на території ЄС?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ваші візи продовжуються до кінця дії воєнного стану спецзаконом Ustawa z dnia 12 marca 2022 r. o pomocy obywatelom Ukrainy w związku z konfliktem zbrojnym na terytorium tego państwa
      детальніше можна прочитати в цій статті https://wp.me/p6f1CG-4EV

      Подобається

  15. Андрій

    Доброго дня. Не можу я зрозуміти, що якщо я приїхав до Польщі, оформив PESEL, то мої дні по безвізу вже не горять, адже я на основі тимчасового захисту знаходжусь, і наприклад, якщо я за хочу попрацювати 3 місяці в Німеччині, то спокійно зможу вже поїхати на основі безвізу?
    Дайте будь ласка відповідь. Завчасно дякую!

    Подобається

    1. lyamschikova

      В Німеччині немає роботи по безвізу.
      Польща – єдина шенгенська країна, яка дозволяє працювати під час безвізового перебування

      Подобається

  16. Dmytro

    Доброго дня. Дуже дякую за проведену роботу з статею! Хотів би уточнити інформацію щодо свого кейсу. 10 квітня ми приїхали до Польщі і незабаром отримали укр песель. А на початку серпня поїхали по спонсорській програмі до Англії. Пробувши більше місяця в Англії отримав пропозицію щодо роботи в Польщі, і хочемо повернутись. Питання:
    1. Ми можемо заїзджати до Євросоюзу по біометриці по біометриці, якщо дні перебування в Польщі не вичерпували безвіз?
    2. Чи можу я офіційно працевлаштуватись в Польщі, якщо укр статус був втрачений? Що для цього потрібно?
    Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, безвіз у вас є.
      Можете офіційно працевлаштуватися, українцям дозволи на роботу не потрібні.
      Ваш безвіз буде продовжуватися до кінця воєнного стану

      Подобається

  17. Вікторія

    Доброго дня, якщо в мене стоїть штамп про депортацію з Польші, мене пропустять як біженку? ( я вагітна і вже добре видно, це може якось вплинути?)

    Подобається

    1. lyamschikova

      Немає ніяких спеціальних рішень для вагітних в зв’язку із війною.
      Якщо є заборона в’їзду в ЄС – то вона діє

      Подобається

  18. Аліна

    В Польші купила б/у автомобіль по договору купі-продажі. Чи можу я його на себе оформити? Маю Український закордонний паспорт, PESEL UKR, тех паспорт на машинну, техосмотр, страховка на попереднього володаря. Які ще справки, документи потрібні? Планую їздити на ньому у Польші.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Ваше питання не стосується теми статті

      Подобається

  19. Вика

    Доброго вечера. А чи можна отримати юридичну консультацію з сімейного права у україномовного адвоката, зі знанням польських законів? Куди звернутись? Дякую

    Подобається

    1. lyamschikova

      Зверніться в будь-яку юридичну консультацію в Польщі, репутація якої вас задовільняє. Там майже гарантовано працюють юристи, які розуміють українську

      Подобається

  20. Andres

    Дуже дякую за цей документ. Думаю вдасться його застосувати.

    Вподобано 1 особа

  21. Andres

    Доброго дня. Підкажіть будьласка, якщо зараз в’їхати у Польщу з біометричним паспортом, отримати “UKR PESEL”, встановити та зареєструватися в додатку MObuwatel, після цього можна легально працювати у польській фірмі далекобійником, до закінчення терміну тимчасового захисту? А то зараз отримати в консульстві робочу візу, це щось не реальне по часу.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Тимчасова охорона та робота далекобійником ніяк між собою не пов’язані.
      Більше того, для такої роботи зараз більше обмежень, ніж було до війни. Адже умови працевлаштування не змінилися (звільнення від дозволів на роботу діє лише в межах Польщі). При тому виїзд чоловіків за кордон ускладнений

      Подобається

      1. Andres

        Дякую за відповідь. А якщо робота водія буде в основному по Польщі, а не часті виїзди за межі Польщі, не будуть перевищувати 30 днів поспіль та не будуть перевищувати коридору по біометрії, це буде законно? Тому що деякі польські фірми готові брати водіїв на роботу по біометрії та з активованим MObuwatel. Чи в такому випадку, немає якоїсь підстави з їх боку?

        Подобається

      2. lyamschikova

        В умовах роботи водіїв-далекобійників по ЄС нічого не змінилося

        Подобається

      3. Andres

        Для роботи далекобійником у польській фірмі завжди українцям треба було, або робочу візу, або карту побиту, або в рідких випадках, через брак водіїв на фірмі, брали вже по біометрії, на 90 днів, а потім на 90 днів до дому. А якщо тепер получається, що програма (Diia.pl) і є тим документом, який замінює карту побиту на 18 місяців, то виходить, що з нею і працювати далекобійником законно? Чи я не правильно трактую ті нові норми?

        Подобається

      4. lyamschikova

        Завжди для роботи далекобійником по ЄС потрібні були дозволи на роботу за межами Польщі. Багато фірм цими вимогами нехтували, але вони були.
        У тих вимогах нічого не змінилося. Якщо у чоловіка є підстави виїхати з України (наприклад, 3-е дітей на утриманні) і він оформлює в Польщі тимчасову охорону, то він може працювати в Польщі без дозволів, які і всі українці зараз. Тимчасова охорона дозволяє бути в країнах ЄС до 90 днів в півроку, Польщу можна залишати не більше, ніж на 30 днів поспіль.
        Але при тому в кожній країні ЄС вимоги до пакету документів далекобійника залишаються тиками ж, як і були раніше. До того ж, треба пересвідчитися, чи конкретна країна вже визнає електронний документ про надання тимчасової охорони

        Подобається

      5. Andres

        Дякую за відповідь. Я якраз за це і хотів по чути, так як мене саме цікавило, законність праці водієм, по відношенню до шенгенського законодавства. Про документи, яких треба багато та дозволи, які оформляють вже польські фірми, для роботи по ЕС, мені відомо, як і те, що в польських фірмах давно це відпрацьовано, бо їх за це сильно карають. А ось за порушення шенгенського законодавства, завжди відповідає сам водій.

        Подобається

      6. lyamschikova

        Дуже часто водії працюють по сірих схемах.
        Але ми в цю тему не заглиблювалися. Вона надто вузько-спеціальна.

        Подобається

      7. lyamschikova

        Для водіїв з’явилася можливість отримання робочої візи безпосередньо в Польщі,

        Натисніть, щоб отримати доступ до D2022000180901.pdf

        Якщо посилання не відкриється – то через пошук:Rozporządzenie Ministra Spraw Zagranicznych z dnia 18 sierpnia 2022 r. w sprawie wydawania wiz krajowych cudzoziemcom przebywającym na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej

        Подобається

  22. Ольга

    Добрий день. Підкажіть, будь ласка, якщо я маю дію.пл., а мій син ( 9 років) не має ні дії , ні паспорта, але він вписаний в мій біометричний паспорт і має песель укр. чи зможемо ми виїхати в Болгарію і повернутися назад до Польщі? Чи потрібний мені дозвіл від батька для такої подорожі?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Питання щодо дітей законодавством, на жаль, не врегульоване. Скоріше за все, ви зможете підтвердити статус вашої дитини довідкою про надання песелю. Але гарантії немає.
      Для поїздок всередині ЄС вашій дитині дозвіл не знадобиться – наявність дозволу контролює українська держава та перевіряють українські прикордонники. В ЄС також є правила виїзду дітей, але для іноземців їх перевіряють нечасто, а для воєнних біженців – й поготів

      Подобається

      1. Ольга

        Дякую.

        Подобається

  23. Iryna

    Я заїхала до Польщі 03.95.22 та згодом оформила песель укр. Ніяких виплат не отримувала і не подавала на них. 22.06.22 я виїхала до Великобританії за програмою “Дім для України”. Де зараз і перебуваю і отримую соціальну допомогу. Скажіть, будь ласка, якщо я приїду до Польщі, скільки надалі я можу легально знаходитись в країні? Це буде безвіз чи довгострокове перебування? Пропонують роботу вчителя англмови в держ коледжі, але я не знаю щодо перебування. Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Після того, як ви відсутні в Польщі 30 днів, ваш статус тимчасової охорони анулюється.
      Ви можете перебувати по безвізу або по робочій візі

      Подобається

  24. Юлія

    Добрий день! Я заїхала до Польщі 24.03.2022 по громадянському паспорту України (книжка), а моя дитина по ID паспорту України. Оформили PESEL UKR, користуємося пріоритетами тимчасовим захистом. Зараз нам пропонують виїхати до Франції з оформленням такого ж тимчасового захисту (самі ми нікуди не збиралися, просто отримали пропозицію) В мене питання: яку держустанову тут в Польщі мені потрібно повідомити про виїзд до іншої держави?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Начебто, всередині ЄС має працювати обмін інформацією – коли ви реєструєтеся у Франції, в Польщу має надійти автоматичне повідомлення.
      Повідомляти не потрібно. Адже ваш приїзд в іншу країну ще не гарантує, що ви скористаєтеся в ній тимчасовою охороною Якщо вам не сподобаються умови, то впродовж 30 днів ви зможете повернутися до Польщі і нічого не втратити

      Подобається

  25. Nadija

    Добре й день.Скажіть будь ласка,я перебувала у Польщі з 04.02.2022 по 02.04.2022 по біометрії і другий раз поїхала 23.05.2022.та до сьогодні там перебуваю.Песель не оформляла і статус також.Чи отримаю департацію на кордоні,чи протягом 90 днів не зможу виїхати

    Подобається

    1. lyamschikova

      Депортації не буде.
      Якщо ваш безвіз закінчився під час перебування в Польщі, то ви можете далі легально перебувати до відміни воєнного стану в Україні.
      Але їздити по шенгену ви не зможете; І якщо повернетеся в Україну, то знову заїхати ви зможете лише з метою отримання тимчасової охорони.
      Детальніше про продовження вашого безвізу можна прочитати тут https://wp.me/p6f1CG-4EV

      Подобається

  26. Ксенія

    Добрий день!

    Дуже дякую за змістовний та розгорнутий аналіз щодо використання днів безвізу для Українських воєнних біженців.
    Проте є наступна ситуація пов’язана з втратою тимчасового захисту після отримання PESEL UKR через виїзд до Великобританії:
    Після 24.02.2022 виїхала з України по біометричному паспорту з невичерпаними 90 днів.
    Приблизно 20 березня отримала номер pesel за статусом UKR.
    Згодом на 88 день (наприкінці травня) за попереднім отриманням спонсорської візи (Homes for Ukraine) був здійснений виліт до Великобританії з отриманням 3-річного права на проживання (BRP) та відповідно повернення.
    Але поряд з цим не поверталась до Польщі більше 30 днів.
    І є відповідно питання:
    Якщо я вилетіла з Великобританії ще до повного відновлення безвізу до шенгенської зони після втрати статусу тимчасового захисту в Польщі, чи маю збережені дні (більше ніж 2) по безвізу через активний pesel у проміжку березень-травень в Польщі?

    Попередньо вдячна за Вашу відповідь, lyamschikova.

    З повагою,
    Ксенія

    Подобається

    1. lyamschikova

      У вас немає жодних підстав для хвилювання щодо днів безвізу.
      В Польщі ви були на довгостроковому перебуванні і безвіз не витрачали.
      У Великій Британії, судячи з вашого опису, у вас також довгострокове перебування.
      А отже у вас є повний безвіз для подорожей шенгеном

      Подобається

      1. Ксенія

        Вкотре неймовірно вдячна за доказову статтю та допомогу у ситуаційному випадку.
        Що правда виникло наступне невелике уточнення:
        Чи потрібно пред‘явити номер PESEL з статусом UKR в разі запиту доказу від прикордонника напр. з території Німмечини?
        Оскільки є побоювання, що відбуватиметься автоматичний підрахунок безвізових днів на основі прикордонної бази даних.

        З повагою,
        Ксенія

        Подобається

      2. lyamschikova

        Після 30 днів відсутності в Польщі ваш статус UKR з реєстру має бути прибраний. Тому пред!являти недійсний документ не варто. Вам радше знадобиться британський документ про надання прихистку.

        Подобається

      3. Ксенія

        Красно вдячна за чітку та вичерпну відповідь!

        Подобається

  27. Ореста

    Доброго дня,
    Щиро дякую за змістовну статтю. Дуже не проста ситуація і поведінка граничної служби.
    З 25.02 у Польщі з дітьми, PESEL UKR, від 08.04., mObywatel на смарті. Була двічі в Україні після 90 днів, двічі пропускали але останній раз був не дуже приємним, трошки понервувала-казав, що будемо йти в офіс на пояснення чого їздила, я не заперечувала то він одразу записав як «біженку» в системі , пропустив але казав робити візу чи карту побиту… Зараз мушу вилетіти в країну не Шенген і повернутись за 10 днів назад в Польщу. Паспорт біометричний. Чи не виникне зараз проблем з в‘їздом? Буду аргументувати як Ви порадили. Польська -вільно розмовляю. Маю надію, що впустять ))

    Подобається

    1. lyamschikova

      Судячи по описаній вами ситуації – ви натрапили на особисте ставлення прикордонника.
      Такі ситуації можуть повторюватися. Тому варто просто бути впевненою в своїй правоті та готовою відстоювати свої права.
      На той випадок, якщо прикордонник буде радити робити карту чи візу, можна його спитати, яка на його думку може бути підстава отримання карти / візи для громадянина України, який шукає в Польщі тільки прихисток, має гроші на прожиття і не претендує на зайняття чужого робочого місця?
      Будемо вам вдячні, якщо ви напишете, наскільки легко вам вдалося пройти кордон після повернення з вашої 10-денної поїздки

      Подобається

      1. Ореста

        Дякую Вам за відповідь та поради.
        Дуже нервую але аде стільки начиталась, що готова до дискусій .
        Ще дзвонила в страж гранічну (додзвонилась чудом) стосовно поїздки, то відповідь була, що впустять але казав якось так неохоче якось. І чилала коментарі в одній з груп у Фейсбуці, що дійсно, після отримання тимчасового захисту у Польщі, дні безвізу не використовуються.
        Маю надію, що все пройде добре. Відпишусь обов‘язково.

        Вподобано 1 особа

      2. Ореста

        Дякую за відповідь та поради.
        Читала багато і дійсно, більше маніпуляцій ніж чистоти.
        Відповідь стражи гранічней на яку чудом додзвонилась : впустять, але не радісно казав. Також знайшла в фейсбуці лист дівчини яка писала до стражи гранічней польсько-німецької, про 90/180 і там чітко написали, що після отримання PESEL UKR, є тимчасовий захист/побит , легальний, без використання днів безвізу по шенгену.
        Про своє повернення напишу, обов‘язково.

        Подобається

      3. Ореста

        Доброго вечору!
        Сьогодні затвердили mObywatel -Dia .pl як офіційний документ підтверджуючий легальність вашлго перьування на теритоії РП!
        Дякую Вам, що були впереді усіх оновлень і вселяли надію і впевненість !
        Про свою подорлж, відпишу .
        Щиро вдячна! Здоров‘я та миру!

        Вподобано 1 особа

      4. lyamschikova

        Навзаєм дякуємо за ваш відгук!
        Користуйтеся нашим сайтом й надалі. 😉

        Подобається

      5. Ореста

        Доброго дня.
        Моя відпустка та перетин кордону з нешенгену в Польщу, пройшла без жодних питань та проблем. При в‘їзді запитаннями були, скільки днів тому виїзджала і чи залишаюсь у Польщі,чи їду дальше і все.
        Ще раз, дякую за підтримку та роз‘яснення!

        Подобається

      6. lyamschikova

        Ура! Дуже раді за вас!

        Подобається

  28. Анастасія

    Доброго дня, дякую за змістовну статтю
    Але маю такі питання
    1. На скільки я зрозуміла, з тимчасовим захистом я маю право покидати Польщу не більше 30 днів. Я планую їхати в Україну для вирішення справ. Чи є якесь обмеження в кількості разів таких поїздок? Чи це на розсуд прикордонника ?
    2. Якщо я перевищу 30 днів, перебуваючи в Україні, я втрачу тимчасовий захист? Якщо так то які наслідки будуть в майбутньому?

    Подобається

    1. lyamschikova

      1. Не має обмежень по кількості поїздок. Головне, щоб одна поїздка не тривала довше 30 днів.
      2. Так, відсутність в Польщі впродовж 30 днів тягне за собою втрату тимчасового захисту. Наслідків з цього ніяких немає. Питання, що робити людині, яка виїхала, але вирішила повернутися в Польщу наразі ніяк не врегульоване. І навряд чи буде врегульоване, якщо ситуація на фронті не зміниться в гірший бік.

      Подобається

      1. Анастасія

        Тобто якщо людина виїхала і хоче повернутись через 50 днів наприклад, то її можуть не пропустити?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Питання не в тому, щоб перетнути кордон, а в тому, які підстави перебування будуть.
        Якщо при повторному в’їзді після відсутності в Польщі понад 30 днів вже не діє тимчасова охорона і законодавством не передбачена можливість її відновити, то людина перебуватиме по безвізу. І навіть більше – на підставі спецзакону по безвізу можна перебувати й після вичерпання 90 днів. Але при тому немає доступу до безоплатних медичних послуг (що може бути критичним).
        До того ж, якщо людина перетинає кордон по безвізу, то прикордонники мають питати у неї наявність грошей, страховки, адресу перебування тощо.

        Подобається

      3. Анастасія

        Дуже вдячна вам за відповідь

        Подобається

  29. Владислав

    Добрий день
    Тут багато говорили про країни шенгену, про виїзд і повернення
    питання таке, я вже більше 90 днів у польщі, є песель укр., для отримання прихистку у польщі
    чи можу я виїхати та повернутися до польщі з безпечної країни ( наприклад країна азії чи америки ) не з шенгенської зони, користуючися умовою про 30 днів виїзду без втрати прихистку

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, можете

      Подобається

    2. Марина

      Доброго дня Вам! У мене два запитання! Буду дуже вдячна, якщо зможете допомогти (відповісти).
      1. 25 лютого 22 року, заїхала до Польщі. Через місяць отримала Песель Укр, згодом з”явилася картка в додатку mobywatel. Допомоги на дітей не оформлювала. 90 днів закінчилися, але не протерміновувала. Виїхала до Великобританії по программі підримки, разом з дітьми. Коли приїхали потрапили до халепи. Бо спонсори які дуже хотіли нас прийняти виявилися шахраями і не пройшли перевірок в поліції. По суті обманули і нас і державу свою. Зараз житла поки не маємо. Пройшло більше 30 днів. Зааитання: чи зможемо повернутися до Польщі. І чи буде там діяти прихисток? Якщо ні, то чи можливо відновити? Дякую.
      2. З приводу візового калькулятору. Коли 90 днів вичерпано. Обов”язково чекати 90 днів знову, а тоді в”їзджати. Тому що візовий калькулятор вже через 30 днів видає що можу пребувати 45 днів. ну і відповідно через 90 днів-видає також 90 днів перебування. Дякую.
      P.S. 1-ше і 2-ге запитання не пов”язані між собою. Друге запитання запитую для друзів. Дякую наперед Вам.

      Подобається

      1. lyamschikova

        1. Повернутися до Польщі можете, але будете перебувати по безвізу / продовженому безвізу. Тимчасову охорону ви втратили. Поновлення втраченої тимчасової охорони законодавством Польщі не передбачено.

        2. Питання не зрозуміле. Спробуйте переформулювати

        Подобається

  30. Alevtyna

    Дякую за статтю! Прошу уточнити щодо нашого кейсу.
    1. Я зараз із дітьми перебуваю в Болгаріі, у мене закордонний біометричний, у них – закордонні (діти 7 і 10 років), в нас є песелі (в паперовому вигляді), але у мене не сформований документ в myObowatel, оскільки для цього треба отримати смс на польський номер, а я встановила програму вже будучи тут, і польський номер зараз вимкнений, тобто, ґ можливість отримати повідомлення лише в електронні месенджери. Ну, можна вважати, що електронний домумен відсутній. Але ж у прикордонній системі я і діти проходимо за номерами песель, і в паспортах дати перетину кордонів стоять. Чи є шанси, що нас впустять до Польщі, і – головне – випустять із Болгаріі (летимо Wizzair-ом). Виїхали з Польщі 5.07, термін у Болгарії – 2 тижні.
    2. Якщо прикордонник у Болгарії в аеропорту скаже, що не випускає, мені одразу його прохати, щоб направив мене до якихось служб? Чи яким чином порадите діяти? – квитки на руках, паспорти й песелі на руках, але в аеропорту немає представників посольств…
    3. Чи є десь ця стаття англійською?

    Подобається

    1. lyamschikova

      1. Цифровий документ не є обов’язковим. Він може спростити завдання при перевірці документів в країні шенгену. На польському кордоні достатньо того, що ваші дані внесені в реєстр.
      Звісно, вас мають впустити в Польщу.
      2. Не ВИПУСТИТИ людину з чужої країни можуть лише в одному випадку – якщо вони вчинила кримінальний злочин і перебуває під слідством.
      Тим більше, Болгарія не є країною шенгенської зони і не перевіряє ваші підстави в’їзду в шенген.
      3. Ми не займаємося перекладом наших статей, чи хтось її перекладав – не знаємо, але не бачимо в тому сенсу – стаття адресована українцям.
      Ті номи польського законодавства, які можуть стати в нагоді при спілкуванні з польськими прикордонниками, викладені польською

      Подобається

  31. Євгенія

    Дякую за таку змістовну статтю.
    Користуючись правилом, що можу виїхжати на період не більше 30 днів (до речі після консультацій з посольством і іншими державними органами Польщі), я купили квитки до Болгарії. Зі мною повинна була їхати мама, яка не мала біометричного паспорту, а тільки звичайний закордонний. У різних інстанціях мене запевнили, що мама може поїхати. В результаті, маму на літак не взяли, бо не було візи або карти побиту. Показували PESEL, але нам сказали, що цей документ не підходить. Зараз я находжусь в Болгарії і два дні назад побачила в інтернеті офіційні роз’яснення, які датуються від 07.07 від посольств про неможливість в’їхати до Польщі знову. В Посольствах мене також запевнили, що я вичерпала свої 90 днів і все. І все це було с таким, що, а як ви хотіли, поїхали відпочивати….Але сказали спробувати, може пропустять. Що мене зовсім обурило!!!! Я дуже хвилююсь, якщо мене не пропустять в аеропорту, я тут з дитиною. Тож маю два питання:
    1. Чи законно не впустили маму на літак, чи є в мене підстави вимагати відшкодування квитків?
    2. Чим мені апелювати в аеропорту, якщо мене не будуть пропускати? Я встановила собі Дію пл, мені просто показувати цей документ? Можливо мені треба мати з собою роздруковані закони, я навіть не знаю…
    Два дні витратила на те, що зв’язувалася з посольствами і так нічого не з’ясувала…
    Дякую заздалегідь.

    Подобається

    1. lyamschikova

      1. Перевізники мають право встановлювати власні правила на перевезення пасажирів. Аби дізнатися, чи правомірно не пустили вашу мама на борт літака, вам потрібно дивитися умови авіакомпанії, а не повідомлення від прикордонників чи посольств.
      Скоріше за все вимога мати закордонний паспорт – стандартна для авіакомпанії. Якщо на сайті компанії та / або на квитку не прописані додаткові правила для воєнних біженців з України, то у вас вимагали закордонний паспорт згідно правил.
      Ви можете просити компанію повернути вам гроші в будь-якому разі. Ваша заява буде розглядатися менеджментом компанії. Рішення – повертати вам гроші за квиток чи ні – приймають лише вони.

      2. В аеропортах пасажири проходять контроль двічі – паспортний контроль у прикордонників (для внутрішніх авіарейсів всередині ЄС цей контроль спрощений, але варто враховувати, що Болгарія не входить в шенгенську зону) ТА контроль авіакомпанії. Зазвичай, вимоги перевізника та прикордонників однакові, але бувають ситуації, коли перевізники перестраховуються.
      Роздруковувати весь спецзакон про допомогу українцям в Польщі вам немає потреби.
      Скоріше за все, електронного документу в Дія.pl вам вистачить.
      Якщо ви посилаєтеся на офіційне повідомлення посольства, то варто давати посилання на джерело або принаймні вказувати, про яке посольство мова, щоб можна було знайти те роз’яснення і зрозуміти, про що мова.
      Без цього знайти “офіційні роз’яснення, які датуються від 07.07 від посольств про неможливість в’їхати до Польщі знову” неможливо.

      Подобається

      1. Євгенія

        Дякую за швидку відповідь.
        Посилання на роз’яснення:
        https://in-poland.com/kak-ukraintsam-zakonno-puteshestvovat-po-es-i-za-ego-predely-razyasneniya-ot-konsulstva-ukrainy-v-gdanske/

        Також цікавить питання щодо Дії пл для дитини, чи повинно воно в нього бути. В мене немає ніяких даних, щоб завантажити додаток….

        Подобається

      2. lyamschikova

        Дякуємо за посилання.
        Людина, яка веде сторінку консульства, явно помиляється 😉
        Ми написали зауваження в коментарях.
        Прикро, що консульство не допомагає розібратися в цьому питанні, а навпаки – заплутує громадян.

        З цифровим документом для дитини питання поки що відкрите.
        Законодавці тут недопрацювали.
        Якщо дитина старша 12 років (тобто – здавала відбитки) і має смартфон – можна спробувати згенерувати їй документ також. Якщо не вийде – тоді лише роздруківка з песелем

        Подобається

      3. Євгенія

        Хотіла уточнити, що мама мала закордонний паспорт, але небіометричний. При реєстрації на рейс була галочка, де зазначається, чи біотмеричний паспорт.
        Компанія перевізник запевнила при телефонній розмові, що, якщо прикордонники пропускають, то вони теж. А на практиці вийшло по-іншому.

        Подобається

      4. lyamschikova

        Якщо ви мали таку розмову з представником компанії – то, звісно, вам мають повернути гроші за квиток, адже ви не змогли скористатися їхніми послугами не з вашої провини.
        Треба написати письмову заяву на повернення коштів. В заяві вказати, коли ви консультувалися телефоном і які пояснення ви отримали.
        При тому візміть до уваги, що не всі авіакомпанії повертають гроші на банківський рахунок, існує така практика, що вам дадуть можливість придбати інший квиток на ну саму суму.
        На майбутнє – у разі сумнівів краше не дзвонити, а писати перевізнику. Тоді відповідь ви зможете використовувати як доказ

        Подобається

    2. Євгенія

      Сьогодні приїхала з Болгарії. На кордоні в аеропорту Познані нас не пропускали, сказали, що не можемо їздити на “вакації”, що 90 днів минули, що можу 18 місяців тільки бути у Польщі ….дія.пл не спрацювала. Прикордонник начебто телефонував у Варшаву і потім пропустив. Просила розмовляти англійською, він не міг. Спитала про поїздку до України, сказав, що потрібна віза.
      Не розумію одного: який я маю наразі статус перебування в Польщі? На скільки мені відомо, зазвичай обмеження в пересуванні мають особи зі статусом біженців….до чого тоді в законі 30 днів?
      І яку візу вони просять, бо якщо, наприклад, я поїду до України, на підставі чого мені дадуть візу до Польщі, бо я не їду ні на працю, ні на навчання, і навіть ні як турист?

      Подобається

      1. lyamschikova

        Прикордонник або неграмотний, або упереджений. Його позиція невірна – ви маєте право їздити на вакації, бо тимчасова охорона – це не полон і не тримання в заручниках.
        Ви праві, що наполягали на своїй правоті.
        Припинити таку вдавану або справжню необізнаність посадових осіб можна лише в один спосіб – або ввічливо покликати старшого зміни або так само ввічливо попросити назвати ім’я-прізвище та посаду цього прикордонника з поясненням, що хочете з’ясувати, чи він правий. І після того або звернутися особисто до керівника пункту пропуску або листом до керівництва прикордонної служби. У зверненні назвати прикордонника і описати його дії. лише в такому разі прикордоннику зроблять роз’яснення або проведуть навчання, після чого він вже буде зобов’язаний діяти по інструкції. До тих пір, поки немає скарг, упереджена людина завжди може розраховувати пояснити свої дії помилкою чи незнанням.
        Дякуємо, що ділитеся таким досвідом.
        І звісно, ніяку візу ви не зможете відкрити, якщо не працюєте. При тому тимчасова охорона вас не зобов’язує працювати, якщо у вас є достатньо коштів для перебування в Польщі.

        Подобається

  32. Віка

    Доброго дня! Підкажіть будь-ласка, якщо я заїхала в Польшу 1.03 по укр паспорту, в травні виїзджала в Україну і повернулась в Польшу по закордонному вже, мої 90 днів вичерпались з березня? Чи вони рахуються з травня? Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Не має значення по якому паспорту ви перетинали кордон.
      Має значення, чи оформили ви песель за спеціальною процедурою, чи ні

      Подобається

      1. Вика

        Так, песель, з печаткою укр зроблений, 19.04

        Подобається

      2. lyamschikova

        В такому випадку ви користуєтеся всіма можливостями тимчасової охорони в Польщі

        Подобається

      3. Віка

        А як рахуються мої 90 днів? Від початку першого перетину кордону? Від дати отримання песеля? Я просто не розумію чи можу я зараз виїхати і без проблем повернутись у Польшу. Дякую дуже

        Подобається

      4. lyamschikova

        У вас ніяк не рахуються 90 днів, ви не використовуєте ці дні.
        Від першого дня перетину кордону ви перебуваєте під тимчасовою охороною і не використовуєте шенгенський коридор

        Подобається

      5. Віка

        Тоді я можу спокійно виїхати і повернутись до Польші?

        Подобається

      6. lyamschikova

        Так, можете

        Подобається

      7. Віка

        А, і ще момент, в мене немає візи

        Подобається

      8. lyamschikova

        Звісно, немає. Якби у вас була віза, вам не було б потрібно оформлювати тимчасову охорону

        Подобається

    2. Віка

      Я перепрошую, а в якому випадку тоді не можу? Якщо всі говорять за ці 90 днів які скінчились, і прикордонники впускають вибірково. Вибачаюсь за безліч питань, але я заплуталась

      Подобається

      1. lyamschikova

        ЯКЩО б ви не оформили песель з позначкою укр, то в такому випадку ви перебували б по безвізу і коридор у 90 днів у вас був би вичерпаний.

        Подобається

    3. Віка

      Тобто ця вся історія про 90 днів стосується лише теж, хто не оформив песель?

      Подобається

      1. lyamschikova

        Так. Песель оформили далеко не всі. Приблизно половина тих, хто приїхали після 24-го лютого

        Подобається

  33. alexlubchuk

    Вдячний за проведений детальний аналіз законодавчої бази.
    Підкажіть тоді, ті українці, що виїхали по українському паспорту, не маючи закордонного, і в подальшому отримали тимчасовий захист (Pesel Ukr) в Польщі, і які мають підтвердження свого статусу в аплікації mObywatel, чи вони також можуть користуватися коридором 90/180 або треба чекати на виготовлення закордонного паспорту через Консульство і лише тоді можна подорожувати країнами Шенгену? Аналогічне питання стосовно дітей віком до 16 років.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, дозвіл на в’їзд по внутрішніх документах – це не суто польський закон, це урегульовано Директивою ЄС DECYZJA WYKONAWCZA RADY (UE) 2022/382 z dnia 4 marca 2022 r. stwierdzająca istnienie masowego napływu wysiedleńców z Ukrainy w rozumieniu art. 5 dyrektywy 2001/55/WE i skutkująca wprowadzeniem tymczasowej ochrony.
      При оформленні номеру PESEL з позначкою UKR, прикордонники вносять таку людину в шенгенську базу контролю перетину кордону; Оскільки дата перетину кордону і легальність перебування таким чином зафіксована, то українці можуть їздити по шенгену за стандартними правилами навіть по внутрішніх документах. Дитина – також.
      Але дитину краще вписати в паспорт одного з батьків, це роблять в консульстві в порядку живої черги за один день

      Вподобано 1 особа

      1. alexlubchuk

        Дякую за змістовну відповідь. Хочу уточнити ще одне питання: якщо мені в біометричний паспорт поставили печатку при перетині кордону 08.03, чи це якось впливає на мої 90/180 чи, згідно з Вашими висновками в статті, ні і у мене залишаються ще повні 90 днів?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Штамп в паспорті фіксує лише факт перетину кордону.
        Якщо пізніше була оформлена тимчасова охорона, то безвіз не витрачався

        Вподобано 1 особа

      3. alexlubchuk

        На який пункт якого закону я маю ссилатись аби надати отґгрунтовану відповідь на питання «У Вас же закінчилися 90 днів безвізу і Ви не можете подорожувати»? Бо чув таке вже неоднократно, в тому числі на різних інфо лініях підтримки українців в Польщі, а також в Посольстві України в Польщі. Сказали, що «якщо дні безвізу закінчилися, то не можна. 30 днів – мається на увазі в Україну. Наземний транспортом є шанс, але на власний ризик, авіа – не пустять»

        Подобається

      4. lyamschikova

        Всі статті закону, які обумовлюють довгострокове перебування, зазначені в статті, під якою ви пишете коментарі

        Вподобано 1 особа

  34. Анна

    Доброї ночі!
    Вже було схоже запитання, але все ж хочу до кінця розібратися, адже є одна деталь..

    Я в’їхала на територію ЄС через Угорщину 1.03, потім була в Польщі, але оформила PESEL лише 25.05 (причини чого так довго тягнула не буду розписувати, адже це буде лірикою))

    Як в цій ситуації буде з безвізом, підкажіть будь ласка. Також не рахується?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо вам оформили песель за спецпроцедурою (відбитки, фото, зразок підпису), то це означає, що вам надали тимчасову охорону з моменту перетину кордону. Формально – перетину кордону Польщі, фактично – перетин внутрішніх кордонів ЄС не фіксується, а отже вам рахується довгострокове перебування з 1.03. Безвіз у вас не витрачався

      Подобається

  35. Тетяна

    Доброго дня! Дуже вдячна за чудову інформативну статтю. Маю питання-уточнення: безвіз “зупиняє” свій рахунок з дати отримання PESEL (ukr)? Тобто, якщо, наприклад, в’їзд у Польщу був 3 березня, а песель отриманий 24 квітня, днями перебування по безвізу буде рахуватися саме цей проміжок 3/03-24/04 (плюс дні в зоні шенген у 2022 році до початку війни, якщо такі були)?

    Подобається

    1. lyamschikova

      Якщо в’їзд був після 24.02 і після того оформлена тимчасова охорона (через pesel)то безвіз взагалі не витрачався, тимчасова охорона у вас рахується з 3-го березня

      Подобається

      1. Тетяна

        Дякую вам! Підкажіть, будь ласка, чи обмежується пересування до країн, що не належать до зони Шенген, наприклад, Болгарії чи Туреччини? Чи не втрачається тимчасова охорона при виїзді?

        Подобається

      2. lyamschikova

        Не обмежуються.
        Але має значення, у який спосіб ви будете добиратися. Якщо літаком, то авіакомпанія може мати власні вимоги до документів пасажира.
        Тимчасова охорона не втрачається, якщо людина була відсутня в Польщі менше 30 днів поспіль, не залежно від того, в яку країну вона виїздила

        Подобається

  36. Olha

    Добрий вечір. Заїхала в Польщу з дитиною після 24 лютого, раніше не була за кордоном, на кордоні у мене нічого не запитували, тому ціль поїздки я не вказувала. Маю песель укр. і роботу по контракту. Необхідна на два дні виїхати до Німеччини. Зі статті зробила висновок, що я можу це зробити легально, але якщо виникнуть якісь запитання, то вистачить мені додатку про який йдеться в статті? Дякую.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, все вірно.
      Якщо виникнуть якісь запитання, вам достатньо мати бодай якийсь документ, який підтверджує оформлення тимчасової охорони в Польщі. Найкраще, якщо ви можете завантажити його в застосунку mObywatel

      Подобається

  37. Sofiya

    Дякую за інформацію. Дійсно цікаво, як в інших країнах Шенген зони ставитимуться до документу, який у тебе в телефоні, та й як перевірити дані цього документу (біометрика ж десь у реєстрах польських зберігається). Окрім того, цікаво, як відреагують поляки, коли на в’їзді до Польщі будеш їм показувати телефон з цим документом 🙂

    Подобається

  38. Марта

    Гарний аналіз з деталізацією та посиланнями на першоджерела. Дякую!

    І, запитання,
    1. Де знайти підтвердження того, що інші країни Шенген зони визнають систему eObywatel, і чи не виникне нюансів в разі контролю права на короткострокове перебування у іншій країні Шенген після 100 днів у Польщі?
    2. Як знати чи прикордонна служба РП Польщі позначила мій в’їзд як той, що
    3. Чи є (і де) можливість перевірити онлайн по номеру закордонного паспорта кількість використаних днів в рамках безвізового ліміту 90/180?
    4. Чи на підставі електронного документу в eObywatel утікач від війни після 100 днів у РП Польща може поїхати на 2 тижні в Україну, повернутися на два тижні у РП Польща, далі полетіти на 3 тижні у США, повернутись на місяць у РП Польщу і через місяць поїхати на 2 тижні до ФР Німеччини?

    Подобається

    1. lyamschikova

      1. Такого загального огляду по всіх країнах немає. Трохи згодом ми додамо в статтю підтвердження від посольств Фінляндії та Литви.
      Будемо намагатися збирати підтвердження з інших країн,

      2. На жаль, ніяк. Але згенерований цифровий документ це підтверджує опосередковано.

      3. Немає такої можливості.

      4. Так. може. тимчасова охорона надається, зокрема, й для того, аби людиана могла вільно подорожувати

      Подобається

      1. Марта

        Дякую за відповіді, і за оновлення до публікації.

        Подобається

  39. Юлія

    Дякую за роз’яснення ! Вибачаюсь ,я так і не зрозуміла . Я маю песель отриманий після 24.02.22. Але 90 днів пройшло. Чи маю я право поїхати у відпустку в іншу країну шангену.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Загалом – так маєте.
      Але для більш точної і коректної відповіді на ваше питання має значення
      – точна дата вашого приїзду в Польщу
      – чи були у вас дні безвізу на момент в’їзду з метою тимчасової охорони.

      Наприклад, до 24-го лютого ви вже були в Польщі і витратили дні безвізу (наприклад, очікували карту або перебували по безвізу). Якщо при витраченому безвізі ви повернулися в Україну і знову поїхали в Польщу як воєнна біженка, то одразу по в’їзду у вас безвізу для подорожей не буде. Він поновиться лише через 90 днів.

      Якщо ви заїхали в Польщу, у вас були дні безвізу і ви оформили тимчасову охорону, то виможете їздити по шенгену за правилом 90/180, але не перевищувати 30 днів за одну поїздку, щоб не втратити тимчасову охорону

      Подобається

  40. Лена

    Якщо це вірно, то виходить і безвіз не згорів, після того, як оформив тимчасовий прихісток? Але чому зараз прикордоники не пускають людей, які виїхали навіть менше 30 днів до України? І чому зараз виходить, якщо ти виїхав більше на 30 днів і втративши прихісток, кажуть треба чекати оновлення безвізу 90 днів?

    Подобається

    1. lyamschikova

      ЯКБИ такі випадки були системними, про них (із вказанням імен, КПП, різних деталей) повідомляли б й польські ЗМІ, й українські. а наразі ми маємо лише публікації “хтось щось десь чув”.
      До того ж, про випадки відмов у перетині кордону були б повідомлення на офіційному сайті польських прикордонників, як це бувало раніше, коли запровадили безвіз чи коли трапився COVID. Таких повідомлень теж немає.

      Проте дійсно є поодинокі випадки, коли мотиви прикордонників невідомі (можливо, людина невірно вказала мету поїздки, можливо, ця людина є в системі CIS і їй заборонений в’їзд в ЄС, можливо – прикордонник помилився).
      У разі помилки прикордонника, завжди є стандартний алгоритм, як діяти в такому випадку

      Подобається

  41. Діма

    “Тобто – тимчасова охорона не надається тим, хто вже має сталий побит, тимчасовий побит, статус біженця, статус резидента ЄС, додаткову охорону, тощо.
    Все це – підстави для довгострокового перебування.
    А двох підств для довгострокового перебування одночасно бути не може.”
    Віза – теж довгострокове перебуваня. З ваших же слів виходить що тимчасовий захист не може бути довгостроковим перебуванням.

    Подобається

    1. lyamschikova

      Так, ДЕЯКІ види виз – довгострокове перебування.
      Але з цього НЕ випливає ваш висновок.
      Адже з переліку однотипних факторів можна робити висновок, а з одного винятку висновок робити неможливо.
      Тим більше, що цей перелік – це лише ДОДАТКОВА підстава для зробленого в статті висновку, а не єдина.
      Вам варто почитати про логічний квадрат 😉 З того, що візи немає в переліку, не випливає, що “що тимчасовий захист не може бути довгостроковим перебуванням”, а випливає хіба що “що тимчасовий захист МОЖЕ НЕ бути довгостроковим перебуванням”.
      Для того, щоб виключити це “може не бути” написаний великий шматок тексту.

      Дякуємо за інтерес до статті 😉

      Подобається

Залишити відгук

Цей сайт використовує Akismet для зменшення спаму. Дізнайтеся, як обробляються ваші дані коментарів.